Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι μια διαφορετική ομάδα

Στο ποδόσφαιρο του σήμερα όλα μοιάζουν να μετρώνται όλο και περισσότερο με το χρήμα. Βλέπουμε και ακούμε καθημερινά υπέρογκα ποσά να δαπανώνται για την απόκτηση ποδοσφαιριστών. Συνεπώς, πολλές ομάδες για να καταφέρουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές, ξοδεύουν συνεχώς περισσότερα χρήματα. Όλες; Όχι. Μία ομάδα στην περιοχή της Βασκονίας εξακολουθεί να αντιστέκεται στις σύγχρονες επιταγές του αθλήματος.

Ο λόγος φυσικά για την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Έναν σύλλογο βαθιά συνδεδεμένο με τον βάσκικο εθνικισμό. Η Μπιλμπάο ιδρύθηκε ως Αθλέτικ Κλάμπ το μακρινό 1898. Ιδρυτές της, Βάσκοι φοιτητές που σπούδαζαν στην Αγγλία. Εξού και η ονομασία Αθλέτικ και όχι Ατλέτικο, όπως και οι περισσότερες ομάδες στην Ισπανία. Ατλέτικο ονομάστηκε ο σύλλογος μόνο επί Φράνκο. Συγκεκριμένα, ο δικτάτορας είχε απαγορεύσει την χρήση ξένων λέξεων στη χώρα.

Εκείνη την εποχή στην πόλη υπήρχε και μια άλλη ομάδα, η Μπιλμπάο Φούτμπολ Κλάμπ. Η συγκεκριμένη είχε ιδρυθεί από Άγγλους εργαζόμενους στα ναυπηγεία της πόλης. Ακολούθως, οι δύο ομάδες συνενώθηκαν για να σχηματίσουν την ομάδα που βλέπουμε μέχρι και σήμερα στα γήπεδα της χώρας.

Το κόκκινο και το άσπρο χρώμα

Είναι σπάνιο αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σίγουρια πως απέκτησαν το κόκκινο και το άσπρο χρώμα οι εμφανίσεις της ομάδας. Αρχικά, υπάρχει η θεωρία πως το ύφασμα με τις άσπρες και κόκκινες ρίγες ήταν φθηνό, επειδή το χρησιμοποιούσαν για την επένδυση στρωμάτων εκείνη την εποχή. Έτσι, το χρησιμοποίησε και η ομάδα για την φανέλα της. Παρόλο που αυτή η θεωρία μοιάζει να είναι η επικρατέστερη, πολλοί υποστηρίζουν πως τα χρώματα προήλθαν από αλλού.

Η δεύτερη θεωρία λοιπόν, μας λέει πως προτιμήθηκαν τα χρώματα των Σάντερλαντ και Σαουθάμπτον. Σύμφωνα με τον μύθο, οι συγκεκριμένες ήταν οι δύο πόλεις από τις οποίες κατάγονταν οι συνιδρυτές τους συλλόγου. Τελευταίο και μάλλον πιο απίθανο από τα προαναφερθέντα είναι πως τα αρχικά χρώματα της ομάδας ήταν το μπλε και το άσπρο. Όμως, όταν οι άνθρωποι της ομάδας ταξίδεψαν στην Αγγλία για να προμηθετούν φανέλες για την ομάδα δεν βρήκαν τα συγκεκριμένα χρώματα. Γι’ αυτό το λόγο επέλεξαν τις ερυθρόλευκες.

Η πολιτική της «Καντέρα»

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μπιλμπάο και αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες όμως είναι άλλο. Η απουσία ξένων παιχτών στην σύνθεση της, ήδη από το 1912. Και όταν μιλάμε για ξένους, δεν εννοούμε απλά μη Ισπανούς αλλά μη Βάσκους. Η πολιτική της «Καντέρα» ή αλλιώς της Αλάνας, είναι κάτι με το οποίο οι άθρωποι της ομάδας έχουν επιλέξει να πορεύονται συνειδητά. Επενδύοντας στην αξιοποίηση των ταλέντων που προέρχονται μόνο από τις ακαδημίες του συλλόγου, φροντίζουν ώστε η ομάδα να αποτελείται αυστηρά από ανθρώπους της πόλης.

Οι μόνες εξαιρέσεις που γίνονται, αφορούν τους προπονητές της ομάδας και τους Βάσκους ποδοσφαιριστές της διασποράς. Παίχτες όπως οι Λαπόρτ και Γκριεζμάν ανήκουν στην τελευταία κατηγορία. Με αυτόν τον τρόπο τονώνεται όχι μόνο η αφοσίωση στην ομάδα αλλά και ο βασκικός εθνικισμός. Εξάλλου, είναι γνωστό πως πολλοί παράγοντες της Αθλέτικ αποτέλεσαν ηγετικά στελέχη του εθνικιστικού κόμματος EAJ-PNV. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου οι παράγοντες της ομάδας έβαλαν νερό στο κρασί τους. Πλέον, κάθε μη Βάσκος ποδοσφαιριστής που μαθαίνει μπάλα στην περιοχή έχει θέση στην ομάδα.

Πιστή στην παράδοση αλλά και στις επιτυχίες

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως παρόλο που η Μπιλμπάο εξακολουθεί να αντλεί παίχτες από μια μικρή δεξαμενή ποδοσφαιριστών, παραμένει ανταγωνιστική. Είναι χαρακτηριστικό πως μαζί με τις Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, δεν έχει λείψει από κανένα πρωτάθλημα της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ιστορίας της έχει καταφέρει να κατακτήσει 8 πρωταθλήματα Ισπανίας, 24 Κύπελλα και 3 Σούπερ Καπ.

Οι ιστορίες για την Μπιλμπάο όμως δεν τελειώνουν ποτέ. Επόμενη, η προέλευση του ονόματος του γηπέδου όπου αγωνίζεται η ομάδα. Το Σαν Μαμές πήρε το όνομα του από την εκκλησία δίπλα στην οποία είναι χτισμένο. Σύμφωνα με τον μύθο, ο ‘Αγιος Μάμας στον οποίο και είναι αφιερωμένη, μαρτύρησε νεότατος, ριφθείς στα λιοντάρια από τους Ρωμαίους. Με τη σειρά τους εκείνα αρνήθηκαν να τον φάνε. Από τον συγκεκριμένο μύθο προήλθε και το παρατσούκλι του γηπέδου, «Ο Λάκκος των Λεόντων».

Συνοψίζοντας, είναι αξιοθαύμαστο πως μια ομάδα καταφέρνει να παραμένει ανταγωνιστική χωρίς να παρασύρεται από την κλίση που έχει πάρει η ποδοσφαιρική αγορά. Η Αθλέτικ Μπιλμπάο είναι εδώ για να μας θυμίζει πως δεν χρειάζεται να ξοδέψεις ένα πακτωλό χρημάτων για να φτάσεις στην επιτυχία. Αρκεί μόνο να έχεις πίστη σε αυτό που κάνεις και να το αγαπάς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ