Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στην αντεπίθεση η Ευρωπαϊκή Super League

Σε απάντηση στη δήλωση που εξέδωσε η UEFA χθες (7/5) σχετικά με την Ευρωπαϊκή Super League και τη θέση που έλαβαν 9 από τα ιδρυτικά σωματεία της, προχώρησαν οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Γιουβέντους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:

(i) Οι ιδρυτικοί σύλλογοι υπέστησαν, και συνεχίζουν να υφίστανται, απαράδεκτες πιέσεις, απειλές και αδικήματα τρίτων για την εγκατάλειψη του έργου και ως εκ τούτου απέχουν από το δικαίωμα και το καθήκον τους να παρέχουν λύσεις στο οικοσύστημα του ποδοσφαίρου μέσω συγκεκριμένων προτάσεων και εποικοδομητικού διαλόγου. Αυτό είναι απαράδεκτο βάσει του κράτους δικαίου και τα Δικαστήρια έχουν ήδη αποφανθεί υπέρ της πρότασης της Super League, διατάσσοντας τη FIFA και την UEFA, είτε άμεσα είτε μέσω των συνδεδεμένων οργάνων τους, να μην προβούν σε ενέργειες που ενδέχεται να εμποδίσουν αυτήν την πρωτοβουλία με οποιονδήποτε τρόπο ενώ στα δικαστήρια εκκρεμούν διαδικασίες. 

(ii) Το σχέδιο της Super League σχεδιάστηκε από κοινού από τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους του:

(α) με σκοπό την παροχή λύσεων στην τρέχουσα μη βιώσιμη κατάσταση στον ποδοσφαιρικό κλάδο. Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι μοιράστηκαν τις ίδιες ανησυχίες – όπως και άλλοι ενδιαφερόμενοι στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο -, ιδίως στο πλαίσιο του τρέχοντος κοινωνικοοικονομικού πλαισίου, ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι ο αθλητισμός μας θα παραμείνει ελκυστικός και θα επιβιώσει μακροπρόθεσμα. Για το σκοπό αυτό, στις 18 Απριλίου, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν τη Super League και να δημιουργήσουν ένα κανάλι επικοινωνίας με την UEFA και τη FIFA, στο εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των μερών, όπως κοινοποιήθηκε σε καθένα σε αυτή την ημερομηνία.

(β) με απόλυτο σεβασμό στις τρέχουσες ποδοσφαιρικές δομές και το οικοσύστημα. Οι ιδρυτικοί σύλλογοι συμφώνησαν ρητά ότι η Σούπερ Λιγκ θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν μια τέτοια διοργάνωση αναγνωριστεί από την UEFA ή / και τη FIFA ή εάν, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς, θεωρήθηκε ότι είναι μία διοργάνωση δεόντως συμβατή με όλους τους σκοπούς των ιδρυτικών συλλόγων στις αντίστοιχες εγχώριες διοργανώσεις τους. Ωστόσο, παρά την επίγνωση των παραπάνω όρων, η UEFA και η FIFA μέχρι στιγμής αρνούνται να δημιουργήσουν κάποιο κατάλληλο κανάλι επικοινωνίας.

(γ) και να φέρει οικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική οικογένεια, επί του παρόντος υπό τις συνέπειες μιας βαθιάς κρίσης που απειλεί την επιβίωση πολλών συλλόγων. Η συνθήκη αυτή ήταν η αναγγελθείσα δέσμευση για καθιέρωση ετήσιων πληρωμών αλληλεγγύης εγγυημένων ποσών που πολλαπλασιάζουν αυτά που διανέμονται από την UEFA σε πραγματικούς όρους, και την υποχρέωση ενίσχυσης των κανόνων οικονομικής βιωσιμότητας, μέσω της δημιουργίας ενός σαφούς, διαφανούς και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου που επαληθεύεται από ειδικούς.

(iii) Οι 12 ιδρυτικοί σύλλογοι αναγνώρισαν επίσης ότι η Super League ήταν μια μοναδική ευκαιρία να προσφέρει στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο την καλύτερη δυνατή παράσταση και να ενισχύσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το άθλημα, το οποίο δεν είναι «δεδομένο» και προκαλείται από νέες τάσεις γενεών . Επιπλέον, ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να προωθήσει το γυναικείο ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο, μια τεράστια, αλλά επί του παρόντος υποτιμημένη, ευκαιρία για τον τομέα.

(iv) Έχουμε πλήρη επίγνωση της ποικιλίας των αντιδράσεων στην πρωτοβουλία της Super League και, κατά συνέπεια, της ανάγκης να σκεφτούμε τους λόγους για κάποιους από αυτούς. Είμαστε έτοιμοι να επανεξετάσουμε την προτεινόμενη προσέγγιση, όπως απαιτείται. Ωστόσο, θα ήμασταν εξαιρετικά ανεύθυνοι εάν, έχοντας επίγνωση των αναγκών και της συστημικής κρίσης στον τομέα του ποδοσφαίρου, που μας οδήγησε να ανακοινώσουμε τη Super League, εγκαταλείψαμε αυτήν την αποστολή για να παράσχουμε αποτελεσματικές και βιώσιμες απαντήσεις στα υπαρξιακά ζητήματα που απειλούν τη βιομηχανία ποδοσφαίρου.

(v) Λυπούμαστε που βλέπουμε ότι οι φίλοι μας και οι ιδρυτικοί συνεργάτες του έργου της Super League βρέθηκαν τώρα σε μια τόσο ασυνεπή και αντιφατική θέση κατά την υπογραφή ορισμένων δεσμεύσεων προς την UEFA χθες. Ωστόσο, δεδομένου ότι τα ουσιώδη ζητήματα που οδήγησαν τους 12 ιδρυτικούς συλλόγους να ανακοινώσουν τη Super League πριν από εβδομάδες δεν εξαφανίστηκαν, επαναλαμβάνουμε ότι, για να τιμήσουμε την ιστορία μας, να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας προς τους ενδιαφερόμενους και τους οπαδούς μας, για το καλό του ποδοσφαίρου και για την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα, έχουμε το καθήκον να ενεργούμε με υπευθυνότητα και να επιμένουμε στην αναζήτηση κατάλληλων λύσεων, παρά τις απαράδεκτες και συνεχιζόμενες πιέσεις και απειλές που έλαβε η UEFA.

(vi) Επιπλέον, επαναλαμβάνουμε στη FIFA, την UEFA και όλους τους ενδιαφερόμενους ποδοσφαιρικούς φορείς, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές από την ανακοίνωση της Super League, τη δέσμευσή μας και την αποφασιστικότητά μας να συζητήσουμε, με σεβασμό και χωρίς απαράδεκτη πίεση και σύμφωνα με τον κανόνα του νόμου, τις καταλληλότερες λύσεις για τη βιωσιμότητα ολόκληρης της οικογένειας ποδοσφαίρου.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ