Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024

Παναγιώτης Φασούλας: Η “αράχνη” του ελληνικού μπάσκετ

Ο μπασκετικός Κούδας που έκανε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη- Πειραιάς

Ο Βορειοελλαδίτης σέντερ γεννήθηκε στα Γρεβενά στις 12 Μαιου 1963. Αμέσως ξεχώρισε για το ύψος του αφού στα 15 του άρχισε να ασχολείται με το μπάσκετ. Οι ιθύνοντες του ‘’Δικεφάλου του Βορρά’’ τον ενέταξαν στο δυναμικό της ομάδας όπου και παρέμεινε για 14 χρόνια (1979-1993) με ένα μονοετές διάλλειμα το 1986 όταν και επιλέχθηκε από τους Πόρτλαντ Μπλέιζερς στο 37ο pick του δεύτερου γύρου του ντραφτ. Μετά την πολυετής καριέρα του στον ΠΑΟΚ ακολούθησε ένα άκρως επιτυχημένο 6ετές πέρασμα από τον Ολυμπιακό (1993-1999).

’Τα 14 ασπρόμαυρα χρόνια’’
Ο Φασούλας άρχισε τις εμφανίσεις με την ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ από το 1981. Οι πρώτες 3 σεζόν του υπήρξαν ανεμικές ωστόσο την σεζόν 1983-84 ο Φασούλας ‘’αναγεννήθηκε’’ όπως και όλη η μπασκετική ομάδα του ΠΑΟΚ. Την σεζόν αυτή ο ‘’Δικέφαλος’’ νικά στον αλήστου μνήμης τελικό των ‘’Ξυρισμένων Κεφαλιών’’( φυσικό ‘’ντοπινγκ’’ για τους παίκτες του Φαίδων Ματθαίου) όπου ο Γρεβενιώτης σεντερ έβαλε 12 πόντους στο καλάθι των ‘’κίτρινων’’ και βοήθησε τα μέγιστα στην νίκη της ομάδας του και στην κατάκτηση ενός τίτλου απέναντι στον ‘’αιώνιο αντίπαλο’’ Άρη. Η δήλωση συμμετοχής του 2 χρόνια αργότερα, στο ντραφτ του NBA αποδείχθηκε επιτυχής, αφού κατάφερε να επιλεγεί από το Πόρτλαντ στην 37η επιλογή του 2ου γύρου. Δεν κατάφερε να αγωνιστεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα αλλά περιορίστηκε στις εμφανίσεις με το North Carolina State University στο οποίο συνέδεσε τόσο τις σπουδές του όσο και την μπασκετική του σταδιοδρομία του. Επιστρέφοντας στην Θεσσαλονίκη ‘’η Αράχνη’’ έτσι ήταν το παρατσούκλι του λόγω των μακριών άκρων του, εντάχθηκε ξανά στον ΠΑΟΚ και κατάκτησε την 3η θέση στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά ατομικά κατείχε το μεγαλύτερο μέσο όρο ριμπάουντ (15,5). Ακολούθησε 4 διαδοχικές φορές η κατάληψη της 2ης θέσης. Όμως το 1992 ο ΠΑΟΚ καταφέρνει να φτάσει στην κορυφή του πρωταθλήματος νικώντας τον ΟΣΦΠ μέσα στον Πειραιά με 82-97 και σε μεγάλη μέρα τον Φασούλα ο οποίος σκόραρε 24 πόντους και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του αγώνα. Στα ευρωπαικά κύπελλα ο Γρεβενιώτης άσος πανηγύρισε ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1991 στην Γενεύη με αντίπαλο την Σαραγόσα ενώ την επόμενη σεζόν αποτέλεσε το ‘’μαύρο πρόβατο’’ για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ καθώς σε σχεδόν νεκρό χρόνο πάσαρε σε αντίπαλο και αυτός ευστόχησε για το 63-65 της Ρεάλ Μαδρίτης. Στο τέλος της επόμενης σεζόν μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό.

Το ‘’ερυθρόλευκο’’ πέρασμα του
Στους Πειραιώτες καθιερώθηκε αμέσως καθώς ήδη θεωρουνταν ‘’φτασμένος’’ παίκτης και δεν άργησε να το αποδείξει. Στην 2η του χρονιά με τους ‘’ερυθρόλευκους’’ κατάφερε να κατακτήσει το ελληνικό πρωτάθλημα μαζί με το Κύπελλο Ελλάδος. Τις 3 επόμενες σεζόν ο Φασούλας ανακυρείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας με τον Ολυμπιακό (1995, 1996, 1997). Μάλιστα την σεζόν 1996-97 κατέκτησε το τρεμπλ: Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Euroleague (ένα τρόπαιο που το ‘’άγγιξε’’ με τον ΠΑΟΚ στο Final Four της Αθήνας το 1993). Το 1998-99 ήταν η τελευταία του επαγγελματική χρονιά στο μπάσκετ, καθώς έβαλε τους τίτλους τέλους για μία 18χρονη καριέρα στην καλαθοσφαίριση.

“Η Αράχνη στην Επίσημη Αγαπημένη’’
Ο Παναγιώτης υπήρξε διεθνής με την Εθνική Ελλάδος για πάνω από 240 παιχνίδια και σημείωσε συνολικά 2.384 (Μ.Ο. 9,7 ανα παιχνίδι) και αποτέλεσε βασικό ‘’γρανάζι’’ στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το 1987. Για την συγκεκριμένη διοργάνωση αναδείχτηκε ως ο μέλος στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Οι διακρίσεις του με την εθνική είναι αναμφίβολα σημαντικές, αφού έχει κατατήσει το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του 1987 και το αργυρό στην επόμενη διοργάνωση.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ