Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Από το Football Manager… σε προπονητή ολκής!

Ένα παραμύθι για παιδιά θυμίζει η ιστορία του προπονητή της Ρεμς, Γουίλ Στιλ, ο οποίος γαλουχήθηκε στο βιντεοπαιχνίδι Football Manager ως έφηβος και πλέον κοντράρεται με τον Μέσι στην Ligue 1.

“Ένας Άγγλος στο Βέλγιο”, αυτή θα μπορούσε να είναι η φράση που περιγράφει τα πρώτα βήματα της καριέρας του τεχνικού της Ρεμς, μέσα από τις γειτονιές της Βελγικής επαρχίας Μπρεν Λαλέ. Ο Γουίλ Στιλ ως παιδί, μιας και ποτέ δεν απέκτησε την δική του παιχνιδοκονσόλα, κατέφευγε συχνά στον οικογενειακό υπολογιστή για να μπορέσει να χαρεί με τις ώρες το αγαπημένο του παιχνίδι Football Manager, παίρνοντας μία εικονική θέση στους πιο θρυλικούς πάγκους της εποχής. Οι στιγμές αυτές μαζί με τον αδερφό του, μπροστά από τον υπολογιστή του σπιτιού τους, αποτέλεσαν την σπίθα, που άναψε την φωτιά στην προπονητική καρδιά του μετέπειτα Άγγλου τεχνικού.

Τα πρώτα βήματα 

Η σταδιοδρομία του Στιλ στους πάγκους πραγματικών ομάδων δεν άργησε να ξεκινήσει. Στα 20 του χρόνια, έχοντας επιστρέψει στην Αγγλία για τις σπουδές του, ανέλαβε προπονητική θέση στην ακαδημία, κάτω των 18, της Πρέστον. Η πρώτη αυτή γεύση στα Αγγλικά γήπεδα, άνοιξε την όρεξη του Στιλ, οδηγώντας τον στο κατώφλι της Σεν Τρουντέντ. Η πορεία του στην Τρουντέντ ξεκίνησε από σπόντα όταν το 2014 ο προπονητής της ομάδας, Γιανίκ Φερέρα, του ζήτησε να βιντεοσκοπήσει έναν αγώνα μίας αντίπαλης ομάδας, με σκοπό να του προσκομίσει πληροφορίες για την τακτική των αντιπάλων στον αγωνιστικό χώρο. Ο Στιλ έπιασε την ευκαιρία που του δόθηκε από τα μαλλιά, παρέχοντας πληροφορίες στο προπονητικό τιμ που ούτε ο ίδιος ο Φερέρα δεν είχε σκεφτεί ότι χρειαζόταν. Αυτόματα η θέση του Ψηφιακού αναλυτή καλύφθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη, μία ιδιότητα που κράτησε ο Γουίλ και στην μετάβασή του στην Σταντάρ Λιέγης, κάτω από την ίδια καθοδήγηση, του Γιανίκ Φερέρα.

Η Αμβέρσα

Επόμενος σταθμός για αυτό το “Αγγλοβελγικό τρένο”, η Αμβέρσα και η ομάδα της Λιρς. Η πόλη της Αμβέρσας έμελλε να είναι το σημείο 0 για την παρουσία του Στιλ στο τιμόνι, πλέον, των ομάδων. Ξεκινώντας και πάλι από το μετερίζι του ψηφιακού αναλυτή, κατάφερε να αναρριχηθεί στην ιεραρχία του συλλόγου, φτάνοντας τον Οκτώβριο του 2018 να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προπονητής πλέον της ομάδας, μετά την απομάκρυνση του Φαντερμπίστ από την ηγεσία της Λιρς. Από τα χρέη υπηρεσιακού προπονητή ήρθε για να τον απαλλάξει τον Δεκέμβριο ο Ντέιβιντ Κόλπερτ, δίνοντας το κατάλληλο πάτημα στον Στιλ να κλείσει το κεφάλαιο Λιρς. Έτσι και έγινε! Οι αποσκευές έμειναν στην Αμβέρσα, και η νέα πόρτα που άνοιξε για τον ανερχόμενο τότε προπονητή μας, ήταν αυτή της Μπίερσχοτ. Ο Στιλ ωρίμασε ως μέλος του προπονητικού τιμ στην Μπίερσχοτ, δίπλα στον Ερνάν Λοσάδα, και μαζί της ανέβηκε κατηγορία το 2020.Έναν χρόνο αργότερα η διοίκηση του εμπιστεύτηκε το τιμόνι της ομάδας, σε μία δύσκολη περίοδο για τον σύλλογο. Ο Στιλ κατάφερε να κρατήσει τον σύλλογο στην 1η κατηγορία του Βελγίου και μάλιστα τερματίζοντας στο πρώτο μισό του βαθμολογικού πίνακα, λίγο πριν αφήσει το κλαμπ για μία νέα περιπέτεια, επί  Γαλλικού εδάφους.

 

Από το όνειρο…στην πραγματικότητα

Στο πρόσωπο του Γουίλ διάφοροι προπονητές είδαν ένα πολλά υποσχόμενο στήριγμα. Μετά από έναν περιπετειώδη χρόνο με ομάδες στο Βέλγιο και στην Γαλλία, ο Γουίλ βρέθηκε στη Ρεμς το 2022, στο πλευρό του Όσκαρ Γκαρσία. Η συνεργασία των δύο αντρών δεν κράτησε για πολύ καθώς τον Οκτώβριο ο Γκαρσία, μετά την λήξη του συμβολαίου του, βρέθηκε εκτός ομάδας. Ο σύλλογος δεν άφησε περιθώριο επιλογής στον Στιλ και πριν καλά καλά το καταλάβει ο Άγγλος τεχνικός, πήρε τα ηνία της ομάδας, έχοντας να αντιμετωπίσει σε λιγότερο από δέκα ημέρες το μεγαθήριο που ακούει στο όνομα Παρί Σεν Ζερμέν. Πολλοί θα περίμεναν ότι η ήττα είναι μονόδρομος, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Στιλ, όμως προς έκπληξη όλων, ο Εμπαπέ και η παρέα του “τα βρήκε μπαστούνια”. Όχι μόνο κατάφερε να πάρει τον πολύτιμο αυτό βαθμό, ο Στιλ, με την τακτική που πέρασε στους παίκτες του, κράτησε την εστία της ομάδας του ανέπαφη και “έστειλε τους παριζιάνους για κρουασάν”. Αυτή ήταν μόνο η αρχή για μία ομάδα που παραμένει αήττητη για 5 συνεχόμενους μήνες υπό την ηγεσία του Στιλ. Η αλήθεια είναι ότι το αήττητο αυτό σερί, έχει στοιχήσει μερικές χιλιάδες στο Γαλλικό σύλλογο, μιάς και ο Γουίλ Στιλ δέν έχει την απαιτούμενη άδεια προπονήσεως(UEFA PRO DIPLOMA)για ομάδα 1ης κατηγορίας. Για την ακρίβεια, η Ρεμς είναι η μόνη ομάδα που ευχαρίστως καταβάλει πρόστιμο της τάξεως των 25.000€ σε κάθε αγώνα του Στιλ.

 

ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥΛΑΣ
Αθλητικός Αρθρογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ