Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024

Ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Κλείδωσαν οι χώρες που θα βγάλουν πέμπτη ομάδα του χρόνου στην Ευρώπη

Η Γερμανία που θριαμβεύει, η Ιταλία που ακολουθεί, η Αγγλία που κατέρρευσε και η Ισπανία που έχασε γρήγορα την ευκαιρία να είναι αυτή που θα κερδίσει το έξτρα ευρωπαϊκό “εισιτήριο”.

Ήταν άνοιξη του 2021 όταν το ποδόσφαιρο της “Γηραιάς Ηπείρου” βίωσε για πρώτη φορά τον κίνδυνο της διάσπασης. Μιας διάσπασης που προκάλεσε το καταστροφικό πέρασμα του κορωνοϊού από την παγκόσμια σφαίρα και η πληγή που άφησε αυτό στα ταμεία ακόμα και ομάδων που λογίζονται ως “κολοσσοί” του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο.

Η αρχή της αλλαγής του Champions League και οι αιτίες

Πρόκειται βέβαια και για μια διάσπαση η οποία με τον τρόπο που έμοιαζε να έρχεται, ως ένας χείμαρρος εξελίξεων, το πρώτο που έκανε ήταν να απαιτεί από τους ιθύνοντες της UEFA και ίσως και της FIFA μια αντίδραση. Προκειμένου να οχυρώσουν τα προϊόντα που αυτές παράγουν και για να μην προκαλέσουν ένα “σχίσμα” που όπως επί δεκαετίες μας δεν δείχνει το μπάσκετ μόνο επιβλαβές μπορεί να είναι για το άθλημα.

Βέβαια, για να επιτευχθούν όλα αυτά οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν δεν ήταν ρηξικέλευθες αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως ήταν αποτελεσματικές. Γιατί όμως δεν ήταν πραγματικά ριζοσπαστικές και οι ρηξικέλευθες πολιτικές – λύσεις; Μα φυσικά επειδή η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) υιοθέτησε το μοντέλο της European Super League, που αποτέλεσε τον προαναφερθέντα κίνδυνο και και το παρουσίασε ως δικό της. Διώκοντας παράλληλα εντελώς προσχηματικά τον πυρήνα της ESL (Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπαρτσελόνα) ενώ στο παρασκήνιο ετοίμαζε το νέο τοπίο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις που ικανοποιούσε πλήρως τα θελήματα που προέτασσαν οι “αντιφρονούντες” για περισσότερα χρήματα και σημαντικότερους αγώνες.

Η νέα μορφή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και το σημαντικότερο αγωνιστικό προνόμιο των μεγάλων

Η διοργάνωση των αστεριών λοιπόν που πλέον αναδιαμορφώνεται και θα χωρά 36 ομάδες, κάτι για το οποίο θα μιλήσουμε εκτενώς το επόμενο διάστημα, θα δέχεται πλέον από τον επόμενο Σεπτέμβριο και κάθε νέα σεζόν πέρα από τις τέσσερις καθιερωμένες ομάδες που του στέλνουν οι Big 4 (Αγγλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία) και μια πέμπτη από δύο εξ αυτών. Η οποία πέμπτη όμως δεν θα εξαρτάται από τη δική της σταδιοδρομία στο πρωτάθλημα, αλλά θα εύχεται αν δεν παίζει η ίδια στην Ευρώπη, να διαπρέπουν οι υπόλοιποι που το κάνουν από τη χώρα της. Διότι η δική της παρουσία στα ευρωπαϊκά πράγματα και μάλιστα στο κορυφαίο επίπεδο θα εξαρτάται από την εκάστοτε εθνική επιτυχία ή αποτυχία ή επιτυχία της προηγούμενης σεζόν.

Οι πρώτοι επιτυχόντες

Γεγονός που καθίσταται έκδηλο από τα όσα βλέπουμε να συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες και ώρες. Πρώτα στην Ιταλία και έπειτα πολύ περισσότερο πια στη Γερμανία. Όπου η αναπάντεχη νίκη της Ντόρτμουντ απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν αναβάθμισε τη θέση της Λειψίας στον ευρωπαϊκό “χάρτη” δίνοντας παράλληλα μια σφαλιάρα στους Άγγλους, οι οποίοι έχασαν το προνόμιο μέσα από μια συνθήκη που ξεκάθαρα δεν ήταν πολύ μακριά από το δικό τους προφίλ στις διεθνείς διασυλλογικές διοργανώσεις. Έχοντας δηλαδή αποχαιρετήσει τις 2 από τις 8 ομάδες τους στους ομίλους του Champions League και τους υπόλοιπους 6 εκπροσώπους μέχρι και τη φάση των προημιτελικών και των τριών διοργανώσεων. Με την υποσημείωση κιόλας ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον τους και σε ότι αφορά το να βρεθούν σε έναν ευρωπαϊκό τελικό. Μετά το μαγικό βράδυ του Ολυμπιακού στο “Villa Park” όπου κατατρόπωσε την Άστον Βίλα με το εκκωφαντικό 2-4 για τον πρώτο αγώνα των ημιτελικών του Europa Conference League. Δημιουργώντας ένα εφιαλτικό σενάριο που έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την περσινή σεζόν των ομάδων του νησιού που έφτασαν ως το τέλος του δρόμου που κατέκτησαν 2 από τα 3 τρόπαια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.


Η ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

1. Ιταλία – 3/7 – 19.428

2. Γερμανία – 3/7 – 17.928


3. Αγγλία – 1/8 – 17.375

4. Γαλλία – 2/6 – 16.083

5. Ισπανία – 1/8 – 15.312


Κλείνοντας, είναι νομίζω ξεκάθαρο από τα παραπάνω ότι η Ισπανία (Ρεάλ Μαδρίτης) και η Γαλλία (ΠΣΖ, Μαρσέιγ) δεν χωρούν στη συζήτηση λόγω της μετριότατης συγκομιδής τους σε βαθμούς άρα και νίκες τη φετινή χρονιά.

Δείτε ακόμη:

Αγιούμπ Ελ Κααμπί:Το αφρικανικό πολυβόλο του Ολυμπιακού που τρελαίνει την Ευρώπη (video)

Ντορτμουντ – Παρί Σεν Ζερμέν: Αβαντάζ για τους Βεστφαλούς (Video)

Ντορτμουντ – Παρί Σεν Ζερμέν: Στο Παρίσι παίζει την ανατροπή…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ