Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Χρόνια πολλά ΑΕΚ!

Με το μήνυμα:«Η ιστορία μας δεν έχει τέλος, μόνο αρχή», γιόρτασε η ομάδα της ΑΕΚ τα 97 γενέθλια της.Οι Έλληνες Κωνσταντινουπολίτες είχαν ήδη δημιουργήσει την ΑΕΚ στην Κωνσταντινούπολη και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα, μαζί με Έλληνες αθλητές του Πέρα Κλουμπ, συναντιόντουσαν σε ένα αθλητικό μαγαζί ιδιοκτησίας των Αιμίλιου και Μενέλαου Ιωνά, στην οδό Βερανζέρου στο κέντρο της Αθήνας. Εκεί δημιουργήθηκε η ιδέα της ΑΕΚ και ο ίδιος ο σύλλογος, ενώ οι διαδικασίες ίδρυσης ολοκληρώθηκαν το 1924.

Η αρχική ιδεολογία του συλλόγου ήταν η συνέχιση των αθλητικών δραστηριοτήτων της Πόλης, αλλά και η διατήρηση της ιδεολογίας των Κωνσταντινουπολιτών μέσω ενός αθλητικού συλλόγου, που θα κρατά ζωντανά τα ήθη, τις αξίες και τις παραδόσεις των Ελλήνων προσφύγων.

«Σκοπός του συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωσις των εκ Κωνσταντινουπόλεως εν Αθήναις και Πειραιεί αθλητών προς συνέχισην του έργου των διαφόρων Αθλητικών Σωματείων Κωνσταντινουπόλεως, των οποίων ενεργά μέλη ήσαν οι αθληταί ούτοι, καθώς και η διάδοσις της γυμναστικής και του φιλάθλου αισθήματος παρά τη νεολαία και ιδία τη εκ Κωνσταντινουπόλεως τοιαύτη, προς διάπλασιν αλκίμων σωμάτων, ψυχών θαρραλέων και χαρακτήρων ευγενικών, ικανών προς εκπλήρωσιν πάντων των προς την Πατρίδα, τα άτομα, την Κοινωνίαν και την οικογένειαν υποχρεώσεων, ενισχυομένης ούτω εν πνεύματι αμίλλης και αδιασπάστου εθνικής αλληλεγγύης της προόδου του Έθνους».

Για έμβλημα τους επέλεξαν τον δικέφαλο αετό με χρώματα το χρυσό και το μαύρο, εμπνευσμένα όλα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η επιλογή των χρωμάτων είχε στόχο στόχο να θυμίζει τις ένδοξες αθλητικές παρακαταθήκες των Ελλήνων της Πόλης. Το πρώτο διοικητικό συμβούλιο αποτελούσαν οι: Κώστας Σπανούδης (Πρόεδρος και υπουργός αργότερα στην κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου), Νίκος Ελεόπουλος (Αντιπρόεδρος και καθηγητής του Αθηναϊκού Κολλεγίου), ο οποίος είχε παραχωρήσει στην Ένωση τα γραφεία της ΧΑΝ, Κώστας Δημόπουλος (Γενικός Γραμματέας και παίκτης της ομάδας), Τιμολέων Ταγάρης (Ταμίας), Μενέλαος Καροτσιέρης (Σύμβουλος), Μίλτος Ιερεμιάδης (Σύμβουλος).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ