Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Στην Ευρώπη είναι πάντα αλλιώς…

Ο Κώστας Κουτσουμπίδης μετά τις ιστορικές προκρίσεις των ελληνικών ομάδων στα προημιτελικά του UEFA Conference League παραθέτει κάποιες από τις σκέψεις του και προσπαθεί να τις βάλει σε τάξη.

Η αλήθεια είναι πως τέτοιο πράγμα δεν έχουμε ξαναδεί. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ κατάφεραν με δύο υπερβατικές ανατροπές να αποκλείσουν τις Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ αντίστοιχα, σε μια ανεπανάληπτη βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Προσοχή! Ελληνική ομάδα έχει ξαναφτάσει στους “8” ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ πριν δύο χρόνια ήταν ξανά εκεί ενώ θυμίζουμε πως και ο Παναθηναϊκός έχει καταφέρει να παίξει στους 8 του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά το χθεσινό δεν έχει καμία σχέση με αυτά.

Οι ομάδες το σίγουρο ήταν ότι θα μπουν καλά στον αγωνιστικό χώρο. Το ποδόσφαιρο μας έχει δείξει πως πάντα η ομάδα με την “πλάτη στον τοίχο” δεν έχει να χάσει τίποτα και είναι ικανή για τα πάντα. Ο Ολυμπιακός ερχόταν από το 1-4 από την Μακάμπι και την ήττα από τον Παναθηναϊκό ενώ ο ΠΑΟΚ από την ήττα στο Ζάγκρεμπ με 2-0 και την ήττα από τον Άρη που δημιούργησε μεγάλη αμφισβήτηση σε προπονητή και παίχτες.

Εφόσον μπήκαν καλά από εκεί και μετά έπρεπε και η μπάλα να τους κάνει το χατίρι. Και χθες ο ποδοσφαιρικός Θεός ήταν με τους Έλληνες. Ο Ολυμπιακός κατάφερε να ανοίξει το σκορ νωρίς νωρίς με έναν εκπληκτικό το τελευταίο διάστημα Ποντένσε ενώ πήρε αλλά δύο γκολ πριν το ημίχρονο με το 3ο να έρχεται στο 45+’. Αντίστοιχα ο ΠΑΟΚ κατάφερε να ανοίξει το σκορ σε ένα κρίσιμο σημείο του αγώνα με τον Μπάμπα, το σουτ του Κουλιεράκη για το 2-0 ήταν γραφτό να πάει μέσα, με τον Μπράντον να κάνει το 3-0 πολύ γρήγορα.

Οι ομάδες μας χθες είχαν αυτοπεποίθηση. Και αυτό είναι το σημαντικότερο. Και τα δύο παιχνίδια πήγαν να στραβώσουν κάποια στιγμή με τα γκολ των Ισραηλινών και των Κροατών, με τις ελληνικές ομάδες να μην πτοούνται και να καταφέρνουν τελικά να φτάσουν στην πρόκριση. Ειδικά για τον Ολυμπιακό, το ψαλιδάκι του Ελ Καμπί και πως το γκολ τελικά μετράει και δεν είναι οφσάιντ προϊδεάζει πως η πρόκριση δεν γίνεται να χαθεί.

Ο Ολυμπιακός ίσως έκανε χθες την μεγαλύτερη ανατροπή της ιστορίας του. Η πρόκριση κόντρα στην Άρσεναλ πριν τέσσερα χρόνια ίσως είναι η μεγαλύτερη βάσει ονόματος αντιπάλου αλλά σημασία έχει πάντα ο τρόπος. Και όταν είσαι τόσο σοβαρός και καταφέρνεις τελικά να νικήσεις 1-6 στην παράταση τον αντίπαλο σου εκτός έδρας τότε έχεις πετύχει κάτι μαγικό. Ο Ολυμπιακός λοιπόν πέτυχε το θαύμα ενώ από την άλλη ο ΠΑΟΚ κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία του να επανέλθει σε επαναληπτικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης από σε βάρος του σκορ 2-0 κάνοντας μεγάλη υπέρβαση.

Και όλα αυτά ανήκουν στο πρωτάθλημα που έχει η χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Όλος αυτός ο ανταγωνισμός και οι καλές ομάδες που έχουν χτίσει και οι 4 διεκδικητές οδηγούν σε τέτοιες ευρωπαϊκές βραδιές. Από τα αξέχαστα καλοκαιρινά προκριματικά με την πρόκριση του Παναθηναϊκού κόντρα στην Μαρσέιγ και της ΑΕΚ κόντρα στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ (ξανά),  μέχρι τις επιβλητικές ανατροπές με πεντάρες και εξάρες από ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό.

Οι ομάδες μας είναι καλές και δείχνουν πως παίζουν σε μια διοργάνωση που μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Οφείλουν να έχουν την στήριξή μας και οι οπαδοί τους να μην αμφισβητούν τόσο έντονα τις προσπάθειες παιχτών και προπονητή σε 2-3 ανεπιτυχή αποτελέσματα. Πρέπει να αλλάξει αυτό. Η σεζόν είναι μεγάλη και έχει δείξει και για τις δύο ομάδες πως έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα. Και ποια ομάδα στον κόσμο δεν έχει τα πάνω και τα κάτω της άλλωστε;

Από εδώ και πέρα η Ελλάδα βρίσκεται πλέον με δύο εκπροσώπους στα προημιτελικά του Conference League ευελπιστώντας η σημερινή κλήρωση να φέρει βατούς αντιπάλους και για τους δύο. Θα ήταν απίστευτο να βρεθεί μια από τις δύο ομάδες στον τελικό (ή ακόμα και οι δύο) χωρίς κάτι τέτοιο να αποκλείεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος. Σε έναν τελικό που θυμίζουμε πως γίνεται επί ελληνικού εδάφους στην OPAP Arena.

Το θέμα είναι πως στην Ευρώπη είναι πάντα αλλιώς. Το χθεσινό δεν μπορεί να συγκριθεί για κανένα φίλαθλο του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ με οποιαδήποτε νίκη σε ελληνικό ντέρμπι για το πρωτάθλημα. Και ελπίζουμε το ταξίδι και για τους δύο συλλόγους, να μην τελειώσει σύντομα…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ