Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο απόλυτος “οδηγός” για το τουρνουά του γυναικείου ποδοσφαίρου

Τα μεγάλα ονόματα, οι αναπάντεχες απουσίες, οι παλιές “καραβάνες”, οι χώρες που συγκεντρώνουν πιθανότητες για μια έκπληξη, οι “μυστηριώδες” συμμετοχές από την Αφρική και ότι άλλο χρειάζεται να ξέρετε για το ολυμπιακό τουρνουά του ποδοσφαίρου γυναικών.

Μπορεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού να είναι ακόμα μακριά (26/07 – 11/08), αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει να δίνονται αφορμές για να ασχοληθούμε μαζί τους. Για αυτό και εμείς αδράξαμε την ευκαιρία και με εφαλτήριο την κλήρωση που έγινε προ ημερών για το τουρνουά του γυναικείου ποδοσφαίρου θα ξεδιπλώσουμε μπροστά τα μάτια σας ολόκληρο το “κουβάρι” αυτής της πτυχής της μεγάλης διοργάνωσης.

Οι συμμετέχουσες 

Δυστυχώς σε όσα διαβάσετε στις επόμενες γραμμές δεν θα βρείτε πουθενά τη λέξη Ελλάδα. Παρά ταύτα, η συνθήκη αυτή δεν πρέπει να σας αποτρέπει από το να ασχοληθείτε με τη διοργάνωση. Αφού παρευρίσκονται σε αυτή, πέραν της “οικοδέσποινας” Γαλλίας, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και νικήτρια του ευρωπαϊκού Nations League Ισπανία, ο εν ενεργεία χρυσός Ολυμπιονίκης Καναδάς, οι χάλκινες Ολυμπιονίκες των ΗΠΑ, η ανερχόμενη Αυστραλία που φιλοδοξεί αυτή τη φορά να “τρυπώσει” στο βάθρο, η πάντα δυνατή Γερμανία που βέβαια πήρε την πρόκριση για την Ολυμπιάδα τελευταία στιγμή, η Κολομβία της απίθανης Καϊσέδο που τρελαίνει κόσμο στα 19 της, η μαχητική Ιαπωνία, η ανέκαθεν ισχυρή Βραζιλία και η Νέα Ζηλανδία που μαζί με τις άγνωστες (για λίγο ακόμα) χώρες από την Αφρική που “έσπασαν” ή πρόκειται να “σπάσουν” το “ταβάνι” τους.

Τα μεγάλα ονόματα 

Όπως καταλάβατε και από την παράγραφο για τις συμμετοχές, η ευρωπαϊκή, η αμερικανική και ως ένα βαθμό και η ασιατική ήπειρος αναμένεται να ξεχωρίσουν. Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία καλοβλέπουν το χρυσό μετάλλιο από πλευράς “γηραιάς ηπείρου”. Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και με τον Καναδά και τις ΗΠΑ που αποτελούν επίσης κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος. Στην Ασία τώρα, είναι Αυστραλία της Σαμ Κερ που παρουσιάζει τις περισσότερες πιθανότητες να μπει ανάμεσα στο δίπολο.

Οι αναπάντεχες απουσίες

Εδώ, ξεχωρίζουν σίγουρα τα ονόματα της ασημένιας Ολυμπιονίκη Σουηδίας και της δευτεραθλήτριας κόσμου Αγγλίας σε ότι έχει να κάνει με τις ομάδες. Ενώ από πλευράς αθλητριών, αυτή είναι θα είναι η πρώτη σημαντική διοργάνωση χωρίς την πρώτη σκόρερ όλων των εποχών σε επίπεδο εθνικών ομάδων, Κριστίν Σινκλέρ (331 συμμετοχές – 190 γκολ) και την εμβληματική αρχηγό των Ηνωμένων Πολιτειών, Μέγκαν Ράπινο.

Οι πιθανές εκπλήξεις

Η Κολομβία που όπως προαναφέραμε έχει στις τάξεις της μια εκκολαπτόμενη σούπερ σταρ δικαιούται να κοιτάζει λίγο πιο ψηλά από εκεί που φτάνει το μέγεθος της. Όπως και οι Γιαπωνέζες που συμφωνούν με τις Λατίνες στη μαχητικότητα και για αυτό μπορούν και αυτές να κοιτούν όσο ψηλά θέλουν.

Οι χώρες της Αφρικής

Οι αφρικανική ήπειρος λόγω της αδυναμίας της να διακριθεί στις παγκόσμιες διοργανώσεις κατέχει και πολύ χαμηλές θέσεις στην κατάταξη της FIFA. Κάτι που συνεπάγεται και με το γεγονός ότι δεν μπορεί να στείλει εκπρόσωπο μέσω των δικών της διεθνών τουρνουά. Ωστόσο για αυτό το σκοπό οργανώνεται από την Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF) ένα προ-Ολυμπιακό τουρνουά 18 ομάδων και τεσσάρων γύρων που ξεκινά στην αρχή της ολυμπιακής σεζόν και ολοκληρώνεται λίγους μήνες πριν την εκάστοτε Ολυμπιάδα. Αυτή τη στιγμή μάλιστα ,οι τέσσερις χώρες που διεκδικούν τα δύο εισιτήρια είναι το Μαρόκο απέναντι στη Ζάμπια και η Νότια Αφρική έναντι της Νιγηρίας. Με τους αγώνες να αναμένεται να λάβουν χώρα στις 1 και 9 Απριλίου. Άλλωστε πρόκειται για διπλούς αγώνες.

Τα γήπεδα της διοργάνωσης

Έχουμε πει τόσα πολλά για τις ομάδες και τα πρόσωπα. Τίποτα όμως για το πεδίο δράσης τους. Για το χορτάρι δηλαδή που πρόκειται να πατήσουν και τα γήπεδα που πρόκειται να τις φιλοξενήσουν. Γι’ αυτό πάμε να τα πούμε όλα τώρα.

Parc des Princes

Photo credits: Paris 2024

Το στάδιο που ανήκει στην Παρί Σεν Ζερμέν αναφέρεται πρώτο καθώς αποτελεί και το χώρο στον οποίο θα γίνει το μας για το χρυσό μετάλλιο. Κι αυτό γιατί το “Πάρκο της Βασίλισσας” αποτελεί το πιο περίφημο γήπεδο της γαλλικής πρωτεύουσας αλλά και συνολικά ολόκληρης της ενδοχώρας.

Stade de Lyon

Photo credits: Tribune de Lyon

Το νέο “σπίτι” της Λυών και διάδοχος του μνημειώδους “Stade de Gerland” είναι ένα από τα πιο καινούρια στάδια της Γαλλίας και για αυτό θα φιλοξενήσει τους περισσότερους αγώνες (6) από κάθε άλλο όπως θα δείτε παρακάτω. Συμπεριλαμβανομένου και του παιχνιδιού για το χάλκινο μετάλλιο.

Stade de Marseille

Photo credits: Sport & Société

Η “καυτή”, όταν φορά τα λευκά της τοπικής ομάδας, έδρα της Μαρσέιγ αποτελεί ένα σχετικά νεόδμητο αγωνιστικό χώρο, ο οποίος θα φιλοξενήσει όπως και οι προηγούμενοι αρκετά από τα πιο καθοριστικά ματς του τουρνουά. Μεταξύ αυτών ένας εκ των προημιτελικών αλλά και ο δεύτερος ημιτελικός.

Stade de la Beaujoire

Photo credits: Big City Life

Η κατακίτρινη “φωλιά των καναρινιών” από τη Ναντ και τη βορειοδυτική Γαλλία έχει επίσης δυναμική παρουσία στο πρόγραμμα δίνοντας κιόλας ιδιαίτερο χρώμα στο θεσμό.

Stade de Nice

Photo credits: Stade Nice

Το “στολίδι” της Νις είναι ο μοναδικός τόπος στη γαλλική Ριβιέρα είναι και ο μοναδικός τόπος στην περιοχή όπου θα εκφραστούν τα ολυμπιακά ιδεώδη. Δίνοντας μια πολύ διαφορετική χροιά από τη συνηθισμένη για την περιοχή.

Stade Geoffroy – Guichard

Photo credits: Olympics

Η καταπράσινη και άκρως ιστορική έδρα της άλλοτε κραταιάς Σεντ Ετιέν είναι ακόμα εδώ και έρχεται να βάλει τη δική της “πινελιά” σε μια διοργάνωση που της δίνει απλόχερα την ευκαιρία να ξαναβρεθεί στο προσκήνιο και να ρίξεις τα βλέμματα και το παγκόσμιο ενδιαφέρον μετά από πολύ καιρό στην περιοχή.

Stade de Bordeaux

Photo credits: Imobilier neuf à Bordeaux

Παρόμοια ίσως και απόλυτα ίδια είναι και η ιστορία του Σταδίου της Μπορντό. Ενός γηπέδου μέσα στο οποίο έχει πανηγυριστεί η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος στο πρόσφατο παρελθόν (2009) και πλέον λόγω της φθίνουσας πορείας της τοπικής ομάδας “μαραζώνει” και το ενδιαφέρον των ανθρώπων μακριά από την περιοχή. Κάτι που θα αλλάξει παρόλα αυτά με την συμπερίληψη του πανέμορφου αυτού γηπέδου ανάμεσα σε εκείνα που θα φιλοξενήσουν αγώνες του ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου γυναικών αλλά και ανδρών.

Ο τηλεοπτικός πάροχος στην Ελλάδα

Τα τεκταινόμενα στο Παρίσι θα μας προσφέρει για μια ακόμα φορά η δημόσια τηλεόραση. Καθότι η ΕΡΤ έχει αναλάβει την κάλυψη του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος της χρονιάς για λογαριασμό της Ελλάδας.

Οι όμιλοι

Όμιλος Α

Γαλλία

Κολομβία

Καναδάς

Νέα Ζηλανδία

 

Όμιλος Β

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Νικητής μπαράζ Αφρικής 2

Γερμανία

Αυστραλία

 

Όμιλος Γ

Ισπανία

Ιαπωνία

Νικητής μπαράζ Αφρικής 1

Βραζιλία

 

Το πρόγραμμα των ομίλων

1η αγωνιστική

25/07 Ισπανία – Ιαπωνία 18:00

Στάδιο: Stade de la Beaujoire

Πόλη: Ναντ

 

25/07 Καναδάς – Νέα Ζηλανδία 18:00

Στάδιο: Stade Geoffroy – Guichard

Πόλη: Σεντ Ετιέν

 

25/07 Νικητής μπαράζ Αφρικής 1 – Βραζιλία 20:00

Στάδιο: Stade de Bordeaux

Πόλη: Μπορντό

 

25/07 Γερμανία – Αυστραλία 20:00

Στάδιο: Stade de Marseille

Πόλη: Μασσαλία

 

25/07 Γαλλία – Κολομβία 22:00

Στάδιο: Stade de Lyon

Πόλη: Λυών

 

25/07 ΗΠΑ – Νικητής μπαράζ Αφρικής 2 22:00

Στάδιο: Stade de Nice

Πόλη: Νίκαια

 

2η αγωνιστική

28/07 Βραζιλία – Ιαπωνία 18:00

Στάδιο: Parc des Princes

Πόλη: Παρίσι

 

28/07 Νέα Ζηλανδία – Κολομβία 18:00

Στάδιο: Stade de Lyon

Πόλη: Λυών

 

28/07 Ισπανία – Νικητής μπαράζ Αφρικής 1 20:00

Στάδιο: Stade de la Beaujoire

Πόλη: Ναντ

 

28/07 Αυστραλία – Νικητής μπαράζ Αφρικής 2 20:00

Στάδιο: Stade de Nice

Πόλη: Νίκαια

 

28/07 Γαλλία – Καναδάς 22:00

Στάδιο: Stade Geoffroy – Guichard

Πόλη: Σεντ Ετιέν

 

28/07 ΗΠΑ – Γερμανία 22:00

Στάδιο: Stade de Marseille

Πόλη: Μασσαλία

 

3η αγωνιστική

31/07 Ιαπωνία – Νικητής μπαράζ Αφρικής 1 18:00

Στάδιο: Stade de la Beaujoire

Πόλη: Ναντ

 

31/07 Βραζιλία – Ισπανία 18:00

Στάδιο: Stade de Bordeaux

Πόλη: Μπορντό

 

31/07 Νικητής μπαράζ Αφρικής 2 – Γερμανία 20:00

Στάδιο: Stade Geoffroy – Guichard

Πόλη: Σεντ Ετιέν

 

31/07 Αυστραλία – ΗΠΑ 20:00

Στάδιο: Stade Marseille

Πόλη: Μασσαλία

 

31/07 Νέα Ζηλανδία – Γαλλία 22:00

Στάδιο: Stade de Lyon

Πόλη: Λυών

 

31/07 Κολομβία – Καναδάς 22:00

Στάδιο: Stade de Nice

Πόλη: Νίκαια

 

Η διάρθρωση των προημιτελικών

03/08 1ος ομίλου Β – 2ος ομίλου Γ 16:00

Στάδιο: Parc des Princes

Πόλη: Παρίσι

 

03/08 1ος ομίλου Γ – 3ος ομίλου Α ή Β 18:00

Στάδιο: Stade de Lyon

Πόλη: Λυών

 

03/08 2ος ομίλου Α – 2ος ομίλου Β 20:00

Στάδιο: Stade de Marseille

Πόλη: Μασσαλία

 

03/08 1ος ομίλου Α – 3ος ομίλου Β ή Γ 22:00

Στάδιο: Stade de la Beaujoire

Πόλη: Ναντ

 

Οι ημιτελικοί

06/08 Νικητής προημιτελικού 1 – Νικητής προημιτελικού 3 19:00

Στάδιο: Stade de Lyon

Πόλη: Λυών

 

06/08 Νικητής προημιτελικού 2 – Νικητής προημιτελικού 4 22:00

Στάδιο: Stade de Marseille

Πόλη: Μασσαλία

 

Μικρός Τελικός

09/08 Ηττημένος ημιτελικού 1 – Ηττημένος ημιτελικού 2 16:00

Στάδιο: Stade de Lyon

Πόλη: Λυών

 

Τελικός

10/08 Νικητής ημιτελικού 1 – Νικητής ημιτελικού 2 18:00

Στάδιο: Parc des Princes

Πόλη: Παρίσι

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ