Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Τουρκική πρόκληση και ματαίωση του φιλικού Ολυμπιακου-Γαλατάσαραϊ

Δεν θα πραγματοποιηθεί ο προγραμματισμένος για σήμερα (13/7) φιλικός αγώνας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Γαλατάσαραϊ λόγω άρνησης των Τούρκων να υποβληθούν σε rapid test.

 

Λίγο έλλειψε να προκαλέσουν διπλωματικό επεισόδιο οι άνθρωποι της Γαλατάσαραϊ όταν αρνήθηκαν να περάσουν τη διαδικασία των rapid tests, όπως προβλέπεται και όπως όφειλαν κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η τουρκική ομάδα είχε προσγειωθεί σε ελληνικό έδαφος προκειμένου να δώσει φιλικό με τον Ολυμπιακό στο γήπεδο Γ. Καραϊσκάκης απόψε (13/7) αλλά τα μέλη της αποστολής της ενημερώθηκαν από τους υπευθύνους του αεροδρομίου ότι δεν γίνονται δεκτά τα PCR τεστ που είχαν φέρει μαζί τους και θα έπρεπε να υποβληθούν σε νέα rapid tests. Κάτι το οποίο δεν έγινε δεκτό από την τουρκική ομάδα με αποτέλεσμα να έχουμε πολιτικοποίηση του θέματος στη συνέχεια και ανταλλαγή ανακοινώσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία!

Από την ελληνική πλευρά παρενέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος εξήγησε τι προβλέπεται σε περιπτώσεις άφιξης στη χώρα μας πολιτών από το εξωτερικό:

«Ο σημερινός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας.

Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.
Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Κατόπιν συνεννοήσεων που οδήγησαν την παραμονή των Τούρκων στο «Ελ. Βενιζέλος» για πάνω από μία ώρα, η Γαλατά με έντονη δυσαρέσκεια από τον προπονητή της ομάδας, Φατίχ Τερίμ, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ, αποφάσισε να πάρει τον δρόμο της επιστροφής για την Κωνσταντινούπολη.

Ανακοίνωση σχετική με το συμβάν εξέδωσε η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, στην οποία αναφέρει:

«Η συμπεριφορά που είχε η αποστολή της Γαλατσαράι κατά την άφιξη της στην Αθήνα για την φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, παρότι είχε τηρήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, ήταν απαράδεκτη. Καταδικάζουμε την συμπεριφορά των ελληνικών αρχών που δεν συνάδουν με το πνεύμα του αθλητισμού».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ