Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το άστρο του Μαντσίνι την οδηγεί…

Με το 1-0 επί της Ουαλίας η εθνική Ιταλίας του Ρομπέρτο Μαντσίνι διαμόρφωσε σε 30 ματς το αήττητο σερί της και ισοφάρισε το καλύτερο ρεκόρ στην ιστορία της ενώ έφτασε και τις 11 διαδοχικές νίκες σε όλες τις διοργανώσεις χωρίς να δεχτεί γκολ.Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ιταλίας έκανε το “3 στα 3” στη φάση των ομίλων του Euro 2020 επικρατώντας με 1-0 της Ουαλίας και για τέταρτη φορά στην ιστορία της κατάφερε να ολοκληρώσει της παρουσία της σε φάση ομίλων μεγάλης διοργάνωσης έχοντας μόνο νίκες, μετά από τα Παγκόσμια Κύπελλα του 1978 και του 1990 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000.

 

Πλέον, η σκουάντρα ατζούρα είναι αήττητη εδώ και 30 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις (25 νίκες – 5 ισοπαλίες μετά την ήττα με 1-0 από την Πορτογαλία τον Σεπτέμβριο του 2018 για το Nations League) ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ της ομάδας του Βιτόριο Πότσο που δεν είχε χάσει σε ίδιο αριθμό αγώνων από τις 24 Νοεμβρίου 1935 μέχρι τις 20 Ιουλίου 1939 (24 νίκες – 6 ισοπαλίες ο απολογισμός της).Ο Τζανλουίτζι Ντοναρούμα (σε ηλικία 22 ετών και 115 ημερών έγινε ο νεαρότερος γκολκίπερ που κρατάει το μηδέν σε τρία σερί ματς Euro) ξεπέρασε το ρεκόρ του Βάλτερ Τζένγκα που κράτησε για 10 σερί ματς ανέπαφη την εστία της Ιταλίας και με τα 11 ματς που κρατάει το μηδέν απειλεί το ρεκόρ του θρυλικού Ντίνο Τζόφ, ο οποίος δεν είχε δεχτεί γκολ σε 12 διαδοχικά ματς της σκουάντρα ατζούρα, από το 1972 ως το 1974.

Αλλά ηγέτης,πρωτομάστορας και κυρίως υπεύθυνος αυτού του ιδιαίτερα εμβληματικού σερί που οδηγεί την Ιταλία μαθηματικά στο φετινό τρόπαιο είναι ο coach της ομάδας Ρομπέρτο Μαντσίνι…Ο Ιταλός προπονητής κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας αγωνίστηκε για τρεις ιταλικές ομάδες (Μπολόνια, Σαμπντόρια και Λάτσιο), καθώς και στην Εθνική Ιταλίας, πριν ολοκληρώσει την καριέρα του στην αγγλική Λέστερ Σίτι τη χρονιά 2000-2001. Ως προπονητής εργάστηκε σε τρεις ιταλικές ομάδες (Φιορεντίνα, Λάτσιο και δύο φορές στην Ίντερ), στην αγγλική Μάντσεστερ Σίτι και στην τουρκική Γαλατασαράι,ενώ το 2017 πέρασε και απο τον πάγκο της Ρωσικής Ζενίτ.

Όποιος τον θυμάται την εποχή που ήταν ποδοσφαιριστής μπορεί να πει ότι είχε μια παράξενη γοητευτική τρέλα και ένα πάθος πρωτόγνωρο…Ποιος μπορεί να ξεχάσει το θαύμα που πέτυχε με την Σαμπντόρια το 1991 κατακτώντας το σκουντέτο απέναντι στη Νάπολι του Μαραντόνα , την Γιουβέντους του Ρομπέρτο Μπάτζιο, την Μίλαν των Ολλανδών Γκούλιτ,Φαν Μπάστεν , Ράικαρντ, την Ιντερ των Γερμανών Ματέους,Κλίνσμαν,Μπρέμε.Την επόμενη χρονιά έφτασε στον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών χάνοντας από την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόϊφ στην παράταση με το γκολ του Κούμαν. Ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής, δεν ήταν ο Βιάλι ήταν ότι πιο μαγικό είχε η Σαμπ. Μοίραζε , δημιουργούσε, σκόραρε. Ηγετική προσωπικότητα από τα 18. Στην Μπολόνια είχε λόγο για όλα όπως έχει αποκαλύψει και ο Μπόσκοφ. Ο Μαντσίνι είχε προσωπικότητα ήθελε όμως να είναι πάντα το νούμερο 1 και στη Σαμπντόρια και στην Λάτσιο και παντού…

 

Ως προπονητής στο Αγγλικό Πρωτάθλημα μιλώντας στους ποδοσφαιριστές της Μάντσεστερ Σίτι στα αποδυτήρια τους είχε πει: 

«Ναι στις γυναίκες όχι στο αλκοόλ.Δεν καταλαβαίνω γιατί οι παίκτες πίνουν τόσο πολύ που στο τέλος μεθούν.Στην Ιταλία η κουλτούρα μας είναι διαφορετική.Προτιμάμε να βγούμε έξω με μια γυναίκα.Αυτό μου άρεσε να κάνω μετά από ένα αγώνα, αυτό λέω και στους παίκτες μου τώρα.Καλύτερα να βγουν με μια γυναίκα παρά να μεθύσουν».

Ενώ κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις πρώτες του δηλώσεις για την Εθνική Ιταλίας λίγο διάστημα μετά την ανάληψη του Προπονητικού θώκου της ομάδας:

«Όταν έφτασα, κανείς δεν ήθελε να προπονήσει την εθνική ομάδα, με ρώτησαν και αμέσως είπα ναι. Πολλοί φοβόταν να αναλάβουν μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, αλλά το ποδόσφαιρο είναι επίσης φτιαγμένο από αυτές τις στιγμές και απλά πρέπει να έχετε λίγη εμπιστοσύνη και να πιστεύετε στις ιδιότητες των νεότερων παικτών».

Το κύριο και βασικότερο ίσως συστατικό της μέχρι τώρα επιτυχίας του που μπορεί να του χαρίσει και το βαρύτιμο τρόπαιο είναι ότι αυτός ο ποδοσφαιριστής έφτιαξε ως προπονητής μια Ιταλία χωρίς σταρ μια ομάδα συνόλου.Έχει εξήγηση.Ο πετυχημένος προπονητής πρέπει να σκοτώσει μέσα του τον ποδοσφαιριστή πριν γίνει το αφεντικό στα αποδυτήρια…

 

Λάμπρος Παπαδής – Αρθρογράφος – Πολιτικός Συντάκτης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ