Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Το Μαρούσι έχει την δίκη του ιστορία…

Μια φορά και έναν καιρό ήταν μια ομάδα που την έλεγαν Μαρούσι. Μια ομάδα μπάσκετ που ανέβηκε σταδιακά τις κατηγορίες, βρέθηκε στην Α1 Ανδρών και για 14 ολόκληρα χρόνια έζησε το όνειρο της καταξίωσης στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού μπάσκετ. Μια “μαγική” ομάδα που έπιασε ταβάνι, έζησε όλα αυτά που ονειρεύτηκε, (αν τα ονειρεύτηκε) και πρωταγωνίστησε για αρκετά χρόνια αφήνοντας το στίγμα της αναδεικνύοντας τόσο σπουδαίους παίκτες αλλά και προπονητές, ενώ με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου το 2001 και την συμμετοχή του στην Euroleague το 2010 έγινε πλέον και επίσημα “κομμάτι” της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ.         

Κάποια στιγμή όμως όλα αυτά τελείωσαν. Από εκεί που βρισκόταν στον “7ο ουρανό” ξαφνικά κατέληξε στα “πατώματα”. Οι χαρές, οι δόξες, τα μεταλλεία, τα πανηγύρια και οι τίτλοι που “χάραξαν” την ιστορία του συλλόγου τελείωσαν. Η ομάδα κατέρρευσε, υποβιβάστηκε στις μικρότερες κατηγορίες το 2012 φθάνοντας μάλιστα και στο σημείο να αγωνιστεί για ένα διάστημα και στην τελευταία Εθνική Κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ δίνοντας έτσι ένα μεγάλο και άδοξο τέλος σε αυτό το μακροχρόνιο επιτυχημένο σερί που είχε.

Σήμερα όμως το 2023 το Μαρούσι είναι και πάλι εδώ, ζωντανό. Έκανε ένα διάλυμα και επέστρεψε. Όλα αυτά τα χρόνια πέρασε δύσκολα αλλά άντεξε, επιβίωσε και 11 χρόνια μετά βρίσκεται και πάλι στην Α1, στην κατηγορία που πραγματικά ανήκει ελπίζοντας σε ένα νέο ξεκίνημα, σε μια επανεκκίνηση που θα το βρει και πάλι στις μεγάλες δόξες του ελληνικού μπάσκετ, εκεί που το μάθαμε, εκεί που το χειροκροτήσαμε.

Όλα ξεκίνησαν το μακρινό 1950, όταν ο Γ.Σ Αμαρουσίου με έδρα το δημοτικό κλειστό γυμναστήριο στην συνοικία του “Αγίου Θωμά” στο Μαρούσι ιδρύει τμήμα καλαθοσφαίρισης το οποίο μάλιστα παραμένει και το βασικό τμήμα του συλλόγου μέχρι και σήμερα. Το Μαρούσι ήταν από τις πρώτες ομάδες που συμμετείχαν στο ελληνικό πρωτάθλημα μπάσκετ και με εξαιρετικές επιδώσεις κυρίως τις δεκαετίες 1960 και 1970 όπου και αγωνίστηκε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μας προδιαθέσε από νωρίς για ένα συναρπαστικό μέλλον που θα ακολουθούσε.

Τα αμέσως επόμενα χρόνια όμως και την μακρά περίοδο 1981-1997 η πορεία της ομάδας του Αμαρουσίου δεν ήταν ανάλογη, καθώς αγωνίστηκε στην Α2 Εθνική Κατηγορία και την Β’ Εθνική. Από το 1998 όμως κάτι άρχιζε να αλλάζει. Το Μαρούσι με προπονητή τον Νίκο Παύλου και πρόεδρο τον Άρη Βώβο επανήλθε στην Α1 και την σεζόν μάλιστα εκείνη εξασφάλισε την συμμετοχή του στο Κύπελλο Κόρατς.

 

 

Την επόμενη σεζόν 1999-2000 με τον Βαγγέλη Αλεξανδρή πλέον στον πάγκο η ανοδική πορεία της ομάδας συνεχίστηκε με την κατάκτηση της τρίτης θέσης στο Final Four του Κυπέλλου Ελλάδος, και κορυφώθηκε στις 17 Απριλίου του 2001 με την μεγαλύτερη στιγμή στης ιστορία του Αμαρουσίου μέχρι και σήμερα, την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Σαπόρτα στον τελικό της Βαρσοβίας.

 

Την σεζόν 2001-2002 το Μαρούσι λίγο έλειψε να επαναλάβει την ίδια επιτυχία καθώς έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Κυπέλλου Κόρατς, ενώ στην Ελλάδα αγωνίστηκε στον τελικό Κυπέλλου. Την αγωνιστική περίοδο 2002-2003 το Μαρούσι με τον Παναγιώτη Γιαννάκη στον πάγκο έκανε ρεκόρ νικών (14), και την σεζόν 2003-2004 πάλι με τον Παναγιώτη Γιαννάκη κατέκτησε την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα ενώ στην Ευρώπη αγωνίστηκε στον τελικό της FIBA Europa League όμως ηττήθηκε από την Ούνιξ Καζάν.

Την περίοδο 2004-2005 η ομάδα έχοντας και πάλι τον ίδιο προπονητή και ηγέτη τον νεαρό και ταλαντούχο τότε Βασίλη Σπανούλη τερμάτισε στην δεύτερη θέση της κανονικής περιόδου του πρωταθλήματος, ενώ το 2006 έφθασε και πάλι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Το 2010 το Μαρούσι πλέον με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στον πάγκο κατάφερε να γράψει για ακόμα μια φορά ιστορία, καθώς αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Euroleague και πήρε την μεγάλη πρόκριση στο Top “16” της διοργάνωσης.

Το Μαρούσι πλέον στην Ελλάδα αποτελούσε σταθερή αξία και παραδοσιακή δύναμη του πρωταθλήματος διότι βρέθηκε μεταξύ των τεσσάρων καλύτερων ομάδων έξι φορές σε επτά χρόνια (2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010).

Την σεζόν 2009-2010 τα πράγματα άλλαξαν και οι συνθήκες δεν ήταν πλέον οι ίδιες με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ομάδα του Αμαρουσίου. Ο “ισχυρός άνδρας” και πρόεδρος της ομάδας των επιτυχιών όλα αυτά τα χρόνια, Άρης Βωβός γνωστοποίησε την πρόθεση του να αποχωρήσει από τον σύλλογο και έτσι ξαφνικά τα προβληματικά πολλαπλασιάστηκαν. Παρόλο που το Μαρούσι εκείνη την χρονιά κατάφερε μια ξεχωριστή επιτυχία, να αγωνιστεί στην Ευρώπη και να προκριθεί στο Top “16” της Euroleague, στην Ελλάδα η πορεία της ομάδας ήταν άκρως απελπιστική και με μόλις μία νίκη στο πρωτάθλημα αποχαιρέτησε την μεγάλη κατηγορία στην οποία βρισκόταν για 14 σερί χρονιά με τόσες ένδοξες στιγμές. Τα πολλά διοικητικά λάθη στην συνέχεια, η κακή οικονομική διαχείριση και οι ανύπαρκτοι σχεδιασμοί οδήγησαν το Μαρούσι στην πλήρως κατάρρευση καθώς υποβιβάστηκε αρχικά το 2012 στην Α2 και έπειτα έφθασε να αγωνίζεται μέχρι και την τελευταία Εθνική Κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ.

Στις 27 Μαϊου 2023 το Μαρούσι αλλά και το ελληνικό μπάσκετ πανηγύρισαν και πάλι την άνοδο στην Basket League. 11 χρόνια μετά και η ομάδα βρίσκεται ξανά στην Α1. Βρίσκεται στην κατηγορία που πραγματικά ανήκει, στην κατηγορία που συστήθηκε για τα καλά και με τις καλύτερες εντυπώσεις στο ευρύ κοινό. Απέδειξε σε όλους τους “μπασκετικούς” που την είχαν ξεγράψει πως η “φλόγα” που είχε κάποτε αυτή η ιστορική ομάδα δεν σταμάτησε ποτέ να καίει, απλώς σιγόκαιγε και πλέον είναι έτοιμη να πάρει και πάλι φωτιά. Πέρασε όντως δύσκολα το Μαρούσι, αλλά κατάφερε μάζεψε τα συντρίμμια του και επέστρεψε για να μας θυμίσει πως οι “παλιές αγάπες” δεν πεθαίνουν, ανασταίνονται και μένουν ζωντανές στην πάροδο των χρόνων.

ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ