Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Μία πόλη, ένα ντέρμπι…

Σήμερα το βράδυ (21:45) έχει ντέρμπι στην αιώνια Ρώμη ανάμεσα στη Ρόμα & την Λάτσιο, άσχετα αν δεν κρίνεται ένας τίτλος, μιας και οι δύο ομάδες περνούν ένα παρόμοιο φεγγάρι και στην Serie A αλλά και στην Ευρώπη.Πάντως το σημερινό παιχνίδι κρίνει κάτι σημαντικότερο και αυτό είναι το γόητρο της ανώτερης βαθμολογικής συγκομιδής μαζί με τις αναμνήσεις άλλων χρόνων και είναι το μόνο που μένει σε ένα φετινό ντέρμπι που πέρα από την νίκη, όλα τα άλλα… όλοι θέλουν να τα ξεχάσουν.

Ας κάνουμε όμως μια αναδρομή στις αναμνήσεις… πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ντέρμπι. Και όταν λέμε ντέρμπι, αυτό της ιταλικής πρωτεύουσας μπαίνει πολύ ψηλά στη λίστα. «Ζούμε στην πιο όμορφη πόλη του κόσμου και έχουμε και το πιο όμορφο ντέρμπι του κόσμου», συνηθίζουν να λένε στη Ρώμη για το derby della Capitale, το οποίο περιμένει πώς και πώς όλη η Ιταλία κάθε χρόνο. Γιατί οι Ρωμαίοι, μέσα σε όλα τα στραβά που μπορεί να έχουν, ξέρουν να απολαμβάνουν το ντέρμπι τους. Να το ζουν όπως του αξίζει. Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του…Η ιστορία αρχίζει το 1900, έτος κατά το οποίο… γεννήθηκε η Λάτσιο. Τα ιδρυτικά της μέλη ήταν άτομα της αστικής τάξης της Ρώμης, έχοντας ως έδρα τα βόρεια σημεία της πόλης και επέλεξαν το όνομα της περιφέρειας (νομαρχίας), τα χρώματα της Ελλάδας επειδή είναι η χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και ως έμβλημα προτίμησαν τον αετό των λεγεώνων της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Η Ρόμα, από την άλλη, ήρθε στη ζωή το 1927, σαν μια έμπνευση του Μπενίτο Μουσολίνι. Ο «Ντούτσε» ήθελε μια δυνατή ρωμαϊκή ομάδα που θα μπορούσε να τα βάλει με αυτές του βορρά και ουσιαστικά διέταξε να ενωθούν όλες της πρωτεύουσας για να κάνουν μία. Οι Alba Roma, Roman και Fortitudo συμφώνησαν αλλά η Λάτσιο όχι. Αυτός που το απέτρεψε, βασικά, ήταν ένας εκ των στρατηγών του Μουσολίνι, ο Giorgio Vaccaro. αφού ιδρύθηκε, η Ρόμα επέλεξε το όνομα της πόλης, πήρε τα χρώματα της πόλης και για έμβλημα προτίμησε την ρωμαϊκή λύκαινα.

Από εκείνη την στιγμή, στην ιταλική πρωτεύουσα άρχισε μια κόντρα που δεν θα σταματήσει ποτέ αφού Ρομανίστι και Λατσιάλι μπορούν να διαφωνούν για όλα. Η Λάτσιο που ιδρύθηκε από την αστική τάξη, είχε ως έδρα τα βόρεια της πόλης και εκεί ήταν και η οπαδική της δύναμη. Για όσους την υποστηρίζουν, είναι η πρώτη ομάδα της πρωτεύουσας και αυτό τους αρέσει να το υπενθυμίζουν διαρκώς. Οι Λατσιάλι θεωρούν ότι αυτοί είναι οι πραγματικοί Ρωμαίοι, λαμβάνοντας ως επιβεβαίωση αυτού το γεγονός ότι… ήλεγχαν τις πιο πλούσιες περιοχές της πρωτεύουσας. Για τους οπαδούς της Ρόμα, από την άλλη, το γεγονός ότι η μεγαλύτερη δύναμη της Λάτσιο πλέον είναι γύρω-γύρω από την πόλη, σημαίνει ότι δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί Ρωμαίοι. «Μια ομάδα προβάτων που την ακολουθούν βοσκοί», έγραψαν σε ένα πανό πριν χρόνια.

Η απάντηση ήταν δεδομένο ότι θα ερχόταν, αφού ο αντίλογος ήταν πως η Ρόμα έχει μεγαλύτερη δύναμη μέσα στην πόλη και ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές γιατί την υποστήριζαν οι εσωτερικοί ή και εξωτερικοί μετανάστες. «Μια ομάδα μαύρων που την ακολουθούν Εβραίοι» ήταν το πανό-απάντηση των Λατσιάλι, οι οποίοι ποτέ δεν έκρυψαν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους. Κι ας πήγαν κόντρα στην επιθυμία του Μουσολίνι το 1927…

Οι τιφόζι των δύο ομάδων εδώ και έναν αιώνα περίπου περιμένουν πώς και πώς το κάθε ντέρμπι για να δουν αν θα τρελαθούν από χαρά ή αν θα υποφέρουν. Και όλοι οι ουδέτεροι θα περιμένουν με ανυπομονησία αυτά τα ντέρμπι γιατί είναι… ντέρμπι. Ανάμεσα στους Ρομανίστι που δεν είναι «ποτέ σκλάβοι του αποτελέσματος» και τους Λατσιάλι που «νικάμε επιλέγοντας να μην είμαστε εσείς».Σήμερα λοιπόν έχει ντέρμπι, έχει μια ακόμα μάχη σε έναν αέναο πόλεμο…

Λάμπρος Παπαδής – Αρθρογράφος – Πολιτικός Συντάκτης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ