Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Μεταγραφική «χειμερία νάρκη» ή μεταγραφές ουσίας;

Σήμερα ολοκληρώνεται το πρώτο μισό του Γενάρη, του μήνα των μεταγραφών, και παρατηρούμε ότι οι ελληνικές ομάδες βαδίζουν σε “θολά νερά” σε ό, τι έχει να κάνει με τις κινήσεις εκείνες, που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες τους σε μία ούτως ή άλλως βεβαρυμμένη σαιζόν, ελέω COVID-19, η οποία δοκιμάζει αντοχές παικτών και ευελιξία και νεύρα προπονητών. Και η πρώτη εικόνα που προκύπτει είναι περίεργη για τα ελληνικά δεδομένα αλλά απολύτως δικαιολογημένη τηρουμένων των αναλογιών. Τίποτα δεν θυμίζει την κάθε άλλο παρά συγκρατημένη τα προηγούμενα χρόνια μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, που στην Ελλάδα θύμιζε πάντα αγοραστική κίνηση σε περίοδο εκπτώσεων

Το πρώτο πράγμα που παρατηρείται είναι η μόλις μία ανακοίνωση μεταγραφής πρώτης γραμμής για τον, ήδη απομακρυσμένο από τους διώκτες του, Ολυμπιακό (Κώστας Μανωλάς, κεντρικός αμυντικός,  2,5εκ. ευρώ) και του ΠΑΟΚ (Sastre, δεξιός αμυντικός, δανεικός) ο οποίος σύμφωνα και με τον προπονητή του πλέον, σήμερα βρίσκεται σε περίοδο αναδόμησης. Από ‘κει και πέρα έχουμε την ανακοίνωση από πλευράς Ολυμπιακού παίκτη για την Β’ ομάδα(για αρχή τουλάχιστον), τον είκοσι ενός ετών Bandiougou Fatiga που αγωνίζεται στο χώρο κέντρου αλλά αγωνίζεται και ως μεσοεπιθετικός, για τον οποίον μάλιστα οι φίλοι της PSG,απ’ όπου και προέρχεται, αντέδρασαν έντονα στα social media που άπτονται του ρεπορτάζ των Παριζιάνων. Έτερο ουδέν από τους υπόλοιπους του (βάσει βαθμολογίας) top 6. ΑΕΚ, Παναθηναϊκός, ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ δεν έχουν κάνει ακόμα μεταγραφικό σεφτέ για την μεταγραφική περίοδο που διανύουμε. Το κρατάμε αυτό ως ένα σημάδι σκεπτικισμού αγοραστή και αγοραζόμενου ως προς την επόμενη κίνηση που θα κάνει.

Στο group των ομάδων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται βαθμολογικά στα play out(εκρεμμεί πάντα η έφεση της ΠΑΕ Άρης για την αφαίρεση 6 πόντων στο CAS) έχουμε κινητικότητα σε όσους καίγονται. Και αυτοί δεν είναι άλλοι από τον Απόλλωνα, τον Ατρόμητο, Λαμία, Παναιτωλικός και Βόλος. Πιο συγκεκριμένα, ο Απόλλων προέβη στην απόκτηση 5 παικτών ήδη από την πρώτη μέρα του Ιανουαρίου (Rogne 31 χρόνων κεντρικός αμυντικός, Signevich 29 χρόνων κεντρικός επιθετικός, Jakimovski 31 χρόνων αριστερός χαφ  Γιαννης Γιαννιώτας 28 χρόνων εξτρέμ και Sorcan 25 χρόνων τερματοφύλακας) ο Ατρόμητος μόλις χθες ανακοίνωσε τη δεύτερη μεταγραφή του, τον Τζοβάρα από τη Νίκη Βόλου στα 21 χρόνια του και αγωνίζεται ως σέντερ φορ και τον εικοσιτριάχρονο σουηδό κεντρικό μέσο Erlingmark. Στην σκανδιναβική αγορά βρήκε αποκούμπι και ο Παναιτωλικός με τον Έλληνα γκολκίπερ Γιάννη Ανέστη να επαναπατρίζεται για χάρη των Αγρινιωτών ενώ παράλληλα από το βόρειο άκρο της Ευρώπης στο νότιο μετακόμισε για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου, ο 32 ετών κεντρικός μέσος, Johan Martensson. Ο Βόλος ανακοίνωσε δύο παίκτες και μάλιστα όχι από την πεπατημένη, για αυτόν, οδό των λατινοαμερικάνων παικτών. Πρόκειται για τον Κύπριο κεντρικό αμυντικό Χρήστο Σιέλλη 21 ετών και τον Φινλανδό Nikolai Alho, 28 χρόνων που αγωνίζεται ως δεξιός αμυντικός. Τέλος, από μία μεταγραφή ανακοίνωσαν μέχρι τώρα ο Ιωνικός και η Λαμία. Πρόκειται για τον Βασίλη Μάντζη (31 ετών επιθετικός) και τον Lass Bangoura (εξτρέμ 29 ετών) αντίστοιχα.

Στην προσπάθειά μου να καταλάβω γενικά το πώς θα κινηθεί η αγορά αυτόν τον μήνα ακούω όσα λέγονται και στα προηγμένα πρωταθλήματα. Αυτό που λέγεται σε όλα τα ρεπορτάζ είναι πως, δύσκολα κάποιος παίκτης θα μπει στη διαδικασία να μετακομίσει σε ξένη χώρα σε μια περίοδο όπου η άμεση προσαρμογή αποτελεί βασικό κριτήριο για την επιλογή αφ’ ενός και την κεφαλαιοποίηση αφ’ ετέρου της επένδυσης. Κάτι τέτοιο με περιορισμένη την κοινωνική ζωή των πόλεων είναι δύσκολο να συμβεί άμεσα. Κακά τα ψέματα, η ένταξη ενός αθλητή στην καθημερινότητα μίας ομάδας είναι άμεσα συνυφασμένη με την ένταξη αυτού και στην κοινωνική ζωή της πόλης. Αυτό έγκειται στο γεγονός ότι, όπως λένε αθλητές και παράγοντες, ένας παίκτης είναι πιο πιθανό να πάρεις το 100% ενός παίκτη όταν αυτός θα βρει τους ρυθμούς του και νιώσει άνετα μέσα στο περιβάλλον της ομάδας αλλά και της πόλης όπου αυτή εδρεύει. Καταλαβαίνω ότι δεν είναι το πιο εύκολα κατανοητό πράγμα στον κόσμο, αλλά ισχύει! Αλλού λιγότερο, αλλού περισσότερο.

Συνοψίζοντας, εκτιμώ ότι αυτή η μεταγραφική περίοδος θα πάει σχετικά υποτονικά. Ειδικά για τις ομάδες που δεν έχουν κάτι να κυνηγούν. Θεωρώ εξαιρετικά απίθανο να κινηθούν ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ, η ΑΕΚ ή ο ΠΑΟ για παίκτες αν δεν πρόκειται για κάτι εξαιρετικά ξεχωριστό για τα δεδομένα του καθενός. Δεν περιμένω μπαλώματα σε αυτές τις ομάδες. Επίσης δεν περιμένω και παίκτες να πάνε για κάποια “αρπαχτή” δεδομένων των συνθηκών. Θα αναγκάσει τις ομάδες όλο αυτό να κάνουν στοχευμένες, ουσιαστικές και ποιοτικές κινήσεις; Έχουμε 15 μέρες να το δούμε και 6 μήνες για να το αξιολογήσουμε!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ