Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ο τελευταίος τελικός των δύο φετινών φιναλίστ

Ήταν 12 Μαΐου του 2001, όταν ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός, διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος.

Μία εποχή όπου ο Ολυμπιακός είχε στην σύνθεση του σπουδαίους ποδοσφαιριστές, ρίχτηκε στην μάχη της Φιλαδέλφειας, ως ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ωστόσο τα πράγματα στον αγωνιστικό χώρο ήταν πολύ διαφορετικά από ότι περίμενε η κοινή γνώμη.

Ένας ΠΑΟΚ παθιασμένος και διψασμένος για την νίκη, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο από νωρίς με σκοπό να βάλει δύσκολα στον αντίπαλο του και το κατάφερε. Μόλις στο τέταρτο λεπτό της αναμέτρησης, ο Εγκωμίτης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ελευθερόπουλου με σουτ έξω από την περιοχή. Οι Ερυθρόλευκοι έδειξαν ότι αιφνιδιάστηκαν από το γρήγορο γκολ, έχασαν κάποιες ευκαιρίες με αποκορύφωμα την φάση του Γιαννακόπουλου που με εξουδετερωμένο τον Κόβιτς έστειλε την μπάλα άουτ.

Κόντρα στην ροή του ματς, ο Μπορμπόκης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ολυμπιακού, δίνοντας ισχυρό προβάδισμα στον Δικέφαλο του Βορρά, με την ανάπαυλα. Τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο για τον Ολυμπιακό, καθώς με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Γεωργιάδης έκανε το 3-0 και έθεσε γερές βάσεις για την κατάκτηση του Κυπέλλου. Ο Ολυμπιακός μείωσε με τον Τζόρτζεβιτς, ο Ναλιτζής έκανε το 4-1, για να έρθει ο Χούτος στις καθυστερήσεις να γράψει το τελικό 4-2.

Ένας τελικός ο οποίος είχε ξεκάθαρο φαβορί τον Ολυμπιακό, ωστόσο ήρθε αντιμέτωπος με έναν ΠΑΟΚ ο οποίος μπήκε στο παιχνίδι χωρίς άγχος, αλλά με πάθος και θέληση για την νίκη. Ένα παιχνίδι το οποίο έχει μείνει χαραγμένο στον κόσμο του ΠΑΟΚ, τόσο για την απόδοση της ομάδας, όσο και για την παρουσία του κόσμου στου γήπεδο. Αυτός ήταν ο τελευταίος τελικός μεταξύ των δύο μονομάχων του φετινού τελικού κι έπειτα από 20 ολόκληρα χρόνια, έρχονται αντιμέτωποι σε έναν τελικό.

Οι συνθέσεις των ομάδων στον τελικό του 2001:

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46 Πατσατσόγλου), Γεωργάτος (69 Λουτσιάνο), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας, Νινιάδης (46 Χούτος), Ζιοβάνι, Αλεξανδρής.

ΠΑΟΚ: Κόβιτς, Κατσαμπής, Αμπονσά (46 Κουλακιώτης), Ουντέζε, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Εγκωμίτης, Κωνσταντινίδης, Γεωργιάδης (79 Ναλιτζής), Καφές, Οκκάς (88 Σπάσιτς).

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ