Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Αφιέρωμα στον Βαγγέλη Μάντζιο

Ο Βαγγέλης Μάντζιος γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1983 στην Καλλιθέα Αττικής. Είναι ένας από τους πιο ταλαντούχος ποδοσφαιριστές της γενιάς του με έφεση στο σκοράρισμα πετυχαίνοντας δεκάδες γκολ σε όποια ομάδα και αν αγωνίστηκε κάνοντας μεγάλη καριέρα στα ελληνικά γήπεδα , αφήνοντας πάντα το στίγμα του με την απόδοση του αλλά και την προσωπικότητα του.

Οι ομάδες που αναδείχθηκε και έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ήταν αρχικά ο Παναθηναϊκός όπου αγωνίστηκε σε νεαρή ηλικία σκοράροντας κάποια από τα σημαντικότερα γκολ στα ευρωπαϊκά ματς της αθηναϊκής ομαδας δείχνοντας από νωρίς πως έχει να προσφέρει πολλά στον χώρο. Σταθμός στην καριέρα του ήταν επίσης και η ομάδα του Λεβαδειακού όπου αγωνίστηκε για 6 χρόνια. Στους Βοιωτούς κατάφερε να γίνει πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια αλλά και να ξεπεράσει της 100 συμμετοχές στον συλλόγο με αποτέλεσμα να λατρευτεί όσο λίγους από τον φίλαθλο κόσμο της Λιβαδειάς.

Πλέον στα 38 του χρόνια αγωνίζεται στην ομάδα του ΠΑΟ Ρουφ και στην τρίτη εθνική κατηγορία παρότι και σε προχωρημένη ποδοσφαιρική ηλικία δείχνει πως δεν θέλει να τα παρατήσει τόσο εύκολα εξακολουθώντας να κατέχει το ταλέντο που τον ανέδειξε και να κρατιέται σε εξαιρετική φυσική κατάσταση.

Καριέρα

Ο Βαγγέλης Μάντζιος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στον Φοίνικα Καλλιθέας, ο οποίος την περίοδο εκείνη υπήρξε η θυγατρική ομάδα του Πανιώνιου, με τον οποίο το 2001 υπέγραψε συμβόλαιο και αγωνίστηκε τέσσερα χρόνια. Συνολικά στο πρωτάθλημα σημείωσε 70 συμμετοχές πετυχαίνοντας 15 γκολ. Οι ικανότητές του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μεγάλων ομάδων της Ελλάδας αλλά και συλλόγων του εξωτερικού, ενώ το 2003, ανακηρύχθηκε ο καλύτερος νέος Έλληνας ποδοσφαιριστής.

Το καλοκαίρι του 2005 πήρε μεταγραφή στον Παναθηναϊκό. Στον σύλλογο σε 68 αγώνες πρωταθλήματος σημείωσε 19 γκολ, ενώ πέτυχε σημαντικά γκολ και στην Ευρώπη για την ελληνική ομάδα. Το 2008 δόθηκε δανεικός για έξι μήνες στη γερμανική Άιντραχτ Φραγκφούρτης. Τον Δεκέμβριο του 2009 ο Παναθηναϊκός συμφώνησε με την Ανόρθωση Αμμοχώστου να παραχωρήσει τον Μάντζιο με τη μορφή δανεισμού μέχρι τον Ιούνιο του 2010, με την κυπριακή ομάδα να διατηρεί δικαίωμα αγοράς. Το καλοκαίρι του 2010 δόθηκε δανεικός στην πορτογαλική Μαρίτιμο, αλλά δεν είχε μεγάλη συμμετοχή λόγω πολλών τραυματισμών. Αποχώρησε μετά το τέλος του συμβολαίου του από τον Παναθηναϊκό, το καλοκαίρι του 2011.

Για την αγωνιστική περίοδο 2011-12 αγωνίστηκε με τον ΟΦΗ  πετυχαίνοντας επτά γκολ στο πρωτάθλημα. Αποχώρησε ως ελεύθερος στο τέλος της και τον Σεπτέμβρη του 2012 υπέγραψε στην ομάδα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού. Τον Ιανουάριο του 2013, υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον Ατρόμητο Αθηνών, το οποίο λύθηκε κοινή συναινέσει, λίγο πριν ολοκληρωθεί η περίοδος 2012-13.

Την περίοδο 2013-14 συμφώνησε να συνεχίσει την καριέρα του στον Λεβαδειακό, υπογράφοντας μονοετές συμβόλαιο, ενώ εν τέλη έμεινε  μέχρι και το 2017 ξεπερνώντας τις 100 συμμέτοχες για τον σύλλογο γίνοντας παράλληλα και ο πρώτος σκόρερ της ομαδας στην ιστορία του Λεβαδειακού στην Α εθνική. Το καλοκαίρι του 2019 επιστρέφει ξανά στη Λιβαδειά για ένα χρόνο αγωνιζόμενος στην δεύτερη εθνική.

Στις εθνικές ομάδες

Το ντεμπούτο του με την εθνική Ελλάδας πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2005, όντας ποδοσφαιριστής του Πανιώνιου, στον αγώνα εναντίον της Γεωργίας για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Έχει πραγματοποιήσει συνολικά επτά συμμετοχές, χωρίς να σκοράρει, μεταξύ 2005-2008.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ