Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θα αντέξουν οι ‘Κανονιέρηδες’ έως το φινάλε;

Οδεύουμε στο φινάλε των πρωταθλημάτων καθώς έρχεται Μουντιάλ και η Άρσεναλ είναι η πιο ευχάριστη έκπληξη της Premier League, με τους ‘Κανονιέρηδες’ να βιώνουν εποχές 2004, αλλά μπορούν εύκολα να βιώσουν και εποχές 2014. Αγγλία είναι αυτή και όλα μπορούν να συμβούν, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε ακόμη στην 13η αγωνιστική!

Η φανταστική Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα είναι μόνη πρώτη έπειτα από 13 στροφές με 34 βαθμούς και στο +2 από την Μάντσεστερ Σίτι και απέχουν μόλις μία αγωνιστική από το να πάνε στην διακοπή ως πρώτοι. Οι Λονδρέζοι ζουν όπως ανέφερα και πριν, εποχές…. Arsene Wenger, όταν και είχαν φτάσει στην κορυφή τελευταία φορά το μακρινό 2003-2004 με τους τρομερούς τότε ‘Invincible’, ωστόσο δεν είναι απίθανο το σενάριο να ζήσουν και εποχές 2013-2014, όταν είχαν αναδειχθεί για τελευταία φορά τότε πρωταθλητές χειμώνα, ωστόσο στην συνέχεια υποχώρησαν αρκετά και τελικώς τερμάτισαν στην 4η θέση, αυτό μάλιστα θα λέγαμε πως είναι αρκετά πιο πιθανό σενάριο από το να βγει η Άρσεναλ πρωταθλήτρια.

Οι ‘Κανονιέρηδες’ τραβάνε όλα τα βλέμματα φέτος, καθώς παρότι διαθέτουν μικρό ρόστερ και μία ομάδα η οποία ειδικά για τα επίπεδα της Premier League δεν έχει το ‘βάθος’ για να κάνει πρωταθλητισμό, παίζει φανταστική μπάλα, αυτή την στιγμή έχει στην Αγγλία την καλύτερη άμυνα με μόλις 11 γκολ παθητικό (μαζί με την Νιούκαστλ) και διαθέτει την δεύτερη καλύτερη επίθεση με 31 τέρματα, πίσω μονάχα από τους ‘Πολίτες’ οι οποίοι λόγω και του εξαιρετικού Έρλινγκ Χάαλαντ έχουν πετύχει 39 γκολ! Παράλληλα η Άρσεναλ μας δείχνει πώς μια χαρά μπορεί να κρατήσει ‘δύο καρπούζια’ σε μία μασχάλη, με την πορεία της ΚΑΙ στην Ευρώπη να είναι εξαιρετική, εκεί όπου τερμάτισε στον όμιλο της για το Europa League ως πρώτη και καλύτερη, έχοντας πέντε (5) νίκες και μία (1) ήττα, ενώ σε συνολικά έξι ματς δέχθηκε μόλις τρία τέρματα! Ακόμα ένα πολύ αξιόλογο στοιχείο της φετινής Άρσεναλ είναι ότι σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια της παίζει κυριαρχικό ποδόσφαιρο και επιβάλει τον ρυθμό της κόντρα σε κάθε αντίπαλο, παίρνει τα ντέρμπι, ενώ είναι αρκετά σοβαρή και έχει φτάσει αρκετές φορές φέτος στην νίκη με το ‘φτωχό’ μεν, αλλά υπερπολύτιμο δε, 1-0. Παράλληλα δεν είναι και λίγα τα ματς που η Άρσεναλ φέτος έχει κάνει ‘πλάκα’ στους αντιπάλους της φιλοδωρόντας τους με τριάρες, τεσσάρες και πεντάρες. Η ομάδα του Αρτέτα έχει βρεθεί πίσω στο σκορ μόλις δύο (!) φορές στην Premier League, την μία έφτασε σε ανατροπή επί της πολύ αξιόλογης φέτος Φούλαμ (2-1) και την δεύτερη γνώρισε την μοναδική της έως τώρα ήττα στο πρωτάθλημα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με (3-1), σε ένα παιχνίδι στο οποίο η Άρσεναλ ειδικά στο πρώτο μέρος ήταν κάτι παραπάνω από καλή και άξιζε ενδεχομένως κάτι περισσότερο από το παιχνίδι. Κάτι πολύ αξιόλογο το οποίο έχει η φετινή Άρσεναλ που τα προηγούμενα χρόνια δεν το είχε, είναι η ικανότητα της να κερδίζει τα ντέρμπι, η αρχή έγινε με την Τότεναμ την οποία και υπέταξε με 3-1, ενώ στην συνέχεια ακολούθησε η μεγάλη νίκη επί της Λίβερπουλ με 3-2, για να φτάσουμε στο προχθεσινό μεγάλο ‘διπλό’ μέσα στο ‘Stamford Bridge’ με 1-0, ένα γήπεδο στο οποίο στις τρεις τελευταίες της επισκέψεις έχει φύγει νικήτρια, ενώ έχει να χάσει εκεί από το 2019!

Σε όλα αυτά που έχει πετύχει η Άρσεναλ φέτος, εγώ θα σταθώ σε κάτι που πολλοί το θεωρούν μειονέκτημα, αυτό είναι φυσικά ο νεαρός μέσος όρος ηλικίας που έχει αυτή η ομάδα. Δυστυχώς αρκετοί είναι αυτοί που κριτικάρουν και λένε ότι οι ‘Κανονιέρηδες’ δεν μπορούν να σταθούν στην κορυφή και να αντέξουν έως το τέλος την πίεση, καθώς είναι ομάδα που βασίζεται σε πιτσιρικάδες και ένα τόσο νεανικό ρόστερ δεν μπορεί να σηκώσει τόσο βάρος στις πλάτες του. Τα ‘μωρά’ του Αρτέτα όμως θα είναι κάθε εβδομάδα εδώ για να τους διαψεύδουν. Ράμσντεϊλ, Μπεν Γουάιτ, Σαλίμπα, Τομιγιάσου, Ζιντσένκο, Τίρνει, Γκάμπριελ, Λοκόνγκα, Όντεγκααρντ, Σάκα, Σμιθ Ρόου, Φάμπιο Βιεϊρά, Ζεσούς, Μαρκίνιος, Ενκέιτα, Νέλσον και φυσικά ο τρομερός Γκάμπριελ Μαρτινέλι, δεν είναι κανείς τους μα κανείς τους πάνω από 25 ετών! Αυτοί οι 17, σε συνδυασμό με τους μεγαλύτερους και πιο έμπειρους Τόμας Πάρτεϊ, Γκρανίτ Τσάκα και Ρομπ Χόλντινγκ (παίζει μόνο στο ροτέισον) είναι η 20αδα που έχει σηκώσει όλο το βάρος στις πλάτες της και οδηγεί την Άρσεναλ στην κορυφή σε Αγγλία και Ευρώπη!

Το πιο πιθανό όπως είπαμε είναι η Άρσεναλ να μην καταφέρει να φτάσει στην πηγή και να πιει νερό, αλλά Premier League είναι αυτή και όλα μπορούμε να τα δούμε. Πάντως το μόνο για το οποίο είμαι σίγουρος είναι ότι στο τέλος της σεζόν πάλι θα είμαστε εδώ και θα μιλάμε για το τι πέτυχε η φετινή Άρσεναλ, γιατί είμαι βέβαιος πως η φετινή Άρσεναλ κάτι θα πετύχει και έχει όλα τα φόντα για να το κάνει!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ