Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Chelsea – Real Madrid : ένα ζευγάρι από τα…παλιά!

Οριστικοποιήθηκαν χθες (14.04.2021) τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του Champions League. Η Chelsea θα αντιμετωπίσει την Real Madrid και η Pari Saint-Germain την Manchester City. Το πρώτο ζευγάρι θα αγωνιστεί στις 27.04.2021, με τον επαναληπτικό να έχει οριστεί για τις  05.05.2021, ενώ το δεύτερο ζευγάρι θα αγωνιστεί στις 28.04.2021 και 04.05.2021 αντίστοιχα.

Το ζευγάρι Chelsea – Real Madrid παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

21 Μαΐου 1971: Οι παίκτες της Chelsea στο γήπεδο Καραϊσκάκης με πρώτο πλάνο το τρόπαιο. (Photo by Central Press/Getty Images)

Η ιστορία των αναμετρήσεων των δύο ομάδων πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω, με πρώτη την συνάντηση τους στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων (UEFA Cup Winners’ Cup) τη σεζόν 1970-1971, στον οποίο επικράτησε η Chelsea με σκορ 2-1 στον επαναληπτικό (το πρώτο ματς είχε τελειώσει ισόπαλο 1-1 , αλλά τότε ίσχυε η επαναδιεξαγωγή του ματς και όχι η διαδικασία της παράτασης ή/και των πέναλτι). Ο αγώνας αποτέλεσε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο για τους Μπλε, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως διεξήχθη στον Πειραιά.

 

Η επόμενη και τελευταία συνάντηση τους υπήρξε ο τελικός του Uefa Super Cup, τον Αύγουστο του 1998 στο Μονακό. Η Real προερχόταν από την κατάκτηση του  Champions League, ενώ η Chelsea από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (πρώην UEFA Cup Winners’ Cup και νυν Europa League) με αποτέλεσμα να συναντηθούν οι δρόμοι τους στο ευρωπαϊκού Super Cup στο τέλος της χρονιάς. Η αναμέτρηση έληξε με νίκη της ομάδας του Λονδίνου με 1-0 με ένα γκολ του Gus Poyet στο 83ο λεπτό.

Η ομάδα της Chelsea που κατέκτησε το UEFA Super Cup το 1998 απέναντι στην Real Madrid.

Αυτή υπήρξε και η τελευταία ευρωπαϊκή αναμέτρηση των δύο ομάδων σε επίσημο αγώνα. Το έχει η προϊστορία τους να συναντιούνται σε “μεγάλα” ματς.

Real και Chelsea. Chelsea και Real. Δύο ομάδες οι οποίες, στην παρούσα φάση, έχουν τις ίδιες πιθανότητες πρόκρισης. Ομοιότητες παρουσιάζουν και στην αγωνιστική τους συμπεριφορά. Κοινά σημεία των δύο ομάδων αποτελούν η αποτελεσματική αμυντική λειτουργία , η άριστη μεσαία γραμμή, αλλά και η σχετικά απογοητευτική επιθετική απόδοση.

Από την μία πλευρά, η πολυνίκης του θεσμού Real Madrid, με τις δεκατρείς (13) κατακτήσεις-ρεκόρ στην κατοχή της και όντας η μοναδική ομάδα που έχει καταφέρει την κατάκτηση του τροπαίου τρεις φορές συνεχόμενα (τις σεζόν 2015-2016, 2016-2017 και 2017-2018), μετά την πρόκριση της απέναντι στην Liverpool, στοχεύει στην κατάκτηση ακόμη ενός τροπαίου. Στην προσπάθεια της αυτή, η εμπειρότερη σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και με συντριπτικά τις περισσότερες επιτυχίες από όλες τις άλλες ομάδες στα ημιτελικά, θα βρει μπροστά της αξιόλογους αντιπάλους, ωστόσο θα έχει σημαντικές επιστροφές στο δυναμικό της για τους αγώνες με την Chelsea. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της, Alvaro Montero, η Real είναι το φαβορί για την πρόκριση, αφού στους αγώνες των ημιτελικών θα έχει στη διάθεση της ξανά τους Varane και Sergio Ramos που επιστρέφουν από την περιπέτεια τους με τον κορονοϊό, τον Carvajal που επιστρέφει από τραυματισμό, αλλά και τον Eden Hazard που επίσης επιστρέφει από πολύμηνη απουσία και μάλιστα ο Zidane σκέφτεται να τον δοκιμάσει στο κυριακάτικο (18.04.2021) ματς με την Getafe. Η Real παραμένει αήττητη για δεκατέσσερις (14) αγώνες.

26.05.2018 : Η Real Madrid κατακτά το τρίτο συνεχόμενο Champions League στην ιστορία της απέναντι στην Liverpool και γράφει ιστορία.

Η Real υπερτερεί από πλευράς προσωπικοτήτων.

Η ομάδα της Real Madrid που κατέκτησε το Champions League το 1998.

Διαθέτει στο έμψυχο δυναμικό της πληθώρα παικτών όπως ο Benzema, ο Modrić, ο Kroos ή ο Sergio Ramos, οι οποίοι τυγχάνουν καθολικής αναγνωρισιμότητας από το σύνολο του ποδοσφαιρικού κόσμου, έχουν υψηλέςπαραστάσεις από αγώνες τέτοιας κρισιμότητας και φυσικά αποτελούν τον κορμό της ομάδας που έσπασε κάθε ρεκόρ με τις τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις από τη σεζόν 2015/2016 έως τη σεζόν 2017/2018.

 

 

26.05.2018:
Ο προπονητής της Real Zinedine Zidane με το τρόπαιο του Champions League στα χέρια.
(Photo by GENYA SAVILOV / AFP via Getty Images)

Διαθέτει επίσης και έναν προπονητή ο οποίος υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, με ισχυρή επιρροή στην ομάδα του και με προπονητικές αρετές που ακολουθούν το ίδιο επιτυχημένο μονοπάτι.

Η ομάδα του Zidane έχει να διαχειριστεί και την αμφίρροπη κατάσταση που προέκυψε στην κορυφή της La Liga, από όπου δεν αποκλείεται να καταλήξει και πρωταθλήτρια, ειδικά μετά τη νίκη της στο El Clasico το Σάββατο (10.04.2021) επί της Barcelona με 2-1, η οποία της έδωσε τόσο βαθμολογικό, όσο και ψυχολογικό προβάδισμα για την συνέχεια.

 

19.05.2012: η Chelsea του υπηρεσιακού προπονητή Roberto Di Matteo ξεπερνάει κάθε προσδοκία και ως “αουτσάιντερ” κατακτά το πρώτο Champions League της ιστορίας της απέναντι στην Bayern Munich στο Allianz Arena.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η Chelsea κατεβαίνει στον ημιτελικό αποφασισμένη να επαναλάβει το “έπος του Μονάχου” το 2012, αφού σε δηλώσεις του ο προπονητής της ομάδας Thomas Tuchel δήλωσε πως, μαζί με το F.A. CUP, στόχος της ομάδας για τη φετινή σεζόν είναι και το Champions League.Η υπόθεση πρωτάθλημα έχει ήδη χαθεί προ πολλού , ενώ η είσοδος στην τετράδα που οδηγεί απευθείας στους ομίλους του Champions League δεν είναι εύκολη υπόθεση, ειδικά μετά τον χθεσινό (14.04.2021) αποκλεισμό της συνδιεκδικήτριας για την τετράδα Liverpool από την συνέχεια του Champions League (σ.σ. από την Real Madrid με συνολικό σκορ 3-1) η οποία σαφώς θα αφοσιωθεί στο μοναδικό στόχο που της έχει απομείνει, αυτόν της τετράδας στην αγγλική Premier League. Μάλιστα, με δεδομένο πως η έτερη συνδιεκδικήτρια της πολυπόθητης τετράδας στο πρωτάθλημα που οδηγεί σε απευθείας έξοδο στο Champions League της σεζόν 2021/2022 , West Ham, έχει την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο (15.04.2021) βαθμολογικό προβάδισμα (βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 55 βαθμούς και ακολουθούν η Chelsea με 54 και η Liverpool με 52), καθώς και καμία ευρωπαϊκή υποχρέωση, γίνεται γρήγορα κατανοητό ότι ο στόχος κατάκτησης του Champions League για την Chelsea αποκτά ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο και για την εξασφάλιση της ευρωπαϊκής συμμετοχής την επόμενη αγωνιστική χρονιά. H συγκυρία των ημιτελικών αποτελεί χρυσή ευκαιρία για διάκριση σε μία Chelsea η οποία έχει μόλις μία (1) ήττα σε δεκαοχτώ (18) ματς με τον Tuchel στο τιμόνι, αυτή από την ουραγό West Bromwich στο Stamford Bridge με 2-5 στις 03.04.2021.

Ο Thomas Tuchel πανηγυρίζει μαζί με τους παίκτες του μετά την πρόκριση απέναντι στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Ο Γερμανός έχει δώσει ελπίδα στον κόσμο της Chelsea για μια επιτυχημένη χρονιά.
(Photo by Marc Atkins/Getty Images)

Η ομάδα του Λονδίνου αποτελεί μία κατά βάση νεανική ομάδα με πληθώρα ταλαντούχων ποδοσφαιριστών , από την ακαδημία της ή μη, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν τις απαιτούμενες παραστάσεις σε επίπεδο Champions League. Έχει βέβαια παίκτες που έχουν παραστάσεις από υψηλό επίπεδο, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές με τη Γαλλία το 2018, N’Golo Kanté και Olivier Giroud, ή ο finalist του ιδίου τελικού με την Κροατία Mateo Kovačić, οι οποίοι μπορούν μαζί με τον Thiago Silva, ο οποίος μάλιστα υπήρξε μαζί με τον Tuchel finalist του περσινού τελικού στο Champions League, να εμπνεύσουν τους νεότερους. Σε αυτούς και στην συνεργασία τους με τον προπονητή ο οποίος, εν αντιθέσει με τον προκάτοχο του, έχει επανενεργοποιήσει όλες τις “παλιοσειρές” της ομάδας στην βασική ενδεκάδα κερδίζοντας την εμπιστοσύνη τους, βασίζουν πολλά στους Μπλε, καθώς θεωρούν ότι με την εμπειρία τους θα καθοδηγήσουν και τους νεότερους στο δρόμο προς την δόξα.

Ο Thomas Tuchel, finalist του περσινού (2019-2020) τελικού του Champions League, όταν

Ο Thomas Tuchel δημιούργησε ρεκόρ για το μεγαλύτερο αήττητο ξεκίνημα προπονητή στην Τσέλσι με 13 αήττητους αγώνες.
(Photo by CLIVE ROSE/POOL/AFP via Getty Images)

ακόμη ηγούταν του πάγκου της Pari Saint-Germain, απέναντι στην Bayern από την οποία ηττήθηκε με 1-0 , σκοπεύει να επαναλάβει και με την Chelsea μία ακόμη παρουσία στον τελικό του θεσμού.

Εκεί, ενδεχομένως να συναντήσει την παλιά του ομάδα, εάν εκείνη καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο της φιλόδοξης Manchester City του πάντα πολυμήχανου Pep Guardiola.

 

 

Η περίπτωση του Eden Hazard αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό κεφάλαιο με ισχυρό ενδιαφέρον στην αναμέτρηση. Ο Βέλγος σταρ τον Ιούλιο του 2019 πραγματοποίησε την μετακίνηση του από την Chelsea, στην οποία μεγαλούργησε κατά την επταετία που παρέμεινε εκεί, στην “βασίλισσα” με ένα ποσό που ανερχόταν κοντά στα 115 εκατ. ευρώ. Η μεταγραφή αυτή αποτέλεσε επιθυμία του ιδίου, καθώς θα είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί υπό τις οδηγίες του ειδώλου του από την παιδική του ηλικία, τον Zinedine Zidane. Μάλιστα, η μεταγραφή του δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στις τάξεις των φιλάθλων της Real, οι οποίοι, από όταν είδαν τον Cristiano Ronaldo να αφήνει το καλοκαίρι του 2018 την ομάδα τους για λογαριασμό της Juventus, έχασαν την απρόβλεπτη και ηγετική φυσιογνωμία στην επίθεση που θα μπορούσε να αλλάξει τη ροή οποιουδήποτε ματς. Ωστόσο, ο Eden Hazard, ο οποίος αποχαιρέτησε του φιλάθλους της Chelsea με τον ιδανικότερο τρόπο στην εμφατική νίκη της ομάδας του στον τελικό του Europa League το 2019 ενάντια στην “μισητή” Arsenal, σκοράροντας δις (65′,72′) και δίνοντας ασίστ στο γκολ του Pedro για το 2-0 στο 60′, δεν έχει δικαιώσει ακόμη τις προσδοκίες του φίλαθλου κοινού της Real Madrid προς το πρόσωπο του, αφού στα λίγα ματς που έχει αγωνιστεί με την φανέλα της λόγω των πολλών και μεγάλων σε διάρκεια τραυματισμών του, δεν έχει καταφέρει να “ξεδιπλώσει” το ταλέντο του. Δεν μένει παρά να δούμε εάν και πόσο θα αγωνιστεί την Κυριακή (18.04.2021) στο ματς με την Getafe, από το οποίο θα κριθεί η ετοιμότητα του για ματς με την πρώην ομάδα του.

ο Eden Hazard με την φανέλα της Chelsea και της Real

Η Chelsea απέναντι σε ισπανικές ομάδες μετράει σε 47 αγώνες 19 νίκες, 16 ισοπαλίες και 12 ήττες με 67 γκολ υπέρ και 58 κατά (http://www.eurocupshistory.com/).

Η Real απέναντι σε αγγλικές ομάδες μετράει 40 αγώνες 16 νίκες, 11 ισοπαλίες και 13 ήττες, με 57 γκολ υπέρ και 48 κατά (http://www.eurocupshistory.com/).

Το ζευγάρι Chelsea – Real Madrid διαθέτει εξαιρετικό αγωνιστικό αλλά και εξωαγωνιστικό ενδιαφέρον, αφού μένει να δούμε εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά η επιστροφή του Eden Hazard στο Stamford Bridge και προδιαθέτει το φίλαθλο ποδοσφαιρικά κοινό για δύο σπουδαίες αναμετρήσεις.

Ο νικητής του ζευγαριού, θα αντιμετωπίσει μία εκ των Pari Saint-Germain ή Manchester City από το άλλο ζευγάρι των ημιτελικών στον τελικό της 29ης Μαΐου που θα διεξαχθεί στο γήπεδο Atatürk Olympic Stadium στην Κωνσταντινούπολη.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΑΦΕΝΤΟΥΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Από μικρός έχει μεγάλη αγάπη για τον αθλητισμό και ειδικά για το ποδόσφαιρο. Η θεματική των άρθρων του περιλαμβάνει κυρίως το αγγλικό ποδόσφαιρο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ