Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γιώργος Δέδες: Σπουδαίος γκολτζής, με καλή τεχνική κατάρτιση

Σήμερα πρωταγωνιστής του αφιερώματος, είναι ο Γιώργος Δέδες, ένας σέντερ φορ με σημαντική προσφορά στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, αγαπητός στις ομάδες που αγωνίστηκε και ενδεχομένως ένας από τους πιο συστηματικούς σκόρερ που ανέδειξε η Ελλάδα.

Γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1943 στο Ναύπλιο και σε μικρή ηλικία βρέθηκε στην Αθήνα για να κυνηγήσει το όνειρο του να γίνει ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε στον Θρίαμβο Νέου Κόσμου το 1958, μένοντας εκεί για 3 χρόνια. Ο Πανιώνιος, ασχολήθηκε ζεστά με την περίπτωση του και το 1961, κατάφερε να τον κάνει δικό του, έχοντας στην σύνθεση του ένα σπουδαίο ταλέντο. Από όταν άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής, έδειξε ότι οι προσδοκίες γύρω από το πρόσωπο του ήταν σωστές.

Αποτέλεσμα αυτής της εικόνας, είναι να έχει το όνομα του στην πρώτη θέση των σκόρερ όλων των εποχών στην ιστορία του Πανιωνίου, καθώς σε 400 συμμετοχές, έχει σκοράρει 180 τέρματα. Έκανε δύο περάσματα από τον Πανιώνιο, από το 1961, έως το 1974, μετά αγωνίστηκε στην ΑΕΚ από το 1974 έως το 1977, με συνολικό απολογισμό 100 συμμετοχές και 40 γκολ. Την σεζόν 1977-78, επέστρεψε στον Πανιώνιο για να κλείσει την σπουδαία καριέρα του στην ομάδα που τον ανέδειξε και αγάπησε.

Με την Εθνική ομάδα, κατέγραψε 20 συμμετοχές και 7 γκολ από το 1966, έως το 1973. Έχει μείνει στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου ως ένας πολύ ικανός σκόρερ, καθώς έχει κατακτήσει το χάλκινο παπούτσι στον Ευρωπαϊκό χάρτη, ενώ έχει αναδειχθεί και δύο φορές πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα μία φορά με την φανέλα του Πανιωνίου και μία με της ΑΕΚ. Αγαπητός στους φιλάθλους και των δύο ομάδων, όπως και συνολικά στο κοινό που τον παρακολούθησε να αγωνίζεται.

Κατέχει δύο ρεκόρ επίσης, του πιο γρήγορου χατ τρικ στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ενώ επίσης και τα περισσότερα γκολ σε ένα παιχνίδι καθώς σκόραρε 5 τέρματα. Δεινός σκόρερ και καλό παιδί είναι οι σύντομες φράσεις που μπορούν να τον περιγράψουν για κάποιον που δεν τον γνωρίζει.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ