Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το πρώτο ταξίδι του “Πειρατικού” (Video)

Τέτοια μέρα πριν από 17 χρόνια άρχισε να γράφεται η μεγαλύτερη και πιο λαμπρή σελίδα του ελληνικού ποδοσφαίρου στην άλλη άκρη της Ευρώπης!

 

12 Ιουνίου 2004, Σάββατο, σαν σήμερα, 17 ακριβώς χρόνια πίσω… Η Εθνική ποδοσφαίρου με αρχιτέκτονα έναν Γερμανό, τον “Όθωνα” (Ότο) Ρεχάγκελ αντιμετωπίζει για την πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του EURO 2004 την οικοδέσποινα και ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης Πορτογαλία.

Το παιχνίδι γινόταν στο “γήπεδο των Δράκων” (Ντραγκάο) στο Πόρτο, έδρα της ομώνυμης ομάδας. Οι 3000 Έλληνες που είχαν πιάσει το πέταλο πίσω από την εστία των Πορτογάλων έδιναν ένα έντονο γαλανόλευκο χρώμα στις κερκίδες. Δεν άργησαν να σηκωθούν από τις θέσεις τους. Μόλις στο 6ο λεπτό ο Γιώργος Καραγκούνης με ένα δυνατό συρτό σουτ αρκετά έξω από την περιοχή έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Ρικάρντο και την Ελλάδα στα ουράνια! Όσο και αν προσπάθησαν οι πολυδιαφημισμένοι Πορτογάλοι είτε με ατομικές ενέργειες είτε με σέντρες στην ελληνική περιοχή δεν κατάφεραν κάτι και το τέλος του ημιχρόνου μας βρήκε μπροστά στο σκορ με 0-1. Ένα ημίχρονο στο οποίο μόνο φοβισμένα δεν αντιμετώπισαν τον αγώνα οι διεθνείς μας που δημιούργησαν ουκ ολίγες ευκαιρίες.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο αφού στο 51′ ο Γιούρκας Σεϊταρίδης κέρδισε πέναλτι από τον νεαρό τότε Κριστιάνο Ρονάλντο. Το εκτέλεσε εύστοχα ο Άγγελος Μπασινάς γράφοντας το 0-2 μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού. Οι παίκτες του Λουίς Φελίπε Σκολάρι έβγαλαν στη συνέχεια όλη την επιθετικότητα που διέθεταν αλλά η νευρικότητα και η πίεση του αποτελέσματος δεν τους επέτρεπαν να σκοράρουν. Βρήκαν απέναντί τους φυσικά και έναν Αντώνη Νικοπολίδη που δεν άφηνε τίποτα να περάσει. Τα σουτ των Φίγκο, Ντέκο, Παουλέτα, Κόουτο δεν μπορούσαν να βρουν στόχο. Κάτι που έγινε μόνο όταν ήταν ήδη αργά, στο 3ο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο μετά από κόρνερ. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε την Ελλάδα νικήτρια σε μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων. Μέχρι την επόμενη φυσικά!

Το πιο μαγικό ταξίδι του “Πειρατικού” είχε ξεκινήσει!

Ας θυμηθούμε τις συνθέσεις των δύο ομάδων και τις καλύτερες στιγμές του αξέχαστου εκείνου παιχνιδιού:

Σάββατο 12 Ιουνίου
Πόρτο (“Ντραγκάο”)
Πορτογαλία-Ελλάδα 1-2 (0-1)
Τελική Φάση Euro
Πορτογαλία
: Ρικάρντο – Αντράντε , Κόουτο, Φερέιρα, Ρούι Ζόρζε, Κοστίνια (65΄ Νούνο Γκόμεζ), Μανίς, Ρούι Κόστα (46΄ Ρονάλντο), Φίγκο, Σιμάο (46΄Ντέκο), Παουλέτα
Προπονητής: Λουίς Φελίπε Σκολάρι
Ελλάδα: Νικοπολίδης – Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (67΄ Νικολαϊδης), Χαριστέας (74΄ Λάκης), Φύσσας, Βρύζας, Καψής, Καραγκούνης (46΄ Κατσουράνης)
Προπονητής: Οτο Ρεχάγκελ
Σκόρερ: 6΄ Καραγκούνης, 51΄ Μπασινάς (πεν.), 90΄+ Ρονάλντο
Διαιτητής: Πιερλουΐτζι Κολίνα (Ιταλία)

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ