Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Όταν ο Ανρί έγινε… Ανρί!

Δέκα εννιά χρόνια, πλέον, μας χωρίζουν από τότε που ο Τιερί Ανρί σημείωσε ένα από τα πιο… δικά του τέρματα, συνοδευόμενο βέβαια και από τον πιο «cult» πανηγυρισμό που θα μπορούσε τότε να γίνει. Ήταν η χρονιά που άρχισε να χτίζεται η φουρνιά της ομάδας που θα κατακτήσει την αμέσως επόμενη σεζόν την Premier League αήττητη, υπό την τεχνική ηγεσία φυσικά του Αρσέν Βενγκέρ.

Μεταφερόμαστε λοιπόν στις 16 Νοεμβρίου – σαν σήμερα δηλαδή – του 2002. Τότε, η Άρσεναλ θα υποδεχόταν την μεγαλύτερη και πιο μισητή αντίπαλό της, την Τότεναμ, στο κατάμεστο Χάιμπουρι στο Λονδίνο. Ο φωτεινός πίνακας του σκορ έγραφε, μετά την συμπλήρωση των 90 λεπτών, 3-0 υπέρ των γηπεδούχων, ωστόσο όλα τα βλέμματα στράφηκαν στο πρώτο τέρμα των «κανονιέρηδων», που έμελλε να γίνει και… άγαλμα.

Έχοντας φτάσει αισίως στο 14ο λεπτό της αναμέτρησης, ο Τιερί Ανρί διέσχισε όλο το γήπεδο, πέρασε με περίσσια άνεση όποιον βρήκε μπροστά του και στα όρια της μεγάλης περιοχής πλάσαρε με το γνωστό σε όλους μας αριστερό του πόδι για να ανοίξει το σκορ για την ομάδα του. Ωστόσο δεν έμεινε μόνο εκεί. Ο Γάλλος αρτίστας, διέσχισε ξανά όλο το γήπεδο, και τότε ήταν που πάγωσε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, όλο το Χάιμπουρι.

Με ύφος αλαζονικό και στυλ υπεροπτικό, σύρθηκε και στάθηκε μπροστά από τους οπαδούς της Τότεναμ σαν άγαλμα και με τουπέ μεγάλου παίχτη έκανε το μισό γήπεδο να τον προσκυνεί και το άλλο μισό να τον…μισεί και να τον γιουχάρει. Αυτό στάθηκε η αφορμή για να χτιστεί άγαλμα έξω από το νέο γήπεδο της Άρσεναλ, το υπερσύγχρονο Emirates, το οποίο απαθανατίζει την στιγμή που ο θρύλος της ομάδας στέκεται γονατισμένος και δημιουργεί το απόλυτο κοντράστ συναισθημάτων στις κερκίδες του Χάιμπουρι. Αδιαμφισβήτητα αποτελεί μια από τις πιο «cult» στιγμές του ποδοσφαίρου, κάτι που όμως χαρακτήριζε με τον καλύτερο τρόπο τον Γάλλο επιθετικό. Γιατί αυτό το γκολ και αυτός ο πανηγυρισμός «μυρίζει» από χιλιόμετρα μακριά Τιερί Ανρί. Γιατί αυτό το γκολ είναι ο Τιερί Ανρί.

Σε δηλώσεις του πριν μερικά χρόνια, ο «Τίτι» είχε πει:

«Ποτέ δεν πίστευα πως θα συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε στα πιο τρελά όνειρά μου, να έχω το άγαλμά μου μπροστά στο στάδιο της ομάδας που αγαπώ και υποστηρίζω. Το άγαλμα είναι τέλειο παράδειγμα αυτού που νιώθω για την ομάδα, να γονατίζω μπροστά από το Emirates και το Χάιμπουρι. Είναι εκπληκτικό αν αναλογιστώ τον αριθμό και το μέγεθος των εκπληκτικών ποδοσφαιριστών που έχουν φορέσει τη φανέλα της Άρσεναλ».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ