Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Σημαντική πρωτοβουλία συλλόγου της Πρέμιερ Λίγκ

Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό στην Αγγλία, πως η Κρίσταλ Πάλας λανσάρει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα για τους παίχτες των ακαδημιών. Το πρόγραμμα αυτό αφορά μια τριετή «παροχή φροντίδας» σε παιδιά που δεν καταφέρνουν να αγωνιστούν σε επαγγελματικό επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό πιο συγκεκριμένα;

 

Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που μπορεί να βγουν αργά από το στάδιο επαγγελματικής προετοιμασίας (18 – 22 χρονών). Και λέμε αργά γιατί για να φτάσει το παιδί σε αυτό το σημείο, έχουν προηγηθεί τουλάχιστον άλλα 10 χρόνια σκληρής δουλειάς στην ακαδημία. Σίγουρα μέσα και από όλη αυτή τη διαδικασία τα παιδιά βγαίνουν εμπλουτισμένα και με άλλες γνώσεις. Πέρα από το πως να αγωνίζονται στο χορτάρι, αποκτούν κοινωνικές δεξιότητες και γνώσεις για τον αθλητισμό σε ευρύτερο πλαίσιο.

Ωστόσο, είναι συχνά δύσκολο για τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στο αρχικό τραύμα και την απογοήτευση που συνοδεύει η απώλεια ποδοσφαιρικής καριέρας. Δεν έχουν το καθαρό μυαλό να αντιληφθούν πως έχουν αποκτήσει και άλλες ικανότητες που μπορεί να εκμεταλλευθούν σε διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς. Γι’αυτό και η Πάλας γίνεται η πρώτη (επίσημα) ομάδα που παίρνει τέτοια πρωτοβουλία.

Όπως δήλωσε ο Υπεύθυνος Ακαδημιών της Κρίσταλ Πάλας, Γκάρι Ίσσοτ : «Κάθε παιδί αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις και τις χειρίζεται με τον δικό του τρόπο. Για παράδειγμα, κάποιος ενδεχομένως να βρει άμεσα κάποιο άλλο κλάμπ με τη βοήθεια μας και να μη χρειαστεί το πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως και παιδιά που δεν μπορούν να επιστρέψουν από τη στιγμή που θα μείνουν ελεύθεροι. Αισθάνονται ντροπή να επιστρέψουν σε ένα περιβάλλον που μέχρι πρότινος τους προετοίμαζε για επαγγελματική καριέρα. Νιώθουν ότι κρίνονται από τους υπόλοιπους επειδή πλέον είναι «άνεργοι». Σε αυτά τα παιδιά στοχεύει ακριβώς το πρόγραμμα».

Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί ένα παιδί να εντρυφήσει με την βοήθεια και του προγράμματος. Εφόσον, αγαπάει το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό μπορεί να ασχοληθεί με το φυσικοθεραπευτικό κομμάτι του αθλήματος, ανάλυση, τμήμα αθλητικής επιστήμης. Επιλογές υπάρχουν πολλές, αρκεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα μπορέσουν να δείξουν το δρόμο σε αυτά τα παιδιά.

Αν μη τι άλλο, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία από ένα κλαμπ που ασχολείται πολύ με την ανάπτυξη νέων παιχτών και όχι μόνο πλέον. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα ακολουθήσουν και άλλες ομάδες αυτό το εγχείρημα.

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ