Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, 2024

Αθλητισμός ή πρωταθλητισμός;

Τι είναι ο αθλητισμός;

Ο αθλητισμός είναι ένας κοινωνικός θεσμός, ο οποίος αντικατοπτρίζει τη δεδομένη κοινωνία και τον πολιτισμό της. Είναι οποιαδήποτε οργανωμένη μορφή άσκησης που προκαλεί ένταση.

Τι είναι ο πρωταθλητισμός;

Ο πρωταθλητισμός είναι οργανωμένος αθλητισμός με πρωτεύοντα στόχο την επιτυχία-νίκη. Συχνά στην πορεία καταλήγει ως νίκη με κάθε μέσο.

Τι είναι οι αξίες και πως καλλιεργούνται;

Ο εννοιολογικός προσδιορισμός της αξίας, ως γενική και αφηρημένη αρχή χρησιμεύει σαν γνώμονας προσδιορισμού και κρίσης της συμπεριφοράς ή σαν η ασυνείδητη παράσταση-παρουσίαση του επιθυμητού, υλοποιείται σαν προτίμηση κατά την εκλογή εναλλακτικών λύσεων της κοινωνικής δράσης. Η αξία κατανοείται μετά σαν ένα μέτρο, το οποίο κατορθώνει μία απόλυτη ή σχετική ιεραρχική τάξη και επηρεάζει με αυτό τον τρόπο στόχους και τρόπους της κοινωνικής δράσης. Οι αξίες επηρεάζουν ακολούθως τόσο την επιλογή δυνατών τρόπων συμπεριφοράς, όσο και την εκλογή επίσης εναλλακτικών κοινωνικών δράσεων και σκοπών ή στόχων αυτής. Από κοινωνιολογική άποψη, φαίνεται λοιπόν ότι το ειδικό και κυρίαρχο χαρακτηριστικό των αξιών είναι να επιδρούν σαν σημεία προσανατολισμού της κοινωνικής δράσης.

Να επιλέξω αθλητισμό ή πρωταθλητισμό;

Ο αθλητισμός είναι το πιο σημαντικό αγαθό. Προέρχεται από τη λέξη άθλος. Στη ζωή του σημερινού ανθρώπου της πόλης και της ρουτίνας κυριαρχούν τα συναισθήματα του άγχους, της μοναξιάς και της θλίψης. Το στρες και γενικότερη κατάσταση της χώρας έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος των ανθρώπων σε εξαρτησιογόνες ουσίες, όπως: κάπνισμα, ναρκωτικά, αλκοόλ. Θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο ξεπερνούν τα προβλήματα τους και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Μέσα σε αυτόν τον παραλογισμό, ο αθλητισμός μπορεί να αποτελέσει μία εξαιρετικά λυτρωτική δραστηριότητα. Οφείλει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ατόμου από μικρή ηλικία. Εκτός από τις σωματικές ωφέλειες όπως η καλύτερη λειτουργεία του αίματος, η βελτίωση του καρδιαναπνευστικού συστήματος, εξελίσσεσαι σε πνευματικό επίπεδο μαθαίνεις δηλαδή, να έχεις υπομονή, επιμονή, αγωνιστικότητα, εργατικότητα, σιγουριά και δύναμη. Η συμμετοχή στα οργανωμένα αθλήματα δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να αποκτήσουν ένα διαφορετικό τρόπο ζωής και άσκησης. Ο νέος αθλητής όταν γίνεται μέλος σε μία ομάδα του δίνει εφόδια και κίνητρο να μάθει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες προς τους συναθλητές του.

Ο αθλητισμός έχει μεγάλη διαφορά από τον πρωταθλητισμό. Το να θέλει να ασχοληθεί κάποιος με τον ισορροπημένο πρωταθλητισμό αποτελεί κάτι απολύτως σεβαστό και αξιόλογο. Ωστόσο είναι μία πολύ σημαντική απόφαση και φυσικά απαιτεί από το άτομο την απαραίτητη πειθαρχεία να θέσει στόχους στη ζωή του και να αφήσει πίσω τις υποχρεώσεις τις οποίες επιτελούσε πριν αφοσιωθεί ολοκληρωτικά με το κομμάτι του αθλητισμού.

Συνοψίζοντας όλα τα παραπάνω, καλό θα ήταν ο αθλητισμός να εισχωρήσει στη ζωή μας ως καθημερινή και απαράβατη δραστηριότητα, που πραγματικά θα βελτιώσει αρχικά την ύπαρξη του ατόμου και της κοινωνίας. Επίσης ο αθλητισμός μπορεί να συνεχιστεί εφόρου ζωής, ενώ ο πρωταθλητισμός έχει στάδιο παύσης. Η λέξη «πίεση» είναι συνώνυμη του πρωταθλητισμού. Η επιλογή είναι δική σου.

Ποια είναι τα οφέλη του αθλητισμού/πρωταθλητισμού;

Τα οφέλη του αθλητισμού και πρωταθλητισμού είναι τα εξής:

  1. Ηθικός τομέας.

Η πειθαρχεία στον αθλητισμό διαδραματίζει σημαντικό και ενεργό ρόλο στη ζωή ενός αθλητή. Τον βοηθάει να ασκήσει αυτοκριτική, προκειμένου να γίνει καλύτερος ηθικά. Έτσι διαμορφώνοντας πιο ενάρετοι χαρακτήρες, που πιστεύουν σε ιδανικά, όπως του υγειούς αθλητισμού και τον αξιών που απορρέουν από αυτόν.

2. Πνευματικός-βιολογικός τομέας.

Ο αθλητισμός αναπτύσσει αρμονικά σώμα και ψυχή, προσφέρει υγεία στον οργανισμό και σωματική ευρωστία. Η σωματική κατάσταση επηρεάζει την πνευματική και αντίστροφα. Ο αθλητικός αγώνας προβληματίζει το άτομο για το πως θα αποδώσει καλύτερα, θέτει νέους υψηλότερους σκοπούς και διευρύνει το νου. Όλα τα παραπάνω γίνονται πιο επιτακτικά σε μία εποχή πνευματικής μεροληψίας και προσκόλλησης στην ειδίκευση.

3. Κοινωνικοπολιτικός τομέας.

Ο αθλητισμός κοινωνικοποιεί και ενώνει με δεσμούς φιλίας τους συναγωνιζόμενους, τους συνηθίζει στην αναγνωρίσει της αξίας των αντιπάλων και στην ανάπτυξη σεβασμού. Παραδείγματος χάρη, οι κορυφαίοι αθλητές λειτουργούν ως πρότυπα, μπορούν να επηρεάσουν τους νέους σε κρίσιμα κοινωνικά θέματα, όπως: βία, ναρκωτικά κ.α. Οι επωφελείς επιδράσεις στον αθλητισμό επεκτείνουν την καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, τη συνεργασία την αλληλεγγύη, τον ευγενή συναγωνισμό και άλλες αρετές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την προαγωγή της κοινωνικής συνείδησης. Αθλητισμός = Πολιτισμός.

Ποιες είναι οι συνέπειες στον πρωταθλητισμό;

Ο πρωταθλητισμός είναι μία παρεξηγημένη έννοια. Τα αρνητικά φαινόμενα στο χώρο του πρωταθλητισμού είναι τεράστια. Ο κάθε αθλητής βιώνει στρεσογόνες καταστάσεις λόγω «φόρτου εργασίας» με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις και στις δυσκολίες του αθλήματος. Το κάθε άτομο ανεξαρτήτως αθλήματος επηρεάζεται αρνητικά από τους εξωτερικούς παράγοντες (φωνές από την κερκίδα, θεατές, φίλαθλοι, κάμερες κ.α.), οδηγούν τον αθλητή, δηλαδή σε πτώση. Για τους αθλητές η κυριότερη ανησυχία εκφράζεται αν μπορούν να αποδίδουν το ίδιο καλά σε όλους τους αγώνες. Όσο πιο υψηλό είναι το επίπεδο του αθλητή, τόσο λιγότερες αυξομειώσεις αναμένονται στην απόδοσή του. Η έλλειψη κινήτρου, σταθερότητας, συγκέντρωσης και η χρήση αναβολικών ουσιών κρίνουν την απόδοση/επίδοση των αθλητών.

Εμφανίζονται «απαθείς», με χαμηλή προσπάθεια, χωρίς υψηλά επίπεδα εγρήγορσης και κινητικότητας με την όψη των ατόμων να δείχνει ότι δεν ήθελα να αγωνιστούν. Το υψηλό επίπεδο άγχους, η ελλιπής πνευματική προετοιμασία, οι κακές επιλογές είναι παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των αθλητών. Οι αθλητές προσπαθώντας να αιτιολογήσουν τη δυσμενή τους κατάσταση, κάνοντας απολογισμό μετά τον αγώνα, αποδίδουν την αιτία, στο ότι «δεν ήταν η μέρα μου».!

Τέλος, οι ψυχοσυναισθηματικοί παράγοντες καθορίζονται κυρίως από το κίνητρο που έχει ο αθλητής για τον κάθε αγώνα. Πολλές φορές η υποτίμηση του αντιπάλου, η αδιαφορία για μία διοργάνωση, η έλλειψη «επάθλου» ως ανταμοιβή, επιδρούν στην ψυχολογική κατάσταση, μειώνοντας το κίνητρό του. Ακόμη και χωρίς να σκέφτονται οι ίδιοι, χωρίς να το θέλουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ