Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Ο Θάνος Αργυρόπουλος μέσα στους 50 νεότερους προπονητές της Ευρώπης που συμμετέχουν σε σχολή UEFA Α! (pics)

Κατά τη χθεσινή ημέρα ο Αθλητικός Κόσμος συνάντησε το προπονητή Θάνο Αργυρόπουλο, έναν νέο άνθρωπο και γνώστη που έχει αρκετές εμπειρίες τόσο από τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης, όσο και του εξωτερικού. Με τον κ. Αργυρόπουλο είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το χώρο του ποδοσφαίρου και πιο συγεκριμένα της προπονητικής!


 

Μας εκμυστηρεύτηκε αρκετά πράγματα από αυτά που έχει κάνει στη μέχρι τώρα προπονητική του καριέρα, ενώ μας μίλησε και για τα μελλοντικά του σχέδια θέτοντάς τα ως στόχο!

Πρώτα απ όλα σας καλοσορίζουμε στον Αθλητικό Κόσμο και σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμά μας.

Ξεκινώντας θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια τόσο για τη περσινή χρονιά, όσο και για τη φετινή.

«Η περσινή χρονιά για μένα ήταν μεταβατική, καθώς επέστρεψα στην προπονητική μετά από 3 χρόνια λόγο πανδημίας και στρατό. Αρχικά στον Άγιο Γεώργιο Κρήνης (Α ΕΠΣΜ) συνάντησα ένα ήδη έτοιμο ρόστερ δίχως όμως να έχει κάνει προετοιμασία και το πλάνο της σωτηρίας ήταν δύσκολο από τις πρώτες μέρες. Οι παίχτες έδωσαν και τη ψυχή τους όσο ήμουν εκεί τις 6 αγωνιστικές, καθώς κάθε παιχνίδι ήταν και μία μάχη. Αυτό μόνο θα αναφέρω: η ομάδα έπεσε ως τελευταία με 6 βαθμούς και οι 4 ήταν όσο βρισκόμουν στην ομάδα! Από το Νοέμβριο όπου και παραιτήθηκα είχα πει ότι δε θα ασχοληθώ για φέτος με ανδρικό τμήμα, όμως στα τέλη Δεκεμβρίου ήρθε η πρόκληση για μένα και τον συνεργάτη μου Δέλλιο Βασίλη από τον Ποσειδώνα Καλαμαριάς. Παρόλο που η ομάδα έπεσε, για εμένα ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία.
Η φετινή χρονιά σίγουρα με βρίσκει σε αναζήτηση ομάδας σε ανδρικό επίπεδο! Υπάρχει συνεχόμενο ενδιαφέρον από ομάδες Α και Β κατηγορίας και για συνεργάτης κυρίως απο άλλο νομό για ομάδες Γ εθνικής, αλλά για να μπορέσω να απαντήσω θετικά σε κάποια πρόταση πρέπει να υπάρχουν τρία σημαντικά στοιχεία. α) οργάνωση β) εμπιστοσύνη γ) πλάνο
».

Πως νιώθετε για το γεγονός ότι είστε στους 50 νεότερους προπονητές στην Ευρώπη που συμμετέχετε σε σχολή UEFA A;

«Η δική μου άποψη είναι ότι η Ε.Π.Ο τα τελευταία χρόνια έχει εκσυγχρονιστεί και έχει γίνει από τις κορυφαίες ομοσπονδίες στην Ευρώπη σε θέματα εκπαίδευσης και οργάνωσης. Από το 2016 όπου ξεκίνησα με το UEFA C έως και αυτό το μήνα που τελείωσα τη πρώτη φάση του UEFA A, σε διάστημα 7 ετών έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές. Σίγουρα σε αυτό έχουν βοηθήσει η συνεργασία Π.Ε.Π.Π και Ε.Π.Ο αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν αναδείξει τις σχολές όπως είναι ο κ. Μιχαήλ Μητροτάσιος (Επικεφαλής Εκπαίδευσης) και ο κ. Κωνσταντίνος Τσάνας (Τεχνικός διευθυντής). Επίσης όλοι οι εκπαιδευτές δουλεύουν συνεχώς για να δρουν επιδραστικά σε όλους τους προπονητές σε κάθε σχολή. Το δικό μου επίτευγμα είναι σίγουρα σημαντικό και είναι κόποι πολλών ετών και θυσιών! Όμως για μένα είναι πιο σημαντικό ότι γίνεται οδηγός κυρίως για ποδοσφαιριστές που έχουν απογοητευτεί από το αγωνιστικό κομμάτι. Υπάρχει μια νέα προοπτική της προπονητικής. Επίσης δίνουμε μια ώθηση και στους μικρότερους σε ηλικία να δουλέψουν χωρίς να τους νοιάζει η ηλικία. Τέλος, δείχνουμε τη κατεύθυνση σε όλους τους παράγοντες στην Ελλάδα, γιατί στο εξωτερικό το έχουν καταλάβει και μας αξιοποιούν. Στο ποδόσφαιρο το να καταλάβεις κάτι δεν έχει να κάνει με την ηλικία, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο η ποιότητα της εμπειρίας. Η ποιότητα έναντι της ποσότητας είναι που κάνει τη διαφορά».

Πως και ασχοληθήκατε σε τόσο μικρή ηλικία με την προπονητική και με τα ιταλικά τεστ αξιολόγησης; Θα σας ενδιέφερε το κομμάτι του management στο μέλλον; 

«Η ενασχόλησή μου με την προπονητική ξεκίνησε στα 18 μου χρόνια, μετά τη σύντομη καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής. Λόγο και του τραυματισμού που είχα, δε γινόταν να μείνω έξω από το χώρο! Το ποδοσφαιρο είναι πολύ σημαντικό στην ζωή μου, καθώς κάνω πολλά ταξίδια στο εξωτερικό σε ομάδες ανακαλύπτοντας νέες τάσεις και όταν είμαι στην Ελλάδα παρακολουθώ πάρα πολλά παιχνίδια (περίπου 2-3 παιχνίδια την ημέρα) ανεξαρτήτου κατηγορίας και χώρας. Σίγουρα όταν έχω την επιλογή προτιμώ το Αγγλικό ποδοσφαίρο και έπειτα το Ιταλικό. Το κομμάτι του management σε συνδυασμό με τα τεστ αξιόλογης, είναι κάτι που με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει γι’ αυτό και πολύ σύντομα θα ξανά μπω σε αυτόν τον κλάδο αλλά πιο επαγγελματικά. Ήδη ετοιμάζουμε μαζί με τον συνεργάτη μου κ. Δέλλιο Βασίλη, κάτι καινοτόμο που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Τα τελευταία 6 χρόνια είχα μια συνεργασία με τον ατζέντη κ. Παναγιώτη Δομουτζόγλου όπου στην αρχή σε συνεργασία με τον κ. Φώτη Μούντα και τα τελευταία 3 χρόνια μόνος, κάναμε τεστ αξιολόγησης για παιδιά σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο με σκάουτερ και τεχνικούς διευθυντες απο την Ιταλία με μεγάλη επιτυχία, καθώς πολλά παιδιά ήδη αγωνίζονται στη γειτονική χώρα από την Serie A μέχρι και την Serie D. Ενδεικτικά, θα αναφέρω Elios Minaj (Spal), Papadopoulos Christos (Genoa), Karagiannidis (Venezia ),(Charalaboglou Giorgos (Fiorentina), Kourfalidis Christos (Cagliari), Konios Rafail (Santa Maria) κτλ.».

Ποια είναι η μέχρι σήμερα πορεία σας και ποια είναι τα όνειρά σας;

«Η πορεία μου στην Ελλάδα είναι πολύ σύντομη και δεν έχω καταφέρει τίποτα. Είμαι ακόμα μια κουκίδα σε αυτόν τον τεράστιο κόσμο του ποδοσφαίρου. Σίγουρα σημαντικό κομμάτι στη μέχρι τώρα σταδιοδρομία μου, είναι ο κ. Ίλια Ίβιτς και ο κ. Φώτης Μούντας που έμαθα τα πρώτα μου προπονητικά βήματα, όπως και ο πρώτος μου προπονητής σαν ποδοσφαιριστής κ. Νίκος Καρκαλετσης.
Κομβικό ρόλο για να συνεχίζω να παλεύω για τα όνειρα μου που με στηρίζει καθημερινά σε όλες τις φάσεις της ζωής μου, είναι ο κολλητός μου Elios Minaj. Όσον αφορά το όνειρο μου, ήταν να γίνω προπονητής και να ανέβω όσο πιο ψηλά γίνεται. Το πρώτο σκέλος το έχω πετύχει με τη βοήθεια του Θεού. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι η ζωή δεν έχει νέες προκλήσεις, άλλωστε ακόμα είμαι πολύ μικρός. Σίγουρα ένας κοντινός στόχος είναι να μπορέσω να κάτσω σε πάγκο ομάδας του εξωτερικού, γιατί όχι και στην πρώτη κατηγορία. Για την ώρα όμως μόνο διάθεση για δουλειά και χαμηλά το κεφάλι. Γενικά το μέλλον μου το βλέπω στο εξωτερικό αλλά πρέπει να έρθουν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό (κυρίως από Ιταλία) αλλά δεν ήταν οι κατάλληλες συνθήκες για το βήμα αυτό. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα ξανά έρθουν προτάσεις και τότε με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και με περισσότερη αυτοπεποίθηση θα μπορέσω να τις αποδεχτώ».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας θα θέλαμε να μας πείτε ποιος είναι ο αγαπημένος σας σχηματισμός στον αγωνιστικό χώρο.

«Αγαπημένος σχήματισμος είναι το 1-3-6-1(Box). Είναι ο σχηματισμός που αγάπησα όταν πρωτοείδα στην Αταλάντα το 2018-19 όπου και έμενα στην Ιταλία για σσύντομο διάστημα βλέποντάς τα από κοντά. Έχω γράψει βιβλίο που ασχολείται εξολοκλήρου με αυτόν το σχηματισμό. Πλέον, με αυτόν τον σχηματίσμο αγωνίζεται η Chelsea και η Manchester City (Τελικός Champions League 2023) καθώς και πολλές ακόμη ομάδες. Όπως συνηθίζω να λέω είναι το σύστημα του μέλλοντος. Αυτό που θέλω να τονίσω όμως είναι ότι σίγουρα ο σχηματισμός μετράει στο ποδόσφαιρο, αλλά η φιλοσοφία του κάθε προπονητή και οι αρχές της ομάδας είναι αυτά που κάνουν τη διάφορα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Επίσης σημαντικό κομμάτι ίσως και το σημαντικότερο είναι ο προπονητής να έχει την οξυδέρκεια να διακρίνει πότε πόσο και ποιοι παίκτες θα αγωνιστούν στο παιχνίδι». 

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και 2 αφανείς ήρωες της ζωής μου, που από πολύ μικρό πιστεύουν σε μένα!
Πιο συγκεκριμένα ευχαριστώ πολύ τον παππού Θοδωρή και την γιαγιά Βασιλική. Ευχαριστώ επίσης τον Παύλο Τσούλη για την συνέντευξη!

ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΥΛΗΣ
ΠΑΥΛΟΣ ΤΣΟΥΛΗΣ
Αθλητικός Αρθρογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ