Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Μετά τον αποκλεισμό της Εθνικής από τη Γεωργία τι; – Τρέχα γύρευε μήπως;

Πέρασαν δέκα χρόνια από την τελευταία πρόκριση της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ελλάδας σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. Το Euro 2024 ήταν μια τεράστια ευκαιρία καθώς η ομάδα έφτασε μόλις κάποια πέναλτι μακριά από το πολυπόθητο αποτέλεσμα, το οποίο όμως δεν ήρθε. Γιατί δεν ήρθε;

 

Πολλές απαντήσεις μπορούν να δοθούν από του τύπου “οι άλλοι το ήθελαν περισσότερο” ή τού τύπου “η μπάλα είναι πόρνη” ή  τού τύπου “αν ο διαιτητής σφύριζε…” κτλ. Η γνώμη μου είναι ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο πολύ απλά. Το ζητούμενο των επιτυχιών για μια εθνική ομάδα είναι κάτι πολυσύνθετο και απαιτητικό. Απαιτούνται να λειτουργούν ταυτόχρονα πολλοί παράγοντες τούς οποίους θα σας εκθέσω σχολιάζοντας τους.
Πρώτα από όλα για να υπάρχει εθνική ομάδα ικανή να προκρίνεται σε μεγάλες διοργανώσεις πρέπει να υπάρχει από πίσω μια διαδικασία παραγωγής ταλαντούχων αθλητών (ποδοσφαιριστών στην περίπτωσή μας) γιατί χωρίς πρώτες ύλες δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα εργοστάσιο.
Μετά πρέπει να υπάρχει στελέχωση με ανθρώπους ικανούς στη διαχείριση του υλικού, ανθρώπους με γνώσεις, πίστη και αφοσίωση στο έργο τους, είτε αυτοί είναι προπονητές, είτε γυμναστές, είτε γιατροί, είτε, είτε. Πρέπει στην ομάδα να υπάρχει αξιοκρατία και να παίζουν οι καλύτεροι και οι πιο ταιριαστοί παίκτες για κάθε παιχνίδι. Φατρίες, βύσματα, οπαδικές προτιμήσεις κι άλλα τέτοια δεν έχουν θέση. Η ομάδα πρέπει να είναι οι παίκτες, το επιτελείο και κάποιοι άνθρωποι εξωαγωνιστικής υποστήριξης όπως πχ νομικοί σύμβουλοι, σύμβουλοι σε θέματα διαιτησίας κτλ. Ουδείς άλλος. Χρειάζεται κι ένα πολυπλόκαμο σύστημα στήριξης της ομάδας μέσω δημοσίων σχέσεων, λόμπιγκ, επιρροών στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία και βέβαια στις αντίστοιχες ομοσπονδίες των διαιτητών, ώστε τουλάχιστον να υπάρχει στους αγώνες το 50-50.
Και βέβαια χρειάζεται πειθαρχία, επαγγελματισμός (με την έννοια ότι οι αγώνες των εθνικών ομάδων δεν είναι αγώνες του χαβαλέ) και στόχοι ατομικής βελτίωσης και από τους παίκτες. Αυτοί είναι κάποιοι παράγοντες οι οποίοι πρέπει να λειτουργούν για μπορέσει μια εθνική ομάδα να ανέλθει σε ρόλους πρωταγωνίστριας στις διεθνείς διοργανώσεις. Υπάρχει κάποιος από αυτούς που να λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην εθνική μας ομάδα; Η απάντηση είναι: Όχι.
Υπάρχουν όμως κάποιοι ταλαντούχοι παίκτες όπως ο Κωνσταντέλιας και ο Ιωαννίδης κι ως εκεί. Φυσικά αν κάποια στιγμή δημιουργηθεί ένα σύστημα Εθνικής Ομάδας που να λειτουργεί, αυτοί σίγουρα είναι εξαιρετική μαγιά. Αυτό είναι όμως θέμα της ομοσπονδίας ποδοσφαίρου μας, της ΕΠΟ. Της αγαπημένης μας ΕΠΟ που μπλα μπλα μπλα, τρέχα γύρευε δηλαδή…

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ