Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Σεβίλλη – Ρόμα: Ο τελικός των αήττητων

Σεβίλλη και Ρόμα αναμετρώνται απόψε (31/5, CosmoteSport1HD, 22:00) με φόντο το τρόπαιο του Europa League σε ένα παιχνίδι μεταξύ δύο αήττητων μονομάχων. Της ομάδας της Σεβίλλης και του Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος της σεζόν 2022/23 κρίνεται απόψε στην Puskas Arena της Βουδαπέστης. Στην μία γωνία της αρένας βρίσκεται η «serial killer» ομάδα του θεσμού Σεβίλλη και στην άλλη η Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο. Δύο αντίπαλοι που δεν έχουν, μέχρι στιγμής, φύγει με σκυμμένο το κεφάλι από έναν ευρωπαϊκό τελικό.

Οι Ανδαλουσιανοί έχουν βγει νικητές και στους 6 τελικούς Europa που πήραν μέρος, ενώ ο Πορτογάλος προπονητής έχει κατακτήσει και τα 5 ευρωπαϊκά τρόπαια που έχει διεκδικήσει στην καριέρα του.

Europa Sevilla League

Αφενός η Σεβίλλη, έχοντας κατακτήσει τα τελευταία 6 τρόπαια  Europa League που διεκδίκησε, θεωρείται δικαιωματικά η πιο επιτυχημένη ομάδα του θεσμού. Μεταξύ σοβαρού και αστείου οι Ανδαλουσιανοί έχουν κάνει το Europa να φαίνεται σαν μια τυπική διαδικασία γι’ αυτούς. Παρακάτω βρίσκονται οι συγκεκριμένοι τελικοί:

  • Μίντλεσμπρο – Σεβίλλη 0-4 (τελικός κυπέλλου UEFA 2006)
  • Εσπανιόλ – Σεβίλλη 2-2, 1-3 στα πέναλτι (τελικός κυπέλλου UEFA 2007)
  • Σεβίλλη – Μπενφίκα 0-0, 4-2 στα πέναλτι (τελικός Europa League 2014)
  • Ντνίπρο – Σεβίλλη 2-3 (τελικός Europa League 2015)
  • Λίβερπουλ – Σεβίλλη 1-3 (τελικός Europa League 2016)
  • Σεβίλλη – Ίντερ 3-2 (τελικός Europa League 2020)

Επομένως, γίνεται εύκολα αντιληπτό το γιατί η ισπανικός σύλλογος αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο για οποιαδήποτε άλλη ομάδα που παίρνει μέρος στον θεσμό της δεύτερης τη τάξει ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Παραμένει μέχρι και σήμερα η μόνη ομάδα που έχει καταφέρει να κατακτήσει το τρόπαιο τρεις συνεχόμενες φορές. Στην διεκδίκηση του 7ου τροπαίου θα βρει απέναντι της έναν προπονητή που ξέρει πολύ καλά από τέτοια παιχνίδια.

Ο Special One των τελικών

Ο λόγος φυσικά για τον Ζοζέ Μουρίνιο, τον άνθρωπο που έχει καταφέρει να βγει νικητής και στους 5 ευρωπαϊκούς τελικούς που έχει διεκδικήσει στην καριέρα του. Ο Πορτογάλος προπονητής θεωρείται δικαιωματικά μετρ των νοκ-άουτ παιχνιδιών, με τους ευρωπαϊκούς τίτλους να αποτελούν το επιστέγασμα των επιτευγμάτων του. Αναφέρονται χαρακτηριστικά τα ευρωπαϊκά τρόπαια του Special One:

  • Πόρτο – Σέλτικ 3-2 (τελικός κυπέλλου UEFA 2003)
  • Μονακό – Πόρτο 0-3 (τελικός Champions League 2004)
  • Μπάγερν Μονάχου – Ίντερ 0-2 (τελικός Champions League 2010)
  • Άγιαξ – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (τελικός Europa League 2017)
  • Φέγενορντ – Ρόμα 0-1 (τελικός Europa Conference League 2022)

Ο Μουρίνιο μεταξύ άλλων, έχει καταφέρει να ξαναβάλει τη Ρόμα στον ευρωπαϊκό χάρτη στο σύντομο διάστημα των δύο χρόνων που βρίσκεται στην ιταλική ομάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Ιταλοί βρέθηκαν πέρυσι σε ευρωπαϊκό τελικό έπειτα από 30 χρόνια, ενώ παράλληλα κατέκτησαν ευρωπαϊκό τρόπαιο για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Το γεγονός πως για δεύτερη σερί χρονιά διεκδικούν άλλο ένα αναμφίβολα πιστώνεται στον Πορτογάλο προπονητή. Ο ίδιος καταφέρνει συνεχώς να σιωπά τους επικριτές του, δείχνοντας ότι εξακολουθεί να παραμένει ένας υψηλού επιπέδου προπονητής.

Ένας τελικός, λοιπόν, που δεν χωρά προβλέψεις και δεν έχει ένα ξεκάθαρο φαβορί. Αμφότεροι οι μονομάχοι θα μπουν στην αρένα με στόχο το τρόπαιο και τη δόξα που αυτό συνοδεύει. Τα υπόλοιπα στο χορτάρι.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ