Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Οι 9+1 στιγμές που μας έμειναν από την κανονική περίοδο της Super League

Η Stoiximan Super League έφτασε στο τέλος της μετά το πέρας των 26 αγωνιστικών και πλέον ετοιμαζόμαστε για την συναρπαστική μάχη των play-off αλλά και των play-out!

Εκτός του ότι παρακολουθήσαμε ένα από τα συναρπαστικότερα πρωταθλήματα της Α’ Εθνικής κατηγορίας, με 4 ομάδες να διεκδικούν μέχρι και τώρα τον τίτλο, πάμε να δούμε ακόμη μερικές στιγμές που μας “έμειναν” μετά από αυτές τις 26 “στροφές”.

“Ο Πανσερραϊκός έδειξε με το καλημέρα τα δόντια του”

Κοιτώντας πέρυσι ποιες ομάδες πήραν την άνοδο από την Β’ στην Α’ Εθνική κατηγορία δύσκολα θα πίστευε κάποιος ότι τόσο η Κηφισιά όσο και ο Πανσερραϊκός θα καταφέρουν να μείνουν στα “σαλόνια”. Ωστόσο, τα “Λιοντάρια” του Πάμπλο Γκαρσία όχι μόνο αποδείχθηκαν πολύ σκληροί, αλλά έχουν καταφέρει έως τώρα να δυσκολέψουν τους πάντες και να κόψουν βαθμούς και από τους “μεγάλους”, δείχνοντας πως η παραμονή στην κατηγορία αργά ή γρήγορα θα έρθει. Το πρώτο καμπανάκι βάρεσε στο “Γεώργιος Καραϊσκάκης”, όταν οι Σερραίοι παρότι έπαιζαν με 10 παίχτες από το 4ο λεπτό, λίγο έλειψαν να κάνουν την ζημιά μέσα στο Φάληρο και να φύγουν με αποτέλεσμα, ωστόσο οι Πειραιώτες έκαμψαν την αντίσταση τους και κέρδισαν με 2-0, με τον Πανσερραϊκό πάντως να αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις, τις οποίες τις μετουσίωσε σε έναν υπερπολύτιμο βαθμό μέσα στην Νέα Φιλαδέλφεια, όταν και πήραν το “Χ” από την ΑΕΚ. Εκείνο ήταν το ματς που έδωσε σε όλους να καταλάβουν πως οι Σερραίοι δεν θα είναι κομπάρσοι και θα πρέπει να “φτύσεις αίμα” για να τους κερδίσεις. Την δεδομένη στιγμή ο Πανσερραϊκός βρίσκεται στην 9η θέση με 27 βαθμούς και φαντάζει αρκετά δύσκολο έως και απίθανο το σενάριο να υποβιβαστεί!

“Η ματσάρα της σεζόν στην Κηφισιά”

Τέταρτη αγωνιστική και οι δύο νεοφώτιστοι έρχονται αντιμέτωποι στην Καισαριανή. Η Κηφισιά στην παρθενική της σεζόν στην μεγάλη κατηγορία έχει γευτεί την πρώτη της νίκη μία εβδομάδα πριν, όταν και επικράτησε εντός έδρας του Ατρομήτου με 2-1, ενώ οι Σερραίοι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πάρουν το πρώτο τους τρίποντο στην επιστροφή τους στην μεγάλη κατηγορία έπειτα από 12 χρόνια. Ημίχρονο στην Καισαριανή και οι φιλοξενούμενοι είναι έτοιμοι να πανηγυρίσουν ένα ιστορικό για τα δεδομένα τρίποντο αλλά και “διπλό. Μετά την συμπλήρωση των πρώτων 45 λεπτών η ανάπαυλα βρήκε τον Πανσερραϊκό μπροστά στο σκορ με 0-3, έχοντας όμως δεχθεί και κόκκινη κάρτα, κανείς δεν περίμενε το τι θα γίνει στην επανάληψη όμως! Η ομάδα της Κηφισιάς μειώνει νωρίς το σκορ ,στο 56′, και ξανά μπαίνει στο ματς στο 72′ κάνοντας το 2-3, ο Πανσερραϊκός όμως δεν το βάζει κάτω και στο 77′ κάνει το 2-4 και κάπου εκεί φαίνεται πως τελειώνει την υπόθεση νίκη, λογάριαζε όμως όπως φαίνεται χωρίς τους γηπεδούχους, οι οποίοι με δύο γκολ στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων, ένα στο 90’+6′ από τον Τετέι και ένα στο 90’+11′ από τον Μποτία σώζουν το ματς και κάνουν το παιχνίδι 4-4, στο πιο παραγωγικό και χορταστικό αγώνα της φετινής Super League.

“Το ντέρμπι των αιωνίων που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ” 

Φυσικά ανάμεσα στις στιγμές που μας έμειναν μετά την ολοκλήρωση της κανονικής περιόδου δεν είναι μόνο τα θετικά, αλλά και τα αρνητικά. Ένα από αυτά ήταν το ντέρμπι των δύο αιωνίων στα πλαίσια της 8ης αγωνιστικής. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έρχονται αντιμέτωποι στο Φάληρο, με το τριφύλλι να κάνει ένα πολύ καλό πρώτο μέρος και να προηγείται στο σκορ με τον Βαγιαννίδη από το 28ο λεπτό. Τέλος καλό όλα καλά στο πρώτο μέρος, όχι όμως και στην επανάληψη. Ο Ολυμπιακός παρόλο που δεν πάταγε καθόλου καλά στο ματς και ήταν ίσως και τυχερός που πήγε με αυτό το 0-1 στα αποδυτήρια, καταφέρνει στην επανάληψη και κάνει ότι καλύτερο μπορεί, φέρνοντας το ματς στα ίσα στο 48′ με τον Καμαρά, δίνοντας έτσι νέα τροπή στο παιχνίδι, τότε έρχεται η ανόητη κίνηση από την κερκίδα, με έναν οπαδό των ερυθρόλευκων να πέτα στον αγωνιστικό χώρο κροτίδα, η οποία τραυματίζει τον παίχτη του Παναθηναικού, Χουάνκαρ, ο οποίος έκανε ζέσταμα. Ο Ισπανός μπακ μεταφέρεται στο νοσοκομείο κατευθείαν έχοντας σύμφωνα και με τις διαγνώσεις σοβαρό θέμα στο τύμπανο του αυτιού του, κάτι το οποίο τον κράτησε για αρκετό καιρό εκτός αγωνιστικής δράσης. Το παιχνίδι διακόπτεται και δεν ξανά ξεκινάει ποτέ πάρα τις όποιες πιέσεις, με το ματς να καταλήγει στα χαρτιά στους “πράσινους” και τους Ερυθρόλευκους να δέχονται και αφαίρεση ενός βαθμού, έναν βαθμό τον όποιο ωστόσο πήραν πίσω προ ολίγων ημερών όταν και βγήκε η επίσημη απόφαση από το CAS.

“Ρεκόρ με 5 κόκκινες σε μία αγωνιστική”

Μία αγωνιστική που θα μείνει στα βιβλία της Super League ήταν η ένατη, στην οποία μεταξύ άλλων βγήκαν 5 κόκκινες κάρτες σε 7 συνολικά παιχνίδια, οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά. Η αρχή έγινε στο ματς του Βόλου με την Κηφισιά, όταν οι φιλοξενούμενοι έφτασαν να αγωνίζονται με εννιά παίχτες, λόγω αποβολής των Καπάν και Κριτσιούμα, ενώ την κόκκινη κάρτα σε εκείνη την αγωνιστική αντίκρισαν και οι: Πέρεθ (Παναιτωλικός), Ουεντραόγκο (Πανσερραϊκός) και Γκίνο (ΠΑΣ Γιάννινα).

“Η ιστορική τεσσάρα του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη”

Ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στον Πειραιά στα πλαίσια της 10ης αγωνιστικής και ο ΠΑΟΚ κάνει πλάκα στους Πειραιώτες στέλνοντας μήνυμα τίτλου. Οι Θεσσαλονικείς πάνε στα αποδυτήρια προηγούμενοι με γκολ του Ζίβκοβιτς και στην επανάληψη βάζουν φωτιά στο παιχνίδι ανεβάζοντας τον δείκτη του σκορ στο 0-4 με δύο γκολ του Τόμας και ένα του Οζντόεβ έπειτα από μαγική ασίστ του Κωνσταντέλια. Ο Ολυμπιακός “μαζεύει” την ήττα και μειώνει στο φινάλε σε 2-4, ωστόσο αυτή ήταν η πρώτη φορά που  δέχθηκε τέσσερα γκολ σε ντέρμπι, έπειτα από 15 χρόνια και το 4-0 από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

“Παγωμάρα στον πράσινο λαό με την φυγή Γιοβάνοβιτς”

Μία από τις πιο συνταρακτικές στιγμές τις φετινής σεζόν ήταν αυτή της απόλυσης του Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Μία απόλυση που άφησε άφωνο όλο τον λαό του τριφυλλιού, ήταν μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, όταν η πράσινη ΠΑΕ έκανε επίσημη την αποχώρηση του Σέρβου προπονητή έπειτα από 2,5 χρόνια και 113 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, με τον ‘Στρατηγό’ να ξανά βάζει τον Παναθηναϊκό σε τροχιά πρωταθλητισμού και Ευρώπης, ενώ κατάφερε να τον επαναφέρει και στους τίτλους πανηγυρίζοντας το Κύπελλο το 2022. Ωστόσο η κακή εικόνα στην Ευρώπη και το ντεφορμάρισμα των πρασίνων μέσα στον Δεκέμβρη φαίνεται πως ξεχείλισε το ποτήρι και ο Γιάννης Αλαφούζος έφερε τα πάνω κάτω, φέρνοντας στον πάγκο τον Τούρκο Φατίχ Τερίμ, μία επιλογή που για αρχή προκαλούσε και λίγο ενθουσιασμό μέσα στην απογοήτευση της φύσης Γιοβάνοβιτς, ωστόσο με το πέρασμα του καιρού και το τριφύλλι πλέον στην 4η θέση φαίνεται πως ήδη υπάρχει γκρίνια για τον Τούρκο προπονητή.

“Η ξέφρενη πορεία της Λαμίας”

Η ευχάριστη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος δίχως καμία αμφιβολία είναι η Λαμία. Οι Φθιωτοί πραγματοποίησαν μία τρομερή χρονιά και κατάφεραν να τερματίσουν στην υψηλότερη θέση της ιστορίας τους στην μεγάλη κατηγορία (6η) παίρνοντας έτσι παράλληλα και το εισιτήριο για τα πλέι-οφ. Με συγκομιδή 34 βαθμούς και απολογισμό 9 νίκες 7 ισοπαλίες και 10 ήττες, οι Λαμιώτες άφησαν όλα τα φαβορί για την κατάληψη της 6ης θέσης εκτός και συνεχίζουν… Με έναν τρομερό Καρλίτος ο οποίος έκανε πράγματα και θαύματα (10 γκολ 5 ασίστ) παίρνοντας πλέον μεταγραφή στην Αστάνα και όντας μία σκληροτράχηλη ομάδα με αρχή μέση και τέλος, οι Λαμιώτες ετοιμάζονται να κάνουν πλέον ζημιές και στα πλέι-οφ και να κόψουν βαθμούς από τους μεγάλους, κάτι που έκαναν και στην κανονική διάρκεια.

“Αγνοεί την ήττα στα ντέρμπι εδώ και έναν χρόνο” 

Ένα σερί το οποίο ξεκίνησε πέρυσι στα πλει-οφ και συνεχίζει μέχρι σήμερα κρατά η Ένωση, η οποία συμπληρώνει έναν ολόκληρο χρόνο δίχως να κάνει ήττα σε ντέρμπι. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα ηττήθηκε κόντρα σε ομάδα του Big 4 τελευταία φορά στις 12 Μαρτίου του 2023, όταν και είχε δεχθεί την πρώτη και μοναδική της ήττα εντός έδρας (στην Ελλάδα) από τον Ολυμπιακό με 1-3. Έκτοτε η Ένωση πέρυσι στα πλέι-οφ αλλά και φέτος σε όλη την σεζόν δεν έχασε ντέρμπι, έχοντας συνολικό απολογισμό 16 ματς, με 9 νίκες και 7 ισοπαλίες, κάτι το οποίο φυσικά φέρνει την ταυτότητα του Ματίας Αλμέιδα, καθώς πριν από την έλευση του Αργεντινού, ο Δικέφαλος κέρδιζε μεγάλα ματς με το…σταγονόμετρο.

“Το χειροκρότημα στον ΚωνσταΝΤΕΛΙΑ”

Ίσως η πιο όμορφη στιγμή της κανονικής περιόδου, ήρθε την τελευταία αγωνιστική μέσα στην Λαμία, στο ματς των Φθιωτών κόντρα στον ΠΑΟΚ. Το παιχνίδι έχει φτάσει στο 84ο λεπτό και το νούμερο “7” του Γιάννη Κωνσταντέλια σηκώνεται από τον πίνακα του τέταρτου διαιτητή για να αποχωρήσει ο νεαρός από τον αγωνιστικό χώρο. Τότε όλοι οι οπαδοί των γηπεδούχων σπεύδουν για να χειροκροτήσουν το νεαρό διαμάντι του ΠΑΟΚ και εκείνος φυσικά ανταποδίδει. Μία όμορφη στιγμή που πραγματικά έχουμε ανάγκη στην Ελλάδα να βλέπουμε και όσες φορές και να την ξανά δούμε στο βίντεο δεν την χορταίνουμε. Ένα μεγάλο μπράβο στους οπαδούς της Λαμίας αλλά και σε αυτό το γεμάτο χαμόγελο παιδί!

“Η ιστορική στιγμή για Άρη και Παναιτωλικό”

Και κλείνω αυτό το κεφάλαιο με μία έξτρα σημείωση που δεν αφορά το πρωτάθλημα, αλλά το Κύπελλο. Δεν μπορούμε να παραλείψουμε το γεγονός ότι φιναλίστ του Κυπέλλου Ελλάδος θα είναι ο Άρης ή ο Παναιτωλικός, αφενός μεν γιατί οι Θεσσαλονικείς έκαναν την υπέρβαση τους και άφησαν εκτός την νταμπλούχο ΑΕΚ και πλέον είναι μία ανάσα από το μεγάλο ματς και έτοιμοι να διεκδικήσουν τον τίτλο έπειτα από το 2010, αφετέρου δε επειδή ο Παναιτωλικός βρίσκετε για πρώτη φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά και καλείται πλέον την Τετάρτη (06/03) να ανατρέψει το εις βάρος του 1-0 και να γίνει η πρώτη επαρχιακή ομάδα που πάει στον τελικό έπειτα από το 2015 και την Ξάνθη.

Αυτές ήταν μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές που κρατάμε μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και λίγο πριν την έναρξη των πλει-οφ. Ευχή όλων μας φυσικά, στο μίνι πρωτάθλημα που θα ακολουθήσει να κρατηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον έως το φινάλε και να μην έχουμε με τίποτα δυσάρεστο να ασχοληθούμε!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ