Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ουνιόν Βερολίνου: Πρεμιέρα στα αστέρια με αυτούς που κουβαλούν αιώνια το “στέμμα”

Η Ουνιόν Βερολίνου θα αγωνιστεί απόψε για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League και μάλιστα αυτό θα συμβεί στο “Santiago Bernabeu”. Απέναντι στην ιστορικότερη και διαχρονικά καλύτερη ομάδα του θεσμού.

Το να παίζει μια ομάδα στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης τον πρώτο της αγώνα στο Champions League είναι ύψιστη για αυτή ευκαιρία να προβληθεί απ’ άκρη σ’ άκρη του “ποδοσφαιρικού πλανήτη” και να συλλέξει εμπειρίες εξόχως χρήσιμες για το μελλοντικό ευρωπαϊκό της “ταξίδι”. Οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Ουνιόν κέρδισε ένα ποδοσφαιρικό “λαχείο” με διπλάσια αξία αν συνυπολογίσουμε και την πρεμιέρα.

Ποια είναι η Ουνιόν Βερολίνου;

Η Ουνιόν που έβαλε τον όρο “ένωση” δίπλα στο όνομα του Βερολίνου πολύ πριν αυτή επέλθει στην πραγματικότητα, δημιουργήθηκε το 1966 και ήταν για καιρό η ισχυρότερη εκπρόσωπος της ανατολικής πλευράς της γερμανικής πρωτεύουσας. Ενώ σήμερα αποτελεί το κυρίαρχο σωματείο ανάμεσα σε αυτά ολόκληρης της πόλης. Βάζοντας για τα καλά από κάτω την πάλαι ποτέ κραταιά Χέρτα Βερολίνου που μετά από αρκετά χρόνια υποχώρησε στην 2.Bundesliga.

Η έδρα της 

Photo credits: Union Berlin (Official Website)

Πρόκειται για το “Stadion An Alten Försterei”. Ένα γήπεδο που αν και έχει ανακατασκευαστεί, παραμένει πολύ πιο ταπεινό από το “Olympiastadion Berlin” (Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου) της μέχρι πρότινος ξακουστής συμπολίτισσας με τις μπλε εμφανίσεις, αλλά με θεμέλια χτισμένα από ανθρώπους που το έκαναν με την καρδιά τους για την ομάδα που αγαπούν και όχι υπό την πίεση των βασανιστηρίων ενός μοχθηρού και φονικού καθεστώτος. Επιπρόσθετα πρέπει να επισημάνουμε ότι το κοινό της ανατολικής ανερχόμενης δύναμης του Βερολίνου συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο ένθερμα της Ευρώπης.

Ο προπονητής της 

Photo credits: Bundesliga (Official Website)

Ο Ουρς Φίσερ κατάγεται από την Ελβετία και έχει την ίδια ηλικία με τον σύλλογο τους παίκτες του οποίου προπονεί (57 ετών). Έχει μικρή εμπειρία από το Champions League και πιο συγκεκριμένα έχει βρεθεί εντός των ομίλων του ή στα πρόθυρα αυτών μόλις δύο φορές με τα χρώματα της Βασιλείας. Για να φύγει και να πάει στην Ουνιόν το 2018 με την οποία αναρριχήθηκε μέχρι εδώ που είναι σήμερα.

Η πορεία της την τελευταία τετραετία

Είναι σημαντικό να πούμε ότι η “ριζοσπαστική” δύναμη της άλλοτε διαχωρισμένης γερμανικής μεγαλούπολης μέχρι το 2019 βρισκόταν στην αφάνεια που συνεπάγεται η δεύτερη εθνική κατηγορία της Γερμανίας. Αφάνεια βέβαια που έλαβε τέλος την επόμενη χρονιά που η ομάδα ανήλθε στην κορυφαία κατηγορία της χώρας. Γεγονός που δημιούργησε μια αδιάσπαστη αλληλουχία εξελίξεων, η οποία έφερε το σωματείο για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα με τα βήματα να γίνονται ταχύτατα και από τη υποδεέστερη ευρωπαϊκή διοργάνωση προς τις κορυφαίες.

Το ευρωπαϊκό της “αποτύπωμα”

Για τους Βερολινέζους το μόνο που υπάρχει είναι ευρωπαϊκό παρόν. Δεν υπάρχει ούτε καν βαθύ παρελθόν που να συνδέεται με το σήμερα. Το μόνο που βλέπουν στο Βερολίνο είναι η 7η θέση στο πρωτάθλημα το 2021 που σήμαινε Europa Conference League, η 5η θέση που οδηγούσε στο Europa League το ’22 και η 4η θέση που “πνιγμένη” στην αστερόσκονη έστελνε το “νεαρό” γερμανικό σωματείο στο Champions League.

Το αντάμωμα με τη Ρεάλ Μαδρίτης

Όπως είπαμε και στις πρώτες παραγράφους οι παίκτες του Φίσερ θα παίξουν σε ένα γήπεδο “λουσμένο” από τη λάμψη του τροπαίου με τα “μεγάλα αυτιά” καθώς η ομάδα που παίζει εκεί έχει φροντίσει με τα όσα έχει κάνει στο χορτάρι να φτάσει τις 14 κατακτήσεις και να δικαιώσει έτσι τον τίτλο που την ακολουθεί και το στέμμα που φέρει στο σήμα της. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια συγκυρία που μόνο να μεγαλώσει μπορεί τους αποψινούς φιλοξενούμενους, οι οποίοι και από μόνοι τους τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής επάξια.

Ο όμιλος του Champions League

Ρεάλ Μαδρίτης

Νάπολι

Μπράγκα

Ουνιόν Βερολίνου

Photo credits: Union Berlin (IG account)

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ