Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Όταν η ΑΕΛ, έκανε την μεγάλη έκπληξη

Το πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88, έχει μείνει στην ιστορία για δύο λόγους: Για το γεγονός ότι η ΑΕΛ έγινε η πρώτη και μοναδική ομάδα από την επαρχία που κατακτά το πρωτάθλημα, αλλά και για την εξέλιξη της υπόθεσης Τσίγκοφ, η οποία παραλίγο να γίνει μοιραία για τους Βυσσινί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το πρωτάθλημα εκείνης της χρονιάς, ήταν ένα από το σπουδαιότερα όλων των εποχών, καθώς 6 ομάδες είχαν τα φόντα να το κατακτήσουν. Φαβορί, ήταν ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ, όμως η ΑΕΛ, έχοντας έναν έμπειρο προπονητή σαν τον Γιάτσεκ Γκμοχ, ο οποίος υιοθέτησε για πρώτη φορά τον ρόμβο στον χώρο του κέντρου, με τον Αλεξούλη σε ανασταλτικό ρόλο, τον Αθανασίου μπροστά του και τους Τσιώλη, Βουτυρίτσα να αλωνίζουν τις πτέρυγες πέτυχε την απόλυτη έκπληξη.

Μία έκπληξη, η οποία παραλίγο να μην πραγματοποιηθεί, καθώς σε έλεγχο αντιντόπινγκ που έγινε στον Τσίγκοφ, βρέθηκε στον οργανισμό του η ουσία κωδεΐνη, η οποία ήταν απαγορευμένη. Η τιμωρία που προβλεπόταν, ήταν αφαίρεση τεσσάρων βαθμών και μηδενισμός.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά, καθώς η απόφαση αναιρέθηκε και γράφτηκε μία μεγάλη ιστορία για το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο αλησμόνητος Γιώργος Μητσιμπόνας, σκόραρε ένα γκολ σπάνιας ομορφιάς απέναντι στον Ηρακλή με τρομερό βολ πλανέ, το οποίο εξασφάλισε και μαθηματικά την κατάκτηση του πρωταθλήματος για τους Βυσσινί και στην Λάρισα, πραγματικά έγινε σεισμός.

Μία ομάδα με τρομερή συνοχή, πάθος και ποιότητα και έναν έμπειρο προπονητή που ήξερε να παίρνει το 100% από κάθε ποδοσφαιριστή του, ένωσαν τις δυνάμεις τους και πέτυχαν το ακατόρθωτο. Μιχαήλ, Κυριακούλης, Κολομητρούσης, Αγορογιάννης, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Παπαντωνίου, Κυριλλίδης, Νασιάκος, Καραπιάλης, Αλεξούλης, Βουτυρίτσας, Τσιώλης, Αθανασίου, Μαλούμα, Τσιλιάκος, Ζιώγας, Βαλαώρας, Τσίγκοφ, Τσαβαλιάς, Κακανούλιας και Κολοβός, ήταν το σύνολο της ΑΕΛ, το οποίο αποτελούταν από παίκτες οι οποίοι είχαν καταγωγή από την Λάρισα, πλην του Σερραίου Μιχαήλ, του Βούλγαρου Τσίγκοφ και του Μαλούμα που ήταν από το Ζαΐρ.

Σταθερή η απόδοση της ομάδας του κάμπου σχεδόν καθόλη την διάρκεια της χρονιάς, αλλά έχοντας και έναν μαέστρο στον πάγκο της, στα κρίσιμα σημεία κατάφερε να κερδίσει λόγω της συνοχής αλλά και της ποιότητας που διέθεται η συγκεκριμένη φουρνιά ποδοσφαιριστών. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Ζιώγας με 16 γκολ, ωστόσο, Μητσιμπόνας, Γκαλίτσιος, Αγορογιάννης, Κολομητρούσης, Αλεξούλης, Βουτυρίτσας, Τσιώλης, Αθανασίου, Βαλαώρας, Καραπιάλης και Μιχαήλ, είχαν επίσης σημαντική συμβολή.

Μία σπουδαία ομάδα, η οποία ολοκλήρωσε ένα θαύμα, όπου όμοιο του δεν έχει υπάρξει ξανά στα χρονικά του Ελληνικού πρωταθλήματος και σίγουρα μέχρι και σήμερα είναι σημείο αναφοράς για τους οπαδούς της ΑΕΛ και γενικά του φίλαθλου κοινού της χώρας!!

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ