Το μοτίβο που ακολουθεί ο ΠΑΟΚ και οι σταθερές που βρήκε, το πλάνο με τον τεχνικό διευθυντή και το διακύβευμα με την ΑΕΛ πριν τη διακοπή.
Ο ΠΑΟΚ μετά την περίοδο των 5 στείρων αγώνων στο διάστημα 25-11/ 05-12 σε UEFA Europa Conference League, πρωτάθλημα και κύπερλλο, μετράει ένα σερί 4 νικών στις ίδιες διοργανώσεις. Προσπαθεί να βρει τα πατήματά του χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι έχει λύσει όλα τα προβλήματά του βάζοντας μάλιστα καινούργιους παίκτες στο ροτέισον και πλέον έχοντας ένα παιχνίδι πριν τη διακοπή μπορεί να σχεδιάζει με περισσότερη ηρεμία το μέλλον, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο με την επικείμενη προσθήκη του νέου αθλητικού διευθυντή(όταν κι εφόσον αυτή ανακοινωθεί) να δείχνει ότι δρομολογούνται όλες οι καίριες αποφάσεις που αφορούν στο αγωνιστικό τμήμα
Ο ΠΑΟΚ κόντρα στον εξαιρετικό Αστέρα κατάφερε να κερδίσει χωρίς βέβαια να έχει να επιδείξει κάτι εξαιρετικό πέραν του διαστήματος από το 64′ και μετά, όταν βγήκε ψηλά μετά την ισοφάριση του Αστέρα, κέρδισε μπάλες στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, φτάνοντας σε καταστάσεις άμεσης εκτέλεσης(Ντόουγκλας/Μπίσεσβαρ-Σβαμπ-Ντόογκλας-Σίντκλει) με αποκορύφωμα στο 90′ να κερδίσει το πέναλτι μετά από μια καταπληκτική συνεργασία Κρέσπο-Ντόουγκλας-Ζίφκοβιτς και πάλι Κρέσπο και την αψυχολόγητη ενέργεια του Λουίς Γκαρσία να κάνει τέτοια προβολή στην άκρη της περιοχής χωρίς να παίζει άμεσα την μπάλα.
Κομβικοί για μία ακόμα φορά στο παιχνίδι του δικεφάλου ήταν, ο Κρέσπο που έδειξε ότι στα 34, χωρίς εγγυημένο συμβόλαιο, ο ποδοσφαιρικός εγωισμός, η αξιοπρέπεια και στο φινάλε το περιβραχιόνιο είναι αρκετά ώστε ένας παίκτης να παίζει φουλ για 90+ λεπτά με επιστέγασμα το αμυντικό σπριντ σε μια φάση κοντά στο 60 αν θυμάμαι καλά και το σπριντ απο το οποίο προκύπτει το πέναλτι. Κομβικοί επίσης ήταν ο Λύρατζης, το μόνο αβίαστο λάθος του οποίου θυμάμαι να είναι το φάουλ, στο κέντρο με τον παίκτη της Τρίπολης να μην έχει μέτωπο στην επίθεση, από το οποίο προήλθε το 2-2, σε μία φάση στην οποία η αμυντική αντίδραση είναι τουλάχιστον ανεπαρκής με τρανταχτό παράδειγμα τον Μιχάι ο οποίος έχει χάσει όλη τη φάση από την αρχή, ενώ ο Τσιγγάρας χωρίς ακόμα να έχει πιάσει την απόδοση που μπορεί να έχει και στις δύο πλευρές του γηπέδου έχει δώσει την επιθετικότητα που λείπει γενικά στον ΠΑΟΚ στο κέντρο πηγαίνοντας πρώτος στις μπάλες, κάνοντας τάκλινγκ και τσαρτζαρίσματα ενοχλώντας την κατοχή στα μεσοδιαστήματα για τους αντιπάλους.
Ακόμα, είχαμε ένα πανέμορφο γκολ από τον Άκπομ που μέχρι τότε ήταν εκτός παιχνιδιού παίρνοντας την μπάλα με πλάτη στο τέρμα έχοντας πάντα έναν παίκτη πάνω του. Στην μία φάση που βρέθηκε στον χώρο, βρήκε τον χρόνο να εκτελέσει, ακόμα κι αν οι του Αστέρα κάνουν καταπληκτικό κλείσιμο πάνω του βγάζοντας στο σουτ δεύτερο και τρίτο παίκτη να ενοχλήσει(κάτι το οποίο έκαναν αρκετά συχνά και ίσως δικαιολογεί το “άδειασμα” που είχαν στα τελευταία λεπτά, όταν ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να βγει ψηλά). Τελειώνοντας με το σχόλιο του αγώνα, θέλω να σχολιάσω το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ βρήκε περισσότερες καταστάσεις για επικίνδυνες φάσεις από δεξιά. Μία σημείωση με διπλή ανάγνωση. Η πρώτη αφορά στη δεδομένη ποιότητα του Ζίφκοβιτς που του δίνει τη δυνατότητα να σπάει αμυντικές ισορροπίες με την αντίθετη κίνηση και τις κάθετες πάσες που μπορεί να βγάζει σε κάθε περίσταση, αλλά και στην σταθερότητα που έχει ο Λύρατζης στις αμυντικές καταστάσεις( το έδειξε στα Γιάννινα όταν συνεχώς του έβγαιναν 2v1 λόγω την μη σωστής συμπεριφοράς αμυντικά του Μουργκ). Η δεύτερη αφορά στον Μπίσεσβαρ ο οποίος ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ δεν μπορεί να δίνει τις βοήθειες στον Σίντκλει και να είναι και αποδοτικός μπροστά, ειδικότερα σε κλειστά ματς με συνεχή ντουμπλαρίσματα στην μπάλα όπως έκανε ο Αστέρας με τεράστια επιτυχία κι έχοντας μπροστά του έναν καταπληκτικό ποδοσφαιριστή ανασταλτικά, τον δεξιό οπισθοφύλακα του Αστέρα Καρμόνα που δεν θυμάμαι να εκτέθηκε σε κανένα σημείο του αγώνα, ενώ το μόνο γκολ που δημιουργείται από την πλευρά του(το πέναλτι που κερδίζει ο Κρέσπο) γίνεται μετά την επιλογή του Ράσταβατς να τον περάσει ως χαφ με τον Γκαρσία που κάνει το πέναλτι να έχει περάσει λίγο νωρίτερα και να αναλαμβάνει τη δεξιά οπισθοφυλακή της ομάδας.
Περνώντας τώρα στην χθεσινή είδηση για την πρόσληψη του Ζοσε Μπότο από τον ΠΑΟΚ, δεν μπορώ παρά να εκφράσω την έκπληξη για το ότι έγινε τώρα. Δεν προέκυπτε απο το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ κάτι τέτοιο(τουλάχιστον όχι ότι έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό) μέχρι που το ενέφερε ο Γκαγκάτσης στην Γενική συνέλευση χθες. Βέβαια για να ξεχωρίζουμε καταστάσεις, ο Μπότο έχει δουλέψει ως Chief Scout όπου δούλεψε και το βασικότερο είναι ότι το έκανε σε ομάδες με ξεκάθαρο πλάνο στον σχεδιασμό. Με δεδομένο μπούσουλα πάνω στην δουλειά του, που ξεκινούσε από την κορυφή της εργασιακής του πυραμίδας. Αν μπορέσει ο ΠΑΟΚ να του παρέχει αυτή τη βασική προϋπόθεση, τότε θα έχουμε κι εμείς μπούσουλα για να κρίνουμε. Αν πάλι μπουν πολλά μυαλά, τότε θα έχουμε μια από τα ίδια. Ο ΠΑΟΚ υστερεί στις κατευθυντήριες οδηγίες. Όταν αυτές δεν υπάρχουν, όποιο εκτελεστικό όργανο και να υπάρχει, ειναι καταδικασμένο να αποτυγχάνει στο διηνεκές.
Ο Μπότο, αν βέβαια πούμε ότι θα αναλάβει αυτόν το ρόλο, του τεχνικού διευθυντή δηλαδή, έχει τεράστιο φόρτο εργασίας να διεκπεραιώσει, αρχής γενομένης από το σπάσιμο της ενίσχυσης του ρόστερ σε βασικές προτεραιότητες. Δεδομένα δεν θα πάει σε ολική μεταμόρφωση από τον Γενάρη. Και καταστροφικό θα ήταν, και μη λειτουργικά εφαρμόσιμο. Επίσης έχει να δει τι γίνεται με τα συμβόλαια που λήγουν, αν και θεωρώ δύσκολο να ανανεωθεί κάποιο πέραν των Πασχαλάκη, Ινγκασον. Δεν θα μού έκανε εντύπωση δε να δούμε να φεύγει από τώρα ο Βαρέλα, για τον οποίον η αύρα στην ομάδα και στην πόλη δεν είναι η καλύτερη μετά τις δύο συνεχόμενες λάθος αποφάσεις σε σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητας της ομάδας. Μία μετά το μάτς με τον Ατρόμητο με τις δηλώσεις για την πίστη ή όχι στο πρωτάθλημα και μία τις τελευταίες μέρες με την υπόθεση της μεταγραφής του γιου του, Γκουστάβο, και το πώς την ταύτισε με την δική του υπόθεση ανανέωσης. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μέρες(εδώ δεν εχει ανακοινωθεί καλά-καλά η έναρξη συνεργασίας με τον Πορτογάλο) για να δούμε το σκεπτικό με το οποίο θα κινηθεί ο ΠΑΟΚ τον Γενάρη, εν όψει δε και των μπαράζ με Μιντιλαντ για το UEFA Europa Conference League.
Τέλος, ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει την ΑΕΛ αύριο(17:00) στην Τούμπα για το κύπελλο με μόνο στόχο την νίκη, που θα δώσει ηρεμία στην διακοπή του πρωταθλήματος και ψυχολογία για τη συνέχεια. Το τελευταίο “do or die” παιχνίδι ενός αλλοπρόσαλλου 2021 από όλες τις πλευρές και ο ΠΑΟΚ επιβάλλεται να το τελειώσει αλώβητος και αγωνιστικά(να πάρει δηλαδή την πρόκριση) και χωρίς τραυματίες, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν στον μέγιστο βαθμό η αποφόρτιση του γκρουπ μετά από ένα πεντάμηνο με συνεχή παιχνίδια Κυριακή-Πέμπτη με τραυματισμούς, τιμωρίες και Covid, κάτι που είναι επίπονο για όλους τους αθλητές(προφανώς και όχι μόνο του ΠΑΟΚ). Η συνέχεια την Πέμπτη.