Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ξέρω τι έχεις κάνει στις ευρωπαϊκές σου πρεμιέρες

Ο ΠΑΟΚ με την σημερινή αναμέτρηση του στο Γιβραλτάρ θα γίνει η πρώτη ελληνική ομάδα που θα λάβει μέρος στους ομίλους του νεοσύστατου UEFA Conference League, ταυτόχρονα ωστόσο το παιχνίδι αυτό θα αποτελέσει την 8η πρεμιέρα του στα Κύπελλα Ευρώπης (σ.σ. όλες αφορούν τους ομίλους του Europa League)

Μετά την συγκινητική πρόκριση στην Πόλη επί της Φενέρμπαχτσε το 2010-11, ο ΠΑΟΚ ταξιδεύει για το εναρκτήριο παιχνίδι της φάσης των ομίλων της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης στο Μπριζ του Βελγίου. Οι ασπρόμαυροι απέσπασαν ισοπαλία 1-1 από τους γηπεδούχος παρότι βρέθηκαν πίσω στο σκορ ισοφάρισαν με την κεφαλιά του Μαλεζά μετά από κόρνερ του Βιερίνια στο 78ο λεπτό. Την ισοπαλία αυτή ακολούθησαν 1 νίκη και μία ήττα από την Βιγιαρεάλ, 2 νίκες απέναντι στην Ντινάμο Ζάγκρεμπ και μία ακόμη ισοπαλία με το ίδιο σκορ στην Τούμπα εναντίον των Βέλγων, αποτελέσματα που έφεραν την πρόκριση του ΠΑΟΚ, ως δεύτερος, στους 32 της διοργάνωσης.

Την επόμενη σεζόν ο ΠΑΟΚ ξεκινά την ευρωπαϊκή του πορεία στην Τούμπα με αντίπαλο ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης την Τότεναμ των Μπέιλ Μόντριτς και του άγουρου ακόμα Χάρι Κέιν και πολλών άλλων αστέρων. Το παιχνίδι έληξε 0-0 όμως και οι 2 ομάδες είχαν ευκαιρίες για να πάρουν την νίκη. Ο ΠΑΟΚ σκόραρε με πέναλτι του Λίνο ο διαιτητής διέταξε επανάληψη και ο Βραζιλιάνος αστόχησε ενώ και στις καθυστερήσεις ο Ίβιτς σημάδεψε με την κεφαλιά του το δοκάρι. Η πορεία του ΠΑΟΚ μπορεί να χαρακτηριστεί και ονειρική καθώς μετά το πέρας των 6 αγώνων τερμάτισε πρώτος με 12 βαθμούς και μάλιστα αήττητος περνώντας για 2η σερί χρονιά στις 32 καλύτερες ομάδες του UEFA Europa League.

Ένας χρόνος απουσίας από ευρωπαϊκό όμιλο (2012-13) ήταν αρκετός για τον ΠΑΟΚ, πλέον του Ιβάν Σαββίδη, την περίοδο 2013-14 ο ΠΑΟΚ στην, άδεια λόγω τιμωρίας, Τούμπα αντιμετώπισε στο πρώτο παιχνίδι την Σαχτιόρ Καραγκαντί της οποίας επικράτησε δύσκολα με ανατροπή στα τελευταία λεπτά. Οι Καζάκοι ευτύχησαν να προηγηθούν με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ρότζερ Κάνιας στο 51’ ο Αθανασιάδης (στο 77ο λεπτό) και ο Βούκιτς (στο 90+1’) ανέτρεψαν το σκορ και χάρισαν το τρίποντο στους Θεσσαλονικείς. Οι ασπρόμαυροι τερμάτισαν πάλι αήττητοι την φάση των ομίλων με συγκομιδή 12 βαθμών (χάνοντας την 1η θέση στα γκολ με την ΑΖ, αφού οι Ολλανδοί σκόραραν 2 τέρματα στην Τούμπα ενώ εκτός έδρας ο ΠΑΟΚ έβαλε ένα γκολ).

Η επιστροφή του Άγγελου Αναστασιάδη στον ασπρόμαυρο πάγκο σημαδεύτηκε με την πιο ευρεία σε σκορ ευρωπαϊκή πρεμιέρα (σε φάση ομίλων) στην ιστορία του. Οι Θεσσαλονικείς υποδέχτηκαν στα μέσα του Σεπτέμβρη την Ντινάμο Μινσκ την οποία φιλοδώρησαν με 6 τέρματα (χατ-τρικ του Αθανασιάδη, Παπαδόπουλος και Τζανδάρης) ενώ ο Νίκολιτς σκόραρε και στις 2 εστίες από μία φορά. Στην αυλαία των ομίλων εκείνης της περιόδου ο ΠΑΟΚ έπαιζε την πρόκριση στην Τούμπα εναντίον της Γκινγκάμπ αφού μόνο με νίκη συνέχιζε στην επόμενη φάση εν τέλει ηττήθηκε από τους Γάλλους με 1-2.

Την περίοδο 2015-16 ο ΠΑΟΚ άρχισε από μέσα Ιουλίου το ευρωπαϊκό του ταξίδι για τα προκριματικά του UEFA Europa League από την Κροατία (Ζάγκρεμπ) το συνέχισε στην Σλοβακία (Τρνάβα) και επόμενος σταθμός ήταν το Μπρόντμι της Δανίας. Με φόρα από τις 3 συνεχόμενες προκρίσεις του θέρους ο Δικέφαλος του Βορρά ταξιδεύει στο Αζερμπαϊτζάν για να αντιμετωπίσει την Καμπάλα. Το παιχνίδι τελείωσε 0-0 ενώ εκείνη την χρονιά ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε από την συνέχεια της διοργάνωσης με εκκωφαντικό διπλό στην Βεστφαλία 0-1 με αντίπαλο την Μπρούσια Ντόρτμουντ.

Η επόμενη σεζόν (2016-17) βρίσκει τον Ίβιτς στον ΠΑΟΚ ως προπονητή αυτή την φορά και τους ασπρόμαυρους ενάντια σε έναν παλιό γνώριμό τους την Φιορεντίνα. Η πρεμιέρα στην Τούμπα λήγει με ‘’λευκή ισοπαλία’’ ενώ ο Δικέφαλος του Βορρά καταφέρνει να προκριθεί στους 32 του Europa League νικώντας κατά σειρά τους Ιταλούς με 2-3 στη Φλωρεντία και επικρατώντας της Σλόβαν Λίμπερετς με 2-0 στην Τούμπα ‘’βάζοντας από κάτω του’’ την Καραμπάκ η οποία είχε κερδίσει και στις 2 συναντήσεις (2-0, 0-1).

Η σημερινή ευρωπαϊκή πρεμιέρα του ΠΑΟΚ είναι η δεύτερη με τον Ραζβάν Λουτσέσκου στον προπονητικό θώκο, η πρώτη πραγματοποιήθηκε την χρονιά του νταμπλ όταν στην κατάμεστη Τούμπα οι Θεσσαλονικείς υποδέχτηκαν την μετέπειτα νικήτρια του θεσμού, Τσέλσι. Οι ‘’Μπλε του Λονδίνου’’ κατάφεραν να κάμψουν την αντίσταση των γηπεδούχων με 0-1 (σκόρερ ο Γουίλιαν αρχηγός στο ματς) ενώ σπατάλησαν και αρκετές ευκαιρίες για περισσότερα τέρματα (κυρίως με τον Μοράτα). Οι ασπρόμαυροι είχαν την φτωχότερη συγκομιδή τους σε ευρωπαϊκό όμιλο εκείνη την περίοδο (3 βαθμοί, η νίκη επί της Μπάτε με 1-4 στην Λευκορωσία) και αναπόφευκτα κατέλαβαν την 4η θέση.

Πέρσι ο ΠΑΟΚ βρέθηκε μία ανάσα από τους ομίλους του Champions League αλλά υποβιβάστηκε στους ομίλους του Europa League. Η εκκίνηση έγινε στην άδεια ελέω κορωνοιού Τούμπα με την Ομόνοια. Οι Κύπριοι προηγήθηκαν με τον Μποτεάκ στο 16ο λεπτό μετά από ολιγωρία της ασπρόμαυρης άμυνας. Στο 2ο μέρος ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε τα παιχνίδι και κατάφερε να ισοφαρίσει με το 2ο συνεχόμενο τέρμα του Μούργκ( είχε προηγηθεί και πάλι το γκολ ισοφάρισης κόντρα στην ΑΕΚ). Πάντως το ξεχωριστό σε αυτό τον όμιλο ήταν η νίκη επί της PSV στην Τούμπα με 4-1, το πρώτο ευρωπαϊκό παιχνίδι του Γκαρσία στον ασπρόμαυρο πάγκο.

Κατά την ελληνική μυθολογία το Γιβραλτάρ ονομάζεται Ηράκλειες Στήλες λόγω του διαχωρισμού που υπέστησαν οι βράχοι από τον ημίθεο Ηρακλή μένει μόνο να δούμε αν ο Ρουμάνος καπετάνιος και οι ναύτες του ρίξουν το ‘’καράβι ΠΑΟΚ’’ στα βράχια η εάν βάλουν πλώρη να οργώσουν τις ‘’ευρωπαϊκές ακτές’’.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ