Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Μάνος Ζερδεβάς: «Όνειρό μου η κατάκτηση μεταλλίων στις επόμενες διοργανώσεις με την Εθνική Ομάδα»

Μια πολύ σπουδαία στιγμή για τον Αθλητικό Κόσμο είναι γεγονός, καθώς στις επόμενες γραμμές ο τερματοφύλακας της Εθνικής Ομάδας Πόλο Μάνος Ζερδεβάς μας εξομολογείται ότι ξεκίνησε από χαμηλά, ενώ ξεδιπλώνει και τις σκέψεις του για το μέλλον του που είναι σταθερά “γαλανόλευκο” αλλά όχι απαραίτητα “ερυθρόλευκο”

Θα ήθελα πριν γραφτεί οτιδήποτε να ευχαριστήσω από καρδιάς τον κ. Ζερδεβά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημά μου.

Και τώρα πάμε στο δια ταύτα.

Τα πρώτα χρόνια 

Πηγή: Μάνος Ζερδεβάς (IG account)

Πώς σου φαίνεται που μέχρι στιγμής έχεις μοιράσει την καριέρα σου ανάμεσα στις τρεις καλύτερες ομάδες της χώρας στο χώρο του αθλήματος;(Βουλιαγμένη, Ολυμπιακός και Εθνική Ομάδα) Νιώθεις ότι έπεσες κατευθείαν στα βαθιά ή σε χαροποιεί το γεγονός πως ξεκίνησες από το υψηλότερο επίπεδο;

“Η αλήθεια είναι ότι ξεκίνησα από την Ηλιούπολη, μια ομάδα που τότε αγωνιζόταν στην Δ’ Εθνική οπότε μπορώ να πω ότι ξεκίνησα από τα πολύ χαμηλά και βήμα βήμα έφτασα να αγωνίζομαι στο υψηλότερο επίπεδο.”

Εδώ φαίνεται σαν από την αρχή να εκτεθήκαμε, όμως δεν είναι καθόλου έτσι αφού η πληροφορία για την Ηλιούπολη δεν προέκυψε από καμία πηγή της έρευνας μας.

Εθνική Ομάδα

Πηγή: Μάνος Ζερδεβάς (IG account)

Αυτό το καλοκαίρι αναμένεται η Εθνική μας Ομάδα να βρεθεί στο Λος Άντζελες για τα τελικά του νεοσύστατου FINA World Cup (πρώην World League) στο Λος Άντζελες και έπειτα σε διάστημα μόλις δεκατεσσάρων ημερών θα αγωνιστείτε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα. Πώς αισθάνεσαι για αυτό; Επικρατεί το αίσθημα της κούρασης ή αυτό της τύχης όταν σκέφτεσαι ότι έχεις την ευκαιρία να ταξιδεύεις απ’ τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη ανά τακτά χρονικά διαστήματα;

“Είμαι πολύ ενθουσιασμένος όποτε αγωνίζομαι ή προπονούμαι με την Εθνική Ομάδα. Μέσα στις δυσκολίες του πρωταθλητισμού υπάρχει και το πολύ θετικό κομμάτι που είναι τα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, οπότε δεν θα έλεγα ότι επικρατεί κούραση αλλά προσμονή και για τους αγώνες και για τις επισκέψεις μας σε νέους προορισμούς.”

Όταν μαζεύεστε το καλοκαίρι με τα υπόλοιπα παιδιά της Εθνικής και ξεκινάτε προετοιμασία θέτετε υψηλούς στόχους εξαρχής ή η στόχευση είναι προοδευτική πηγαίνοντας από φάση σε φάση κάθε τουρνουά;

“Ξέρουμε το υλικό της ομάδας οπότε θα ήταν άδικο ως προς τους εαυτούς μας να μην βάζαμε εξαρχής υψηλούς στόχους και να κυνηγάμε τα μετάλλια σε κάθε διοργάνωση.”

Το κλίμα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα φαίνεται διαχρονικά εκπληκτικό. Βλέπουμε από τον τρόπο που συμπεριφέρεστε και αγωνίζεστε ότι πρόκειται για μια παρέα με ισχυρούς δεσμούς. Πώς αντιμετωπίζετε όμως τις (ελάχιστες πιστεύω) φορές που υπάρχουν ανάμεσα σας προστριβές;

“Κάθε φορά που υπάρχει πολύ κούραση, είναι πιθανή μια παρεξήγηση αλλά όπως είπες οι δεσμοί μεταξύ μας είναι πολύ δυνατοί και έτσι καταφέρνουμε να προσπερνάμε οποιαδήποτε δυσκολία.”

Ολυμπιακός 

Πηγή: Μάνος Ζερδεβάς (IG account)

Σε διασυλλογικό επίπεδο με τον Ολυμπιακό βρέθηκες φέτος στο Final 8 του Βελιγραδίου. Φτάσατε ως την 5η θέση. Ηττηθήκατε στα προημιτελικά από τη μετέπειτα δευτεραθλήτρια Ευρώπης Novi Beograd που αγωνίζεται ο Άγγελος Βλαχόπουλος. Με το πέρας του “πόνου” της ήττας χάρηκες έστω και λίγο για το γεγονός ότι ένας καρδιακός σου φίλος προχωρά στη διοργάνωση; Συνέβη κάτι αντίστοιχο βλέποντας και τη Βουλιαγμένη να προχωρά και να φτάνει ως την τρίτη θέση;

“Προφανώς και στηρίζουμε τους υπόλοιπους Έλληνες σε αυτές τις διοργανώσεις γιατί εκτός από το ότι είμαστε συμπαίκτες στην εθνική ομάδα είμαστε και φίλοι. Χάρηκα εξίσου και για τα παιδιά της Novi (Beograd) αλλά και για τα παιδιά της Βουλιαγμένης, γιατί τα έδωσαν όλα και κατάφεραν να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους.”

Την τελευταία διετία ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει προχωρήσει σε μια ποιοτική αναβάθμιση των ρόστερ των ομάδων που τον αφορούν. Στο ανδρικό τμήμα πόλο για παράδειγμα είδαμε ονόματα όπως ο Μάρκο Μπίγιατς και ο Φίλιπ Φιλίποβιτς. Δύο προσθήκες παγκόσμιας κλάσης που εντάχθηκαν σε ένα εξαιρετικά ομοιογενές σύνολο. Τα αποτελέσματα ωστόσο δεν είναι τα αναμενόμενα. Δύο Πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα Ελλάδας. Τίτλοι δηλαδή που σε μόνιμη βάση κατακτά ο Ολυμπιακός. Για αυτό θα ήθελα να μου πεις που εδράζεται κατά τη γνώμη σου το πρόβλημα που δεν αφήνει την ομάδα να πετύχει τον κύριο στόχο που έχει θέσει; Υπάρχει πρόβλημα; Ή το γεγονός πως δεν κατέκτησε η ομάδα τον ευρωπαϊκό τίτλο οφείλεται στην ανωτερότητα των αντιπάλων;

“Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα είναι στημένη για να κατακτάει κορυφές και αυτό δεν το έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Γιατί αυτά τα παιχνίδια κρίνονται στις λεπτομέρειες και οι αντίπαλοι είναι αντίστοιχης ποιότητας οπότε όλες οι εκβάσεις είναι πιθανές.”

Κατά τη διάρκεια του Final 8 υπήρξε “καταγγελία” του Κώστα Κοκκινάκη που παρακολούθησε στενά τη διοργάνωση, ότι αγωνιζόσασταν μπροστά σε μισοάδειες κερκίδες. Σου φάνηκε περίεργο αυτό για μια διοργάνωση που διεξάγεται στη Σερβία με την τόσο πλούσια ιστορία στο άθλημα; Σου αφαίρεσε καθόλου από το άγχος που διέπει έναν αθλητή όταν αγωνίζεται σε τόσο υψηλό επίπεδο;

“Το άγχος δεν είναι αναλογικό ,προσωπικά, με τον κόσμο που έχει στον εκάστοτε αγώνα γι’ αυτό και δεν μπορώ να πω ότι μας επηρέασε ιδιαίτερα. Σίγουρα δεν άρεσε σε κανέναν που μια τόση μεγάλη διοργάνωση δεν μάζεψε μεγάλο κοινό και κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι προτιμάει να παίζει σε ένα γεμάτο κολυμβητήριο.”

Η συνέχεια 

Πηγή: Μάνος Ζερδεβάς (IG account)

Είναι το εξωτερικό κάτι που σε ενδιαφέρει για το άμεσο μέλλον;

“Η επιλογή του εξωτερικού είναι μια απόφαση που σκέφτομαι χρόνια και νιώθω ότι υπάρχει σαν ενδεχόμενο τα τελευταία χρόνια. Είναι μια διαφορετική ζωή που θα ήθελα να δοκιμάσω στο μέλλον, αρκεί να προϋποθέτει κάτι αξιόλογο όσων αφορά το πλάνο της ομάδας.”

Γενικότερα τι ονειρεύεσαι για τις μέρες και τις διοργανώσεις που έρχονται;

“Όνειρό μου είναι η κατάκτηση μεταλλίων στις επερχόμενες διοργανώσεις με την εθνική ομάδα και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού . Όλοι γνωρίζουμε την ποιότητα της ομάδας, οπότε θέλουμε το καλύτερο δυνατό για αυτήν.”

Η ερώτηση της συντακτικής ομάδας 

Στα πλαίσια της συλλογικότητας και της προαγωγής από τη σελίδα μας της ομαδικότητας που πιστεύουμε ότι διακρίνει το επάγγελμα – λειτούργημα του δημοσιογράφου θεωρήσαμε σωστό να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις ερωτήσεις μας προς τον κ. Μάνο Ζερδεβά και μια που να προέρχεται από την υπόλοιπη ομάδα του Αθλητικού Κόσμου.

Αν δεν ήσουν αθλητής της υδατοσφαίρισης, με ποιο άθλημα πιστεύεις πως θα σου άρεσε να ασχοληθείς και γιατί;

“Αν δεν είχα ασχοληθεί με το πόλο νομίζω το μπάσκετ θα ήταν αυτό που θα με κέρδιζε γιατί ήταν ένα άθλημα που έκανα μικρός και το παρακολουθώ αρκετά συχνά μέχρι και σήμερα.”

Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι το ανδρικό τμήμα της Εθνικής Ομάδας Υδατοσφαίρισης πραγματοποιεί αυτή τη στιγμή στη Χαλκίδα την προετοιμασία του για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου (πρώην World League) που θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες από τις 30 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου, αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Φουκουόκα που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 29 Ιουλίου.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ