Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Μπάγερν Μονάχου – Ρεάλ Μαδρίτης: Το μεγαλύτερο ντέρμπι της Ευρώπης

Μπάγερν Μονάχου και Ρεάλ Μαδρίτης συγκρούονται απόψε (30/04, 22:00) στο «Allianz Arena» για τα ημιτελικά του φετινού Champions League με το μεταξύ τους ντέρμπι να υπόσχεται πάντα γκολ και ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου. Οι δύο ομάδες δεν έχουν συναντηθεί ποτέ στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης παρόλα αυτά το μεταξύ τους ντέρμπι δεν λέγεται τυχαία το ευρωπαϊκό Clasico. Ο Αθλητικός Κόσμος θυμάται τις πιο πρόσφατες συναντήσεις τους στα νοκ άουτ του Champions League καθώς και τους πρωταγωνιστές αυτών των αναμετρήσεων.

Ημιτελικά 2011-12:

Οι δύο ομάδες το 2012, όπως και φέτος, συναντήθηκαν στα ημιτελικά του Champions League με το πρώτο ματς να γίνεται στο Μόναχο. Η Μπάγερν κατάφερε να επικρατήσει με 2-1 όμως τα καλύτερα έγιναν στον επαναληπτικό. Η Ρεάλ κατάφερε να προηγηθεί με 2-0 μόλις στο 14′ με 2 γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, με την ομάδα του Μουρίνιο να αποκτά μεγάλο προβάδισμα για τον τελικό. Παρόλα αυτά, η Μπάγερν μείωσε με το πέναλτι του Ρόμπεν πριν το ημίχρονο ενώ το ματς οδηγήθηκε τελικά στην παράταση και στην συνέχεια στα πέναλτι. Η Μπάγερν κατάφερε να πάρει τελικά την πρόκριση εκεί, με την διαδικασία να σημαδεύεται από την απόκρουση του Νόιερ στο πέναλτι του Κριστιάνο και την πολύ άστοχη εκτέλεση του Σέρχιο Ράμος. Με τελευταίο εκτελεστή τον Σβαινστάιγκερ η Μπάγερν νίκησε στο «Bernabeu» και έκλεισε θέση για τον τελικό κόντρα στην Τσέλσι που θυμίζουμε γινόταν στο  «Allianz Arena».

Ημιτελικά 2013-14:

Το 2014 η Μπάγερν προερχόταν από την κατάκτηση του τροπαίου την προηγούμενη χρονιά ενώ επίσης έπαιζε φανταστικό ποδόσφαιρο με τον Γκουαρντιόλα πλέον στον πάγκο της. Από την άλλη η Ρεάλ κυνηγούσε ακόμα το “10ο” στην μετά Μουρίνιο εποχή με τον Κάρλο Αντσελότι στο “τιμόνι” της “Βασίλισσας”. Το πρώτο ματς έγινε στην έδρα της Ρεάλ με μοναδικό σκόρερ τον Μπενζεμά και τελικό σκορ 1-0. Στον επαναληπτικό όμως γράφτηκε ιστορία. Η Ρεάλ προηγήθηκε νωρίς με δύο γκολ του Σέρχιο Ράμος από στημένες μπάλες και στην συνέχεια ο Ρονάλντο έβαλε άλλα δύο με το τελικό σκορ να είναι 0-4. Έτσι λοιπόν, η Ρεάλ βρέθηκε για πρώτη φορά σε τελικό από το 2002 ενώ ο Κριστιάνο έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που βάζει σε μία σεζόν 15 γκολ στο Champions League, ολοκληρώνοντας τελικά το προσωπικό ρεκόρ του κόντρα στην Ατλέτικο με 17.

Προημιτελικά 2016-17:

Στα προημιτελικά εκείνης της σεζόν βρέθηκαν αντιμέτωπες η Ρεάλ του Ζιντάν και η Μπάγερν του Κάρλο Αντσελότι. Δάσκαλος εναντίον μαθητή. Η αλήθεια είναι πως η “μονομαχία” αυτή δεν έμεινε για αυτό στην ιστορία καθώς αυτοί οι αγώνες (μαζί με το Τσέλσι – Μπαρτσελόνα το 2009) είναι ίσως οι πιο πολυσυζητημένοι διαιτητικά στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο πρώτος αγώνας έγινε στο Μόναχο και η Μπάγερν κατάφερε να προηγηθεί με τον Αρτούρο Βιδάλ. Η Ρεάλ κατάφερε να ανατρέψει το σκορ με 2 γκολ του Κριστιάνο (ποιος άλλος;) και να φεύγει με το 1-2. Παρόλα αυτά, η Μπάγερν με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι θα μπορούσε να κάνει το 2-0 και η ιστορία να γραφτεί διαφορετικά. Στον επαναληπτικό έγιναν όλα αυτά τα οποία συζητιούνται μέχρι και σήμερα. Η Μπάγερν κατάφερε να νικήσει με 1-2 και να στείλει το ματς στην παράταση με την Ρεάλ όμως να επικρατεί τελικά με 4-2. Πώς όμως έγινε η ανατροπή; Η Μπάγερν διαμαρτύρεται για την δεύτερη κίτρινη του Βιδάλ, για το σκληρό παιχνίδι του Κασεμίρο που δεν τιμωρήθηκε με κόκκινη ενώ στο 2ο και στο 3ο γκολ της Ρεάλ ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι οφσάιντ. Η Ρεάλ τελικά το πήρε και εκείνη τη χρονιά, με την Μπάγερν να μένει “έξω” και αδικημένη.

Ημιτελικά 2017-18:

Η τελευταία φόρα που οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η Ρεάλ κάλπαζε προς το three-peat ενώ η Μπάγερν στην διάρκεια της σεζόν είχε απολύσει τον Αντσελότι και είχε βρεθεί σε εκείνη την δυάδα αγώνων με τον Χάινκες στον πάγκο της. Η Ρεάλ στο πρώτο παιχνίδι κατάφερε ξανά να κερδίσει 1-2 με ανατροπή ενώ στον επαναληπτικό έγινε ματσάρα. Η Μπάγερν προηγήθηκε με τον Κίμιχ, η Ρεάλ με δύο γκολ του Μπενζεμά το ανέτρεψε, με το τελικό 2-2 να γίνεται από τον Χάμες Ροντρίγκεζ ο οποίος έπαιζε δανεικός στους “Βαυαρούς” από τη “Βασίλισσα”. Η Μπάγερν για ακόμη μία φορά έχασε από τη Ρεάλ την τελευταία δεκαετία ενώ η ομάδα της Μαδρίτης πήρε τελικά το 3ο συνεχόμενο στην τελευταία της “παράσταση” ως η Ρεάλ του Ζιντάν και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ