Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μπαρτσελόνα: Στα δικαστήρια για την υπόθεση «Νεγκρέιρα»

Επίσημη μορφή παίρνουν πλέον οι κατηγορίες εις βάρος της Μπαρτσελόνα και δύο πρώην προέδρων της ομάδας, Τζουσέπ Μαρία Μπαρτομέου και Σάντρο Ροσέλ. Οι κατηγορίες αφορούν τον χρηματισμό διαιτητών έως το 2018 και ειδικότερα την υπόθεση «Νεγκρέιρα».

Η συγκεκριμένη υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Φεβρουάριο του 2023 έπειτα από έρευνα που διήρκησε σχεδόν 1 χρόνο. Τα ισπανικά Μέσα έκαναν λόγο για «ύποπτες» πληρωμές ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ στον πρώην αντιπρόεδρο της Ένωσης Διαιτητών την περίοδο 2016-18.

Σύμφωνα με την καταλανική εκπομπή «Que Thi Jugues», η Μπαρτσελόνα φέρεται να κατέβαλε το εν λόγω ποσό στην εταιρεία DASNIL 95, ιδιοκτησίας του Νεγκρέιρα. Ο Ισπανός πρώην διαιτητής τόνισε στην κατάθεση του, πως ουδέποτε υπήρξε ευνοϊκή μεταχείριση προς τους «μπλαουγκράνα». Ταυτόχρονα ο σύλλογος της Βαρκελώνης έσπευσε να διαψεύσει τις συγκεκριμένες κατηγορίες.

Επιπλέον, ο Νεγκρέιρα υποστήριξε πως οι πληρωμές έγιναν με αντάλλαγμα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ποδοσφαιριστές όσον αφορά τη διαιτησία. Ωστόσο, δεν υπήρξε έγγραφο που να επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη συναλλαγή. Με την έρευνα να επεκτείνεται, οι αρχές ανακάλυψαν πως η «συνεργασία» των δύο πλευρών ισχύει από το 2001. Έκτοτε ο Νεγκρέιρα έχει λάβει 7.000.000 ευρώ συνολικά. Ποσό που όπως τονίζουν αμφότεροι ήταν για τον συμβουλευτικό του ρόλο.

Η ποινική δίωξη και τα πρόσωπα που κατηγορούνται

Δύο μήνες μετά, λοιπόν, η Εισαγγελία της Βαρκελώνης αποφάσισε να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος των Καταλανών. Οι πρώην πρόεδροι του συλλόγου, Μπαρτομέου και Ροσέλ, είναι ανάμεσα στα άτομα, τα οποία βαραίνουν οι κατηγορίες. Το γεγονός πως οι πληρωμές του ποσού έγιναν σε δόσεις, φανερώνει μια διαδικασία που διήρκησε αρκετό καιρό και δεν έγινε «μια και έξω».  Πρόκειται δηλαδή για «συνεχιζόμενη διαφθορά». Κάτι που ενδεχομένως να κάνει τις ποινές εις βάρος των προσώπων και της ομάδας ακόμα μεγαλύτερες.

Διώξεις πέραν από τους προέδρους και την Μπαρτσελόνα αναμένεται να ασκηθούν και σε άλλα διοικητικά στελέχη του συλλόγου. Φήμες θέλουν και τον τωρινό πρόεδρο των «μπλαουγκράνα», Τζοάν Λαπόρτα, ύποπτο για την συγκεκριμένη υπόθεση. Κάτι που προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ανεξαρτήτως του τι θα αποφασίσει η ισπανική δικαιοσύνη, η Μπαρτσελόνα μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές ποινές και από την UEFA. Εφόσον βέβαια κριθεί ένοχη για το συγκεκριμένο σκάνδαλο διαφθοράς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπόθεση είναι ακόμα στην αρχή και αναμένονται ακόμα αρκετά επεισόδια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ