Οι πολυσυλλεκτικοί Κροάτες, οι πάντα ισχυροί Ιταλοί, οι σκληροί Μαυροβούνιοι, οι αναμενόμενες Ηνωμένες Πολιτείες και η πρωτοεμφανιζόμενοι Ρουμάνοι.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η αποστολή του ανδρικού τμήματος υδατοσφαίρισης της ολυμπιακής μας ομάδας έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία της του στο Παρίσι. Εκεί όπου βρίσκεται με σκοπό να διεκδικήσει την καλύτερη κατάταξη που μπορεί ανάμεσα σε άλλες έντεκα από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου αυτή τη στιγμή. Μέρος των οποίων θα σας παρουσιάσουμε ευθύς αμέσως.
Ολυμπιακό Τουρνουά Πόλο Ανδρών
Όμιλος Α
Τα ρόστερ
Κροατία
Photo credits: Total Water Polo (IG account)
Οι σημαντικότερες διακρίσεις της τρέχουσας σύνθεσης
1x Χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο (2012)
1x Ασημένιο Ολυμπιακό μετάλλιο (2016)
2x Χρυσά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2017, 2024)
1x Ασημένια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2015)
1x Χάλκινο σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2013)
Δε γινόταν να μην ξεκινήσουμε την αναφορά μας από τη “Hrvatska”. Που μαζί με την όμορη και μισητή Σερβία συνιστούν τις απόλυτες υπερδυνάμεις του σπορ.
Κάτι που προκύπτει ως συμπέρασμα ακόμα και αν το πεδίο συζήτησης μας περιορίζεται μόνο σε όσα έχουν καταφέρει από το 2012 και μετά που βιώνουν μια ακόμα εκτεταμένη περίοδο διακρίσεων.
Στις οποίες πρωταγωνίστησαν αθλητές όπως ο Μάρκο Μπίγιατς, ο Λούκα Λόντσαρ και ο Μάρο Γιόκοβιτς. Που θεωρούνται πλέον μέρος του πάνθεον του αθλήματος στη χώρα. Στο οποίο φιλοδοξεί βέβαια να μπει ο Μάρκο Ζούβελα που από πολλούς θεωρείται ο “σημαιοφόρος” της κροατικής γενιάς.
Ιταλία
Photo credits: Total Water Polo (IG account)
Οι σημαντικότερες διακρίσεις της τρέχουσας σύνθεσης
1x Χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο (2016)
1x Χρυσό σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2019)
2x Ασημένια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (2022, 2024)
Η σπουδαία “Settebello” είναι και αυτή μέσα στο γκρουπ των παραδοσιακών υπερδυνάμεων του αθλήματος της υδατοσφαίρισης. Με τα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια του 1948, του 1960 και του 1992 να το αποδεικνύουν. Όπως το ίδιο συμβαίνει και με τα μετάλλια που ακολούθησαν το 1996 (χάλκινο), το 2012 (ασημένιο) και το 2016 (χάλκινο).
Τα οποία σίγουρα επισκιάζουν το κενό του Τόκιο (7η θέση) και αποτελούν το κατάλληλο κίνητρο προκειμένου να συνεχιστεί η εξαιρετική πορεία των τελευταίων ετών που τους έχει φέρει αγκαλιά με την κορυφή του κόσμου.
Μαυροβούνιο
Photo credits: Total Water Polo (IG account)
Οι Μαυροβούνιοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι μιας σχολής, η οποία φέρει μακρά παράδοση στο άθλημα του πόλο. Όμως όσο πορεύονται μόνοι τους και απολύτως ανεξάρτητοι ταλαντεύονται μεταξύ τετράδας (2008, 2012, 2016) και οκτάδας (2020) στο πλαίσιο των ολυμπιακών τουρνουά και μεταξύ πεντάδας και δεκάδας σε αυτό των παγκόσμιων πρωταθλημάτων.
Με το τελευταίο που συμμετείχαν στη Ντόχα να κινείται κάπου στο μέσο της παραπάνω συγκομιδής και παράλληλα να ανοίγει την όρεξη για κάτι μεγάλο. Αν το επιτρέψουν και οι συνθήκες βέβαια.
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Photo credits: Total Water Polo (IG account)
Η αμερικανική ομάδα δεν είναι μια από τις κορυφαίες ανάμεσα στις συμμετέχουσες. Αποτελεί όμως αναπόσπαστο μέρος του παγκόσμιου top 10 και άρα είναι μια από τις υποψήφιες πολύ δύσκολες αντιπάλους. Προετοιμάζοντας κατάλληλα την Εθνική μας Ομάδα για τα δύσκολα νοκ άουτ.
Στα οποία μάλλον και οι ίδιοι θα βρεθούν αν αναλογιστούμε την 6η θέση τους στο Τόκιο, την 7η στη Φουκουόκα και την 9η θέση στη Ντοχα, η οποία λογίζεται και ως το τελευταίο τους στίγμα.
Το οποίο, πριν πάμε στον επόμενο αντίπαλο, πρέπει να σημειώσουμε ότι οφείλεται σε παίκτες όπως ο Μαξ Ίρβινγκ, ο Άλεξ Μπόουεν και ο Μπεν Χάλοκ ένα υποσύνολο δύο πολύ καλών σουτέρ και ενός εξαιρετικού φουνταριστού.
Ρουμανία
Photo credits: Total Water Polo (IG account)
Η ολυμπιακή ομάδα της Ρουμανίας που είναι και η πρώτη στην ιστορία της χώρας περιλαμβάνει πληθώρα νεαρών (26,4 έτη μ.ο. ηλικίας) και ταλαντούχων υδατοσφαιριστών, οι οποίοι μας συστήθηκαν κατά τη διάρκεια του τελευταίου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στη Ντόχα στο οποίο κατέλαβαν της 10η θέση με MVP τους τον Μάριους – Φλορίν Τιτς. Που υπερασπίστηκε αξιοπρεπέστατα την εστία της χώρας του. Έχοντας μάλιστα ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην αναλογία σουτ και αποκρούσεων.
Οι οποίες θα είναι αρκετές και στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Γαλλίας όπου η ομάδα του θα βρεθεί θέλοντας να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η μπάλα του τουρνουά
Photo credits: Total Water Polo (IG account)
Κλείνουμε με την παρουσίαση της μπάλας του ολυμπιακού τουρνουά αλλά και την σημείωση ότι για πρώτη φορά στο Παρίσι οι αποστολές των συμμετεχόντων θα επιμηκυνθούν από τους 11 αθλητές και αθλήτριες στις 13.
Οι τελευταίοι αγώνες της Εθνικής μας ενάντια στους επικείμενους αντιπάλους της
2024: Κριατια – Ελλάδα 13-7 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα/Προημιτελικά)
2024: Ελλάδα – Ιταλία 8-15 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα/Όμιλος)
2024: Ελλάδα – Μαυροβούνιο 15-10 (Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα/Παιχνίδι Κατάταξης)
Δείτε ακόμη:
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οι αντίπαλοι της Εθνικής Ομάδας Πόλο γυναικών (videos)
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η βίβλος των χρυσών μεταλλίων στο Ποδόσφαιρο γυναικών (videos)
ΗΠΑ: Αυτά είναι τα σημαίνοντα πρόσωπα της Team USA του μπάσκετ γυναικών (videos)
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ήρθε η ώρα η Μάρτα να γράψει ιστορία (video)
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο απόλυτος “οδηγός” των τουρνουά υδατοσφαίρισης ανδρών & γυναικών
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Το αναλυτικό πρόγραμμα των Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στο Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο απόλυτος “οδηγός” για το τουρνουά μπάσκετ ανδρών (video)
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο απόλυτος “οδηγός” για το τουρνουά του γυναικείου ποδοσφαίρου