Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Εποχή Γκαλτιέ και επίσημα στο Παρίσι

Έπειτα από μήνες φημών και σεναρίων, η Παρί Σεν Ζερμέν έχει και επίσημα νέο προπονητή. Και το όνομα αυτού, Κριστόφ Γκαλτιέ. Η ομάδα του Παρισιού ανακοίνωσε την πρόσληψη του Γάλλου προπονητή μετά και την επισημοποίηση του διαζυγίου με τον Μαουρίτσιο Ποτσετίνο.

Μπορεί ο μεγάλος στόχος του Νασέρ αλ Κελαϊφί και κατ’ επέκταση του οργανισμού της Παρί, να ήταν ο Ζινεντίν Ζιντάν. Ο πρώην προπονητής της Ρεάλ ήταν ο διακαής πόθος του ισχυρού άνδρα της Παρί, στο πρόσωπο του οποίου έβλεπε τον άνθρωπο που θα μπορούσε να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης. Ωστόσο, οι συνεχείς αρνήσεις του Γαλλοαλγερινού πάλαι ποτέ σταρ, εξάντλησαν την υπομονή των Παριζιάνων.

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο είναι εδώ και καιρό υπ’ ατμόν στην γαλλική πρωτεύουσα. Ο Αργεντινός προπονητής δεν κατάφερε να κάνει το παραπάνω βήμα με την Παρί στην Ευρώπη. Επιπλέον, δεν ήταν λίγες οι φορές που ήρθε σε άμεση ρήξη με τα αστέρια της ομάδας μη δείχνοντας ικανός να διαχειριστεί τις εκάστοτε καταστάσεις. Η Παρί είχε εδώ και καιρό δρομολογήσει τις εξελίξεις για την απομάκρυνσή του και απέμενε να βρει τον αντικαταστάτη του.

Τελικά, τον βρήκε στο πρόσωπο του Κριστόφ Γκαλτιέ. Ο 55χρονος τεχνικός έχει συμφωνήσει με την ομάδα του Παρισιού εδώ και καιρό. Το μοναδικό «αγκάθι» της υπόθεσης ήταν η αποζημίωση που θα έπρεπε να καταθέσει η Παρί στη Νις για την αποδέσμευσή του. Επομένως, από τη στιγμή που έφυγε από τη μέση και αυτό το εμπόδιο, η υπόλοιπη διαδικασία ήταν απολύτως τυπική.

Αυτή θα είναι μόλις η τέταρτη ομάδα στην προπονητική καριέρα του Γκαλτιέ. Συγκεκριμένα έχει προπονήσει τις Σεντ Ετιέν (2009-2017), Λιλ (2017-2021) και Νις (2021-2022). Αποκορύφωμα της καριέρας του ως προπονήτης είναι αν μη τι άλλο η κατάκτηση της Ligue 1 τη σεζόν 2020-21 με τη Λιλ. Μάλιστα με αυτόν τον τρόπο στέρησε ένα τίτλο από τον άνθρωπο που αντικαθιστά στον πάγκο της Παρί. Παρ’ όλα αυτά, η ομάδα του Παρισιού δεν απομακρύνει τον Ποτσετίνο εξαιτίας ενός χαμένου πρωταθλήματος. Αντιθέτως, επειδή «απέτυχε» να την οδηγήσει στην κατάκτηση του Champions League.

Γκαλτιέ : «Κανείς παίκτης πάνω από την ομάδα»

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του από τον ισχυρό άνδρα των Παριζιάνων, ο Γκαλτιέ μίλησε για τα «φλέγοντα ζητήματα» των ημερών. Δηλαδή το θέμα του Νεϊμάρ και των παικτών που δεν είναι στα πλάνα για την επόμενη σεζόν. Συγκεκριμένα ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας : «Είμαι συγκινημένος και υπερήφανος. Το Παρκ Ντε Πρενς είναι ένα σύμβολο. Αν δέχθηκα αυτήν την θέση στην Παρί, είναι επειδή θεωρώ ότι είμαι ικανός γι’ αυτήν. Η παρουσία του Λουίς Κάμπος στην Παρί ήταν κομβική και ύστερα οι συνομιλίες με τον πρόεδρο με έκαναν να δεχθώ την πρόταση της Παρί, με μεγάλη ταπεινότητα και αποφασιστικότητα».

Όσον αφορά τις πιο «καυτές» ερωτήσεις και την περιθωριοποίηση παικτών που δεν είναι στα βασικά πλάνα απάντησε : «Θα μιλήσω με όλους τους παίκτες. Το να προπονώ ένα τέτοιο ρόστερ είναι προνόμιο. Πρέπει να έχουμε ένα κοινό πρότζεκτ, χωρίς συμβιβασμό. Δεν πρόκειται να φέρω επανάσταση στα αποδυτήρια. Γνωρίζω ότι θα έχω την υποστήριξη όλων». Εφόσον ένας παίκτης δεν ανήκει στο πρότζεκτ, θα μπει στο περιθώριο».

Για την περίπτωση του Νεϊμάρ ανέφερε σχετικά : «Ποιος προπονητής δεν θα ήθελε έναν παίκτη όπως ο Νεϊμάρ στο ρόστερ του; Έχω ακριβή ιδέα για το τι να περιμένω από αυτόν. Δεν τον έχω συναντήσει ακόμα, θα το κάνω. Αλλά θέλω να μείνει μαζί μας. Είναι πάντα προτιμότερο να έχουμε έναν τέτοιο παίκτη κλάσης μαζί μας».

Τέλος, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάποιος παίκτης πάνω από την ομάδα. Ακύρωσε έτσι τις φήμες που αφορούν τον Εμπαπέ και την ισχύ του τελευταίου μέσα στην ομάδα μετά και την ανανέωση του συμβολαίου του. Για την ακρίβεια υποστήριξε : «Κανείς παίκτης δεν μπορεί να είναι πάνω από την ομάδα. Το σύνολο του ταλέντου πρέπει να γίνει μία σπουδαία ομάδα και μια δύναμη που θα την αναγνωρίζουν».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ