Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Euro 2024: Οι ομάδες που πέρασαν και οι εκκρεμότητες

Τα 20 εισιτήρια από τα προκριματικά του Euro 2024 έχουν βρει τους κατόχους τους και πλέον απομένουν οι 3 τελευταίες ομάδες που θα προκριθούν μέσω των play offs του Nations League. Η Κροατία επικράτησε της Αρμενίας και πήρε την δεύτερη θέση του 4ου ομίλου αφήνοντας εκτός την Ουαλία, ενώ είναι η ομάδα που πήρε το 20ο και τελευταίο εισιτήριο για τη Γερμανία μέσω των προκριματικών του Euro 2024. 

 

Πλέον, είναι γνωστές οι 21 ομάδες. Η διοργανώτρια Γερμανία έχει προκριθεί… άνευ αγώνος, την ακολούθησαν οι δυο πρώτες ομάδες των δέκα ομίλων και απομένει να γίνουν γνωστές οι ομάδες που θα προκριθούν μέσω των play-offs του Nations League. Οι ομάδες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Euro: Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σκωτία, Τουρκία, Αυστρία, Αγγλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Αλβανία, Δανία, Ολλανδία, Ελβετία, Ρουμανία, Σερβία, Τσεχία, Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία.

 

Η κλήρωση

Mετά το πέρας της τελευταίας αγωνιστικής, τα προκριματικά του Euro 2024 αποτελούν επίσημα παρελθόν και τώρα αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για το… κυρίως πιάτο. Περισσότερα θα μάθουμε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στην κλήρωση των ομίλων της διοργάνωσης που θα λάβει χώρα στο Αμβούργο.

Η ολοκλήρωση της προκριματικής φάσης «κλείδωσε» και τα γκρουπ δυναμικότητας ενόψει της κλήρωσης, με τις 24 ομάδες να χωρίζονται σε 4 γκρουπ δυναμικότητας. Κάθε όμιλος θα αποτελείται τελικά από μια ομάδα του κάθε pot. Στα γκρουπ δυναμικότητας θα μπουν ως «τετράδα» οι ομάδες που θα διεκδικήσουν την πρόκριση μέσω των play offs του Nations League, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τον Μάρτιο.

Η Εθνική μας μάλιστα, αν μπορέσει να πάρει την πρόκριση μέσω της δεύτερής της ευκαιρίας, θα ταξιδέψει στη Γερμανία ως η – τουλάχιστον φαινομενικά – πιο αδύναμη ομάδα της διοργάνωσης, αφού θα πάρει την τελευταία θέση του τελευταίου pot. Στο πρώτο pot τοποθετούνται η οικοδέσποινα Γερμανία και οι 5 νικήτριες των ομίλων με την υψηλότερη βαθμολογία.

 

Τα γκρουπ δυναμικότητας του Euro 2024

 

Pot 1: Γερμανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Αγγλία

Pot 2: Ουγγαρία, Τουρκία, Δανία, Αλβανία, Ρουμανία, Αυστρία

Pot 3: Σκωτία, Σλοβενία, Σλοβακία, Τσεχία, Ολλανδία, Κροατία

Pot 4: Ιταλία, Σερβία, Ελβετία, Νικητής play-off A, Νικητής play-off B, Νικητής play-off C (Ελλάδα – Καζακστάν / Γεωργία – Λουξεμβούργο)

Στην κλήρωση που έγινε στην ΟΥΕΦΑ, η Εθνική μας ομάδα σε περίπτωση που περάσει το Καζακστάν (ΟΠΑΠ ΑΡΕΝΑ) θα κληθεί να αντιμετωπίσει την νικήτρια του ζευγαριού Γεωργίας-Λουξεμβούργου στην έδρα του αντιπάλου, κάτι που δυσκολεύει την προσπάθεια της ειδικά αν πρέπει να πάει στην Τιφλίδα.

ΝΙΚΗΤΗΣ PLAY OF A: Πολωνία-Εσθονία /Ουαλία -Φινλανδία.

ΝΙΚΗΤΗΣ PLAY OF B: Ισραήλ -Ισλανδία/Βοσνία-Ουκρανία.

ΝΙΚΗΤΗΣ PLAY OF C: Ελλάδα-Καζακστάν/Γεωργία-Λουξεμβούργο

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΕΡΟΥΤΣΟΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ