Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Σαν σήμερα: Ο μεγαλύτερος άθλος του Ηρακλή! (Video)

Ακριβώς πριν από 45 χρόνια (9/6/1976) είχαμε έναν από τους πιο συγκλονιστικούς Τελικούς Κυπέλλου στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αντίπαλοι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας ο Ολυμπιακός και ο Ηρακλής με τον “Γηραιό” να επικρατεί με 5-6 στα πέναλτι (κανονική διάρκεια 2-2, παράταση 4-4).

Ήταν η πρώτη και η μοναδική μέχρι σήμερα φορά που η ομάδα της Θεσσαλονίκης κατακτούσε κάποιο τρόπαιο. Ήταν βέβαια και η εποχή που είχε αρχίσει να ανατέλλει το υπέρλαμπρο άστρο ενός 21χρονου τότε αγοριού γεννημένου στην Τασκένδη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Το όνομά του Βασίλης Χατζηπαναγής συνδέθηκε με την απογείωση και την καλύτερη εποχή της ιστορίας του Ηρακλή. Δε θα σταθούμε όμως στον Βάσια καθώς όπως θα δείτε παρακάτω και στις συνθέσεις των δύο ομάδων το ταλέντο περίσσευε!

Στα 90 λεπτά του αγώνα δεν αναδείχθηκε νικητής καθώς το παιχνίδι ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 2-2. Σκόρερς για τον Ολυμπιακό ο Σιώκος στο 61′ και ο Γαλάκος στο 82′ και για τους Θεσσαλονικείς οι Χατζηπαναγής (25′) και Κουσουλάκης (72′). Το 2-2 έστειλε το παιχνίδι στην ημίωρη παράταση. Εκεί το “θρίλερ” συνεχίστηκε με τον Χατζηπαναγή να δίνει το προβάδισμα στον Ηρακλή στο 101′ και τον Γκέσιο να κάνει το 4-2 στο 110′. Ο Ολυμπιακός δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με δύο γκολ των Καραβίτη (113′) και  Γκλέζου (118′) ισοφάρισε ξανά και οδήγησε το ματς στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί η σειρά εκτέλεσης ήταν η εξής:

Κυράστας 1-0
Σεντελίδης 1-1
Καραβίτης 2-1
Αντώνιεβιτς 2-2
Σταυροπουλος 3-2
Χριστοφορίδης 3-3
Βασιλόπουλος 4-3
Ποντίκης απέκρουσε Κελεσίδης, αλλά ο κ. Βαμβακόπουλος διέταξε επανάληψι γιατί ο γκολκήπερ του Ολυμπιακού κουνήθηκε. Το κτύπησε πάλι και 4-4
Συνετόπουλος απέκρουσε εξοχα ο Φανάρας (4-4)
Χατζηπαναγής απέκρουσε θαυμάσια ο Κελεσίδης (4-4)
Γκλέζος 5-4
Κουσουλάκης 5-5
Σιώκος απέκρουσε εκπληκτικά ο Φανάρας (5-5)
Τουμπόγλου 6-5

Το κύπελλο είχε νέο κάτοχο τον Ηρακλή που μαζί με τον ΠΑΟΚ ο οποίος κατέκτησε το πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν έκαναν το νταμπλ για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Οι συνθέσεις:

Ηρακλής (Λες Σάνον): Φανάρας, Σεντελίδης, Ξανθόπουλος, Χριστοφορίδης, Καλαϊτζίδης, Τουμπόγλου, Κουσουλάκης, Αντονίεβιτς, Χατζηπαναγής, Γκέσιος (113′ Ποντίκης), Πανταζής (80′ Ματσουκατίδης).

Ολυμπιακός (Γιώργος Δαρίβας): Κελεσίδης, Κυράστας, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Καραβίτης, Βιέρα (91′ Βασιλόπουλος), Δαβουρλής, Κρητικόπουλος (46′ Συνετόπουλος), Γαλάκος, Σταυρόπουλος.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τα γκολ και τις καλύτερες στιγμές του αγώνα:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ