Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στο ”πάνθεον” της ιστορίας ο Τόνι Κούκοτς

Μέλος του Hall Of Fame, είναι πλέον ο Τόνι Κούκοτς, ο οποίος μεγαλούργησε στην μπασκετική του καριέρα, τόσο στα Ευρωπαϊκά γήπεδα, όσο και στον μαγικό κόσμο του NBA.

Ο Τόνι Κούκοτς, εμφανίστηκε στον μπασκετικό χάρτη μόλις στα 16 του χρόνια, την σεζόν 1985-86, με την φανέλα της Γιουγκοπλάστικα Σπλιτ, με την οποία κατέκτησε τρία κύπελλα Πρωταθλητριών, πριν υπογράψει στην Μπενετόν, με την οποία κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα Ιταλίας, ενώ έκανε και πορεία στην Ευρώπη, αλλά ηττήθηκε στον τελικό του Πρωταθλητριών, από την Λιμόζ.

Το 1993, έκανε το μεγάλο βήμα για το NBA. Ήταν μέλος των Σικάγο Μπουλς, του Τζόρνταν, του Πίπεν και του Ρόντμαν, οι οποίοι κατέκτησαν τρία συνεχόμενα πρωταθλήματα, 1996-98, έχοντας τον ρόλο του έκτου παίκτη, βοηθώντας σε κρίσιμα σημεία την ομάδα του. Έμεινε στους Μπουλς μέχρι το 2000 και μετά έκανε δύο σύντομα περάσματα από Σίξερς και Χοκς, ενώ έκλεισε την σπουδαία του καριέρα στους Μιλγουόκι Μπακς, το 2006, όντας μέλος των ”ελαφιών” από το 2002.

Με την Εθνική της Γιουγκοσλαβίας, είχε εξίσου μεγάλες επιτυχίες. Το Παγκόσμιο κύπελλο του 1990, στην Αργεντινή, όπου οι ”Πλάβι” διέλυσαν τις ΗΠΑ, ενώ είχε και δύο χρυσά Ευρωπαϊκά, το 1989 στο Ζάγκρεμπ και το 1991, στην Ρώμη. Τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει, ήταν η τεχνική του αν και είχε ύψος 2,08, το γεγονός ότι ήταν ένας all around παίκτης και δεινός σουτέρ. Φανερό παράδειγμα, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων το 1987, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στον τελικό απέναντι στις ΗΠΑ, σκόραρε 11 τρίποντα.

Ένας σπουδαίος παίκτης, ο οποίος δούλεψε σκληρά, συνδύασε ταλέντο και ευφυΐα, ενώ το φονικό αριστερό του χέρι έχει μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων. Πλέον, αποτελεί μέλος του Hall Of Fame, μπαίνοντας στους κορυφαίους των κορυφαίων, οι οποίοι μεγαλούργησαν με την ”πορτοκαλί θέα”.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ