Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

FIFA: Ο Βινίσιους το κεντρικό πρόσωπο της νέας της αντιρατσιστικής επιτροπής

Μια πολύ σημαντική εξαγγελία έκανε ο Τζιάνι Ινφαντίνο σε πρόσφατες δηλώσεις του στο Reuters σχετικά με την πολιτική ενάντια στο ρατσισμό και τις ενέργειες της παγκόσμιας ομοσπονδίας γύρω απ’ το ζήτημα 

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της FIFA αποκάλυψε πως έχει έρθει σε επαφή με τον διεθνούς φήμης σταρ της Ρεάλ Βινίσιους Τζούνιορ ώστε να είναι αυτός ο επικεφαλής της μέλλουσας αντιρατσιστικής επιτροπής που θα δημιουργηθεί και θα στελεχωθεί και από άλλους ποδοσφαιριστές με στόχο την καταπολέμηση των φυλετικών διακρίσεων.


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ

“Ζήτησα από τον Βινίσιους να ηγηθεί αυτής της ομάδας παικτών, οι οποίοι θα αποδίδουν αυστηρότατες ποινές ενάντια στο ρατσισμό. Ποινές οι οποίες θα υλοποιούνται από τις ποδοσφαιρικές αρχές παγκοσμίως.”


Πώς φτάσαμε εδώ;

Γιατί όμως ο Βινίσιους να είναι αυτός που θα βγει μπροστά σ’ αυτή την ιστορία;  Μα επειδή πρόκειται για το τελευταίο θυμα αυτής της μάστιγας. Τον άνθρωπο γύρω από τον οποίο συσπειρώνονται αυτή τη στιγμή όσοι ζουν ή έχουν ζήσει κάτι τέτοιο. Αιτία είναι η φραστική επίθεση που δέχθηκε στο “Mestalla”. Η έδρα της Βαλένθια, που τιμωρήθηκε με πέντε αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και 44.000€ πρόστιμο, αποτέλεσε το τελευταίο για φέτος “προπύργιο” ρατσιστικής ρητορικής. Το ευτυχές βέβαια είναι ότι οι δράστες, τρεις στον αριθμό, αποπέμφθηκαν δια βίου και δεν θα μπορέσουν να ξαναμπούν στο γήπεδο της αγαπημένης τους ομάδας.

Οι αντιδράσεις 

Το ακόμα πιο θετικό βέβαια είναι ότι στο πλευρό του ο Βίνι έχει τόσο την ομάδα του Ρεάλ Μαδρίτης όσο και εξέχουσες προσωπικότητες από την πατρίδα του όπως ο Ρονάλντο το “Φαινόμενο”. Ενώ άξιο αναφοράς είναι και το γεγονός ότι δήλωση υποστήριξης έκανε και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα.


ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΒΙΝΙ

Το κοινό των “blancos” σήκωσε πανό με το ξεκάθαρο μήνυμα “ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΒΙΝΙΣΙΟΥΣ” στο πρώτο ματς εντός έδρας της Ρεάλ τέσσερις μέρες μετά την επίθεση.

Οι συμπαίκτες στον ίδιο αγώνα παρατάχθηκαν με το όνομα και τον αριθμό του στις πλάτες τους.

Ο συμπατριώτης, συνομήλικος και πολύ καλός φίλος του Βίνι σκόραρε και στάθηκε στο πλευρό σηκώνοντας στον αέρα τη “γροθιά της συμπαράστασης”.

Ρονάλντο: “Αρκετά. Βινίσιους υπολόγιζε με στη μάχη σου. Στη μάχη μας.”

Πρόεδρος Βραζιλίας: Δεν θα επιτρέψουμε να δέχεται ρατσιστικές προσβολές όπου πηγαίνει.


Η δυναμική τοποθέτηση του Βίνι 

Ο Βραζιλιάνος επιθετικός ωστόσο δεν αρκέστηκε στη στήριξη που έλαβε αλλά έδειξε σε όλους εμάς ότι πρόκειται για έναν δυνατό χαρακτήρα. Ικανό να βγει μπροστά και να υπερασπιστεί τον εαυτό του και όσους το χρειάζονται.


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΝΙΣΙΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ 

Αν πρέπει να υποφέρω για να μην περάσουν τα ίδια οι επόμενες γενιές, είμαι έτοιμος.”

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΜΕΣΩ INSTAGRAM 

Δεν  ήταν ούτε η πρώτη ούτε δεύτερη ούτε η τρίτη φορά. Ο ρατσισμός είναι συχνό φαινόμενο στη La Liga. Οι ανταγωνιστές το κάνουν συχνά και η Ομοσπονδία δεν αντιδρά. Λυπάμαι τόσο πολύ. Το πρωτάθλημα που κάποτε ανήκε στους Ροναλντίνιο, Ρονάλντο, Κριστιάνο και Μέσι τώρα ανήκει στους ρατσιστές. Ένα όμορφο έθνος που με καλωσόρισε και αγαπώ εξάγει την εικόνα μιας ρατσιστικής χώρας. Συγγνώμη στους Ισπανούς που δεν συμφωνούν, αλλά σήμερα στη Βραζιλία η Ισπανία εχει τη φήμη μιας χώρας ρατσιστών. Δυστυχώς δεν έχω τον τρόπο να προστατεύσω τον εαυτό μου προσβλητικές προς εμένα ενέργειες που συμβαίνουν σε εβδομαδιαία βάση. Είμαι όμως δυνατός και θα πάω μέχρι τέλους ενάντια στους ρατσιστές.”


Το δικό του ατόπημα 

Πηγή: Βινίσιους Τζούνιορ (IG account)

Μπορεί αυτή τη στιγμή ο ταλαντούχος συμπατριώτης αείμνηστου Πελέ να λογίζεται ως θύμα όμως έχει συνεισφέρει και αυτός στη διαιώνιση της υποτιμητικής ρητορικής υποτιμώντας τους παίκτες της Οσασούνα την ώρα που διεκδικούσαν το Copa Del Rey που τελικά ο ίδιος και η Ρεάλ κατέκτησαν.


ΤΟ ΜΕΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΒΙΝΙ 

Πώς να κερδίσετε το Κύπελλο όταν είστε μικρή ομάδα;”


Η στιχομυθία του Βίνι με τους παίκτες της Οσασούνα δημοσιεύθηκε από την ισπανική τηλεοπτική εκπομπή “Chiringuito”.

Κλείνοντας λοιπόν καταλήγουμε στο γεγονός πως η επιλογή της FIFA είναι σωστή καθώς αξιοποιεί το ρεύμα της εποχής χρησιμοποιώντας έναν διεθνούς φήμης σταρ ικανό να ενώσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο και να αποτελέσει “ασπίδα” για τους προσβεβλημένους από παρόμοιες ενέργειες.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ