Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αγγλία – Ιταλία : O θρόνος έχει θέση μόνο για μία

Αύριο στις 22.00 ώρα Ελλάδος όλα τα βλέμματα των ευρωπαίων φιλάθλων θα βρίσκονται στο μεγάλο τελικό του Euro 2020. Οι δύο φιναλίστ – Αγγλία και Ιταλία – διασταυρώνουν για πρώτη φορά σε τελικό τα ξίφη τους , με έπαθλο την κατάκτηση του ευρωπαικού πρωταθλήματος. Δυο ομάδες με κοινές αφετηρίες την συμπαγή τους άμυνα και το σκληρό, δυναμικό παιχνίδι αναμένεται να δώσουν αύριο στο τελικό μάχη μέχρι τελικής πτώσης.

 

Η Αγγλία(πρωτάρα σε τελικό euro) με μόλις 1 γκολ παθητικό στη διοργάνωση, βασίστηκε κατά κύριο λόγο στην άμυνά της για να φθάσει στο τέλος της διαδρομής. Το 4-2-3-1 που παρατάσσει ο προπονητής Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, αναμφίβολα βραχυκύκλωσε τις αντίπαλες επιθέσεις , δίχως να θέλξει με την απόδοση της στον παραγωγικό τομέα . Το υπάρχον ρόστερ με ελάχιστες διαφορές παραμένει σχεδόν αναλλοίωτο εδώ και 3 διοργανώσεις , γεγονός που προσδίδει ομοιογένεια και σιγουριά στην ομάδα . Στον ημιτελικό με την Δανία,ωστόσο, η Αγγλία τα βρήκε σκούρα και με σύμμαχο τη τύχη και τον διαιτητή Μάκελι που έδωσε πέναλτι που δεν υπήρχε ποτέ και δίχως να το ελέγξει στο var πανηγύρισε έστω και με καρδιοχτύπι την παρουσία της σε ένα τελικό της Ευρωπαικής διοργάνωσης.

Στον αντίποδα , η Ιταλία που δεν συμμετείχε στα τελικά του προηγούμενου euro κατάφερε μέσα από την ανανέωση του ρόστερ και την πρόσληψη του Ρομπέρτο Μαντσίνι στον πάγκο της να θυμίσει ξανά κάτι από το ένδοξο παρελθόν της. Οι τριάρες στα παιχνίδια των ομίλων(Τουρκία, Ουαλία και Ελβετία) ήταν μόνο ο προάγγελος της έξαψης της σκουάντρα τζούρα στην εφετινή διοργάνωση. Εν συνεχεία, όμως άρχισαν τα προβλήματα. Η κραταιά άμυνα των Ιταλών στις νοκ άουτ αναμετρήσεις δε θύμησε σε τίποτα τη σκληροτράχηλη Ιταλία του παρελθόντος. Νίκη με τα χίλια ζόρια στους 16 απέναντι στην Αυστρία στην παράταση, νίκη με 1-2 κόντρα στο Βέλγιο και η τυχερή πρόκριση στον τελικό κόντρα στους Ισπανούς σηματοδοτούν το μικρό ντεφορμάρισμα που διάγουν οι παίχτες του Ρομπέρτο Μαντσίνι. Οι αμυντικοί Μπονούτσι και Κιελίνι έχοντας προπολλού περάσει τα πρώτα -άντα , θα δυσκολευτούν σε ένα παιχνίδι υψηλών απαιτήσεων να κοντράρουν τους παίχτες των Άγγλων που διαθέτουν χαμηλό κέντρο βάρους. Το σύστημα 4-3-3 , χωρίς αμυντικό χαφ και με τους 3 μέσους στην ίδια ευθεία, σαφώς και ατονεί ,όσο περνά η ώρα, εξαιτίας της καταπόνησης που υφίστανται οι παίχτες από το pressing ψηλά του αντιπάλου. Γεγονός που μπορεί να στοιχίσει την ήττα στον αυριανό τελικό. Ο τραυματισμός του Σπινατσόλα σαφώς και κοστίζει στο αμυντικό κομμάτι στους Ιταλούς και πλέον πρέπει ο Ιταλός προπονητής να αναζητήσει μια αλχημεία ικανή να σταματήσει τις πλαγιοκοπήσεις των Άγγλων.

 

Σε γενικές γραμμές , προβλέπω πολύ κακό παιχνίδι με έντονο πειθαρχικό έλεγχο και συγκεκριμένα over 6,5 κίτρινες κάρτες με απόδοση 1,70 (αρκετά τίμιο ποντάρισμα). Από κει και πέρα ,λίγο το καλό φεγγάρι των Άγγλων , λίγο το σπρώξιμο των διαιτητών ,η κατάρα του Μαντσίνι με το Γουέμπλει, αλλά και η σφιχτή άμυνα των Άγγλων μπορεί να τους χαρίσει το τρόπαιο είτε στην κανονική διάρκεια , είτε στην παράταση . Προβλέπω σαν διαίσθηση, συνεπώς, την Αγγλία να σηκώνει το τρόπαιο με απόδοση 1,80.

 

Αυτά από εμένα . Να έχετε ένα όμορφο βράδυ. Καλή σας νύχτα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ