Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024

Premier League: Οι υποψηφιότητες για τα πρώτα βραβεία της σεζόν

Ο τυφώνας Χάαλαντ, η τελειότητα που δεν έχει μαλλιά, οι γκολάρες και τα πουλιά που δε σταματούν ποτέ να πετούν.

Η Premier League επέστρεψε. Και δεν γινόταν να μη γυρίσουν μαζί της και τα αγαπημένα μας βραβεία του μήνα. Που σήμερα έκαναν την αρχή με τις υποψηφιότητες που τα διεκδικούν για τον Αύγουστο.

Παίκτης του Μήνα

Draw credits: Premier League (Facebook account)

Έρλινγκ Χάαλαντ: Ο Νορβηγός των δύο χατ – τρικ σε 3 αγώνες και των freak στατιστικών μέχρι τώρα στη σεζόν (1 τέρμα ανά 38,4 λεπτά, 8,6 επαφές και 2 σουτ) μπήκε σε ακόμα μία σεζόν πολύ δυναμικά και πέραν του ότι φαίνεται ότι θα αποτελέσει ξανά τον βασικό λόγο όπου η Μάντσεστερ Σίτι θα θριαμβεύσει, αναμένεται να είναι κιόλας αυτός που θα κάνει δική του με ευκολία και τη διάκριση για την οποία συζητάμε.

Μπράιαν Εμπεμό: Ο Γαλλοκαμερουνέζος ακραίος επιθετικός της Μπρέντφορντ που δείχνει φέτος έτοιμος να κάνει ένα ακόμα step up ξεκίνησε τη χρονιά του προσφέροντας στην ομάδα του 3 γκολ, αλλά και 7 δημιουργημένες ευκαιρίες. Με τις περισσότερες εξ αυτών να αφορούν τον Γιοάν Γουισά, ο οποίος αφού έχει βρει επίσης μερικά τέρματα γίνεται σιγά σιγά μαζί με τον Εμπεμό ο ηγέτης που χρειάζεται η Μπρέντφορντ προκειμένου να ξεπεράσει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες τη φυγή του Άιβαν Τόνεϊ για τα εδάφη της Σαουδικής Αραβίας.

Αμαντού Ονάνα: Ο Βέλγος συνεπώνυμος του τερματοφύλακα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πραγματοποίησε φέτος, όπως και ο Εμπεμό, τη δική του αλλαγή επιπέδου. Μόνο που στην περίπτωση χρειάστηκε να αλλάξει και επαγγελματική στέγη. Μεταφερόμενος από το “Goodison Park” και την Έβερτον στο Μπέρμιγχαμ και την Άστον Βίλα. Όπου αφού πλήρωσε αρκετά έβαλε στο πλάνο της τον πανύψηλο (1,95 μ.) αμυντικό μέσο, δίνοντας του κιόλας ρόλο κεντρικού προσώπου. Γεγονός που εκφράζεται και από το γεγονός πως ο Ονάνα είναι ο νούμερο ένα στόχος των “χωριατών” όταν αυτοί θέλουν να βρουν τέρμα από στημένη μπάλα. Με το συγκεκριμένο σχέδιο μάλιστα να παίρνει άριστα 10 μέχρι τώρα. Καθώς, στις δύο περιπτώσεις που οι εκτελεστές της ομάδας του Έμερι βρήκαν τον συμπαίκτης τους εκείνος τους έδωσε αυτό που ήθελαν. Σκοράροντας και τις δύο φορές.

Κόουλ Πάλμερ: Ο Άγγλος μάγος της Τσέλσι δεν θα μπορούσε να λείπει από τους υποψηφίους. Εφόσον μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος έχει καταγράψει ήδη 4 (3 τον Αύγουστο) ασίστ (οι περισσότερες αυτή τη στιγμή στο πρωτάθλημα) και 1 γκολ. Συνθέτοντας έτσι ένα ζευγάρι στατιστικών ιδιαίτερα δελεαστοκό για το διάστημα που απευθύνεται. Το οποίο ήταν επίσης αρκετό για τον Πάλμερ προκειμένου να δημιουργήσει και 9 ευκαιρίες (οι πιο πολλές στη λίγκα) για τον εαυτό και τους συμπαίκτες του.

Ντέιβιντ Ράγια: Πολύ καλή είναι η εκκίνηση της σεζόν πέρα από τον Κόουλ Πάλμερ και για τον Ντέιβιντ Ράγια που παιχνίδι με το παιχνίδι χτίζει τον δικό του μύθο και ταυτόχρονα και τη μεγάλη δικαίωση του Μικέλ Αρτέτα. Ο οποίος αν και είχε ήδη εξοπλίσει τον ποδοσφαιριστή του με την καλύτερη άμυνα της Premier League, πλέον βλέπει και τον ίδιο να εκφράζει τις αρετές που απαιτεί η θέση του. Συμβάλλοντας πολύ περισσότερο πια στην καλή πορεία της Άρσεναλ που ήδη έχει πάρει τέσσερεις πολύ σημαντικούς βαθμούς χάρη σε κομβικές αποκρούσεις (9) του Ίβηρα τερματοφύλακα της.

Μπουκάγιο Σάκα: Που κρατά πίσω το σκορ χαμηλά και κάνει πιο εύκολο το έργο για τον Μπουκάγιο Σάκα. Που με το 1 τέρμα και τις 3 ασίστ του κυρίως για τον Κάι Χάβερτς δείχνει πιο ικανός από ποτέ να κάνει τη υπέρβαση που χρειάζεται προκειμένου να στηριχθούν και να υλοποιηθούν τα όνειρα τίτλου των “κανονιέρηδων”.

Μο Σαλάχ: Τίτλο τον οποίο κοίτα με όλο και περισσότερες αξιώσεις και η Λίβερπουλ του Μο Σαλάχ. Ο οποίος με καταγράφοντας 2 γκολ και 1 ασίστ σε 2 αγώνες τον Αύγουστο (3 γκολ – 3 ασίστ αυτή τη στιγμή) έχει ήδη βοηθήσει (και συνεχίζει να το κάνει) την ομάδα του να κοιτά ψηλά σε ότι έχει να κάνει με τις στοχεύσεις της στην (κατά τα φαινόμενα) τελευταία χρονιά του Αιγύπτιου “βασιλιά” στο “Anfield”.

Ντάνι Γουέλμπεκ: Για το τέλος κρατήσαμε τον Ντάνι Γουέλμπεκ. Που είναι μάλλον ο πιο ανέλπιστος πρωταγωνιστής που μπορούσαμε να φανταστούμε κοιτώντας το ρόστερ της Μπράιτον και τη μέχρι τώρα πορεία των παικτών της. Ειδικότερα των επιθετικών. Ωστόσο είναι αυτός που με 2 γκολ και μια ασίστ πρωταγωνίστησε τον Αύγουστο.

Προπονητής του Μήνα

Draw credits: Premier League (Facebook account)

Μικέλ Αρτέτα: Ο Ισπανός, που χθες ανανέωσε κιόλας τη συνεργασία του με την Άρσεναλ για αλλά τρία χρόνια, έχει ετοιμάσει φέτος μια ομάδα που συνεχίζει να βασίζεται στο ταλέντο των προηγούμενων χρόνων έχοντας προσθέσει όμως πλέον στη φαρέτρα της και την ικανότητα να παίρνει από έναν αγώνα αυτό που θέλει δίχως να είναι πάντα αυτή η καλύτερη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους. Γεγονός το οποίο της έχει επιτρέψει να παραμένει αήττητη στην έναρξη της τρέχουσας σεζόν (2 νίκες, 1 ισοπαλία) και κατ’ επέκταση στον προπονητή της να διεκδικήσει το βραβείο του “Προπονητή του Μήνα”.

Πεπ Γκουαρντιόλα: Ο Ίβηρας τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, η οποία τη Δευτέρα (16/9) θα καθίσει για πρώτη φορά στο εδώλιο για τις 115 κατηγορίες που τη βαραίνουν, αρκείται μέχρι στιγμής στο καυτό ξεκίνημα του Έρλινγκ Χάαλαντ που στα τρία ματς που έχει δώσει μέχρι σήμερα είναι είτε αυτός που ξεκλειδώνει το παιχνίδι (πρώτο γκολ ενάντια στην Τσέλσι) είτε εκείνος που το κερδίζει μόνος του (χατ τρικ με Ίπσουιτς και Γουέστ Χαμ). Προσφέροντας έτσι στον προπονητή του, ο οποίος φαίνεται να κάνει το σχέδιο του ακόμα πιο ακατανίκητο, τη δυνατότητα να φτάσει στο απόλυτο των επικρατήσεων και την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα που συνεπάγεται το 3/3 του Αυγούστου.

Φαμπιάν Χουρτσέλερ: Ο νεαρός για την θέση του (31 ετών) Γερμανός προπονητής, που ανέλαβε τη Μπράιτον το καλοκαίρι που μας πέρασε, φαίνεται να έχει πιάσει το κουβάρι από εκεί όπου το άφησε ο αποχωρήσαντας Ντε Τσέρμπι. Και γι’ αυτό ακριβώς βλέπουμε τους “γλάρους” του να συνεχίζουν να παίζουν θελκτικό ποδόσφαιρο επαναφέροντας στο παιγνίδι τους και την αποτελεσματικότητα που τους έλλειψε την περσινή σεζόν λόγω των μεταγραφών και των τραυματισμών κομβικών παικτών. Συνθήκη η οποία εμπόδισε πέρυσι την ομάδα του αγγλικού θερέτρου να φτάσει ψηλά και που πλέον αφού μεταβολίστηκε δείχνει πως την αφήνει να φτάσει εκεί που μπορεί. Που μάλλον είναι και ψηλά. Αν κρίνουμε από την αήττητη αρχή (2 νίκες, 1 ισοπαλία) και τους τέσσερις βαθμούς απέναντι σε δύο ομάδες του big 6.

Άρνε Σλοτ: Κλείνουμε την ενότητα με τον Ολλανδό mastermind της Λίβερπουλ που έφτασε στο “Anfield” και έχει κάνει τους πάντες να τρίβουν τα μάτια τους. Καθότι, από την αρχή κιόλας της θητείας του μοιάζει να έχει εξαλείψει την ανάγκη ενός διαστήματος προσαρμογής και μάλιστα να την έχει ανταλλάξει με ένα διάστημα επίτευξης σπουδαίων ρεκόρ. Μεταξύ των οποίων και ο ίδιος ο Σλοτ εύχεται να συμπεριληφθεί και αυτό του πρώτου προπονητή στην ιστορία της Premier League που επικρατεί στις τέσσερις πρώτες αναμετρήσεις του στο πρωτάθλημα δίχως η ομάδα του να δεχθεί κάποιο τέρμα. Ξεπερνώντας έτσι τους Ζοζέ Μουρίνιο και Σβεν Γκόραν Έρικσον (σταμάτησαν στο 3/3 με clean sheet) και διπλασιάζοντας παράλληλα τον απολογισμό του Αυγούστου.

Γκολ του Μήνα

Draw credits: Premier League (Facebook account)

Δείτε τα video των τερμάτων εδώ

Ματέο Κόβασιτς: Το τέρμα του Κροάτη μέσου είναι μάλλον αυτό που συγκεντρώνει τις λιγότερες πιθανότητες για κάτι καλό. Εφόσον πρόκειται για ένα σουτ που ναι μεν έχει τη γοητεία της μακρινής απόστασης, ωστόσο οφείλεται στο πολύ γρήγορο πρώτο βήμα του ποδοσφαιριστή και πολύ περισσότερο στην έλλειψη άμυνας αλλά και των απαραίτητων ικανοτήτων που θα βοηθήσουν τον αντίπαλο τερματοφύλακα να αποσοβήσει τον κίνδυνο που έφερε το γκολ.

Ιβς Μπισουμά: Μια εντελώς διαφορετική με την πρώτη υποψηφιότητα είναι αυτή του Μπισουμά. Διότι αν και μιλάμε για μια προσπάθεια που έγινε (οριακά) εκτός περιοχής, όπως παραπάνω, αυτή του μέσου της Τότεναμ χαρακτηρίζεται από ατελείωτη δύναμη και ομαδικότητα χάρη στο σλάλομ του Κουλουσέφσκι που πριν του έστρωσε τη μπάλα ιδανικά προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι αυτή θα πάει στα δίχτυα.

Τζαρόντ Μπόουεν: Το τέρμα του Μπόουεν δεν ανήκει ούτε στην κατηγορία των εντυπωσιακών ούτε σε εκείνη των σημαντικών. Είναι όμως ένα από αυτά τα τέρματα που θυμίζουν τη σημασία του να υπάρχει σε μια ομάδα ένας παίκτης που να δύναται να κάνει τη διαφορά. Όπως συμβαίνει με τον ηγέτη της Γουέστ Χαμ. Ο οποίος πρώτα χρησιμοποίησε την ταχύτητα του για να μετατραπεί σε στήριγμα σε μια από τις συχνές αντεπιθέσεις της ομάδας του και όταν πια πήρε τη μπάλα είχε το καθαρό μυαλό παρά την εξοντωτική του κούρσα να κάνει την κλειστή ντρίμπλα που χρειάζονταν κι έπειτα να εκτέλεσει άμεσα. Σιγουρεύοντας έτσι το τρίποντο για την ομάδα του.

Κόουλ Πάλμερ: Συνεχίζοντας την αλυσιδωτή σύγκριση από την οποία προκύπτει κιόλας ο νικητής της συγκεκριμένης κατηγορίας, αλλά και της επόμενης, μπορούμε να θυμηθούμε ότι το τέρμα του Κόουλ Πάλμερ υπήρξε καθοριστικό τη στιγμή που επετεύχθη για την ομάδα του και βέβαια πανέμορφο. Κι αυτό γιατί μιλάμε για ένα ψηλοκρεμαστό σουτ από τα 25 μέτρα που προέκυψε από μια αντεπίθεση σε μια προσπάθεια της Τσέλσι να αποφορτιστεί από την πίεση των Γουλβς και να πάει προηγούμενη στα αποδυτήρια (εν τέλει ισοφαρίστηκε και επικράτησε αργότερα).

Λουίς Ντίαζ: Στο ίδιος μήκος κύματος με τον Πάλμερ κινήθηκαν και ο Λουίζ Ντίαζ με τη Λίβερπουλ. Όπου με τη συνδρομή του Ντιόγκο Ζότα μας έδειξαν πως οργανώνεται ο τελείως συνδυασμός όταν έχεις διαθέσιμους δύο ποδοσφαιριστές και απέναντι σου δύο αντιπάλους και άπλετο χώρο. Που οι Ζότα και Ντίαζ αξιοποίησαν για να ξεδιπλώσουν την άφθονη ταχύτητα τους πριν ο δεύτερος εκτελέσει τον Φλέκεν στέλνοντας τη μπάλα στο βάθος της εστίας του, πετυχαίνοντας παράλληλα και το πρώτο γκολ των “κόκκινων” φέτος στο στο “Anfield”.

Ζαν – Ρίκνερ Μπελεγκάρντ: Στην περίπτωση του Γάλλου μέσου συναντάμε μάλλον και το τέρμα που δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλο την πρωτιά. Εφόσον μιλάμε για ένα very long range shot, άμεση εκτέλεση και στον αντίποδα για μια φιλότιμη προσπάθεια από τον Σιλς να αποκρούσει το επικείμενο γκολ της άμεσης ισοφάρισης που τελικά δέχθηκε η Νότιγχαμ. Φτιάχνοντας έτσι λίγο ακόμα τη συνθήκη που μοιάζει ήδη αρκετά ικανή να δώσει στον αντίπαλο του το συγκεκριμένο βραβείο.

Λίαμ Ντέλαπ: Μακρινό και δυνατό είναι το σουτ στο οποίο στηρίζονται και οι πιθανότητες του Λίαμ Ντέλαπ. Ο οποίος ωστόσο πέραν της ιστορικότητας που χαρακτηρίζει το τέρμα του ως το “πρώτο εντός έδρας της Ίπσουιτς στην Premier League μετά από 22 χρόνια” δεν έχει και πολλά ακόμα να βασίζεται στην πραγματικότητα.

Γιουκινάρι Σουγκαβάρα: Στο τέλος της συγκεκριμένης κατηγορίας βρίσκουμε τον Ιάπωνα που αποτέλεσε και τον MVP της Σαουθάμπτον στην εκτός έδρας ήττα των “αγίων” από τη Μπρέντφορντ. Ο οποίος πέτυχε ένα σίγουρα ωραίο στο μάτι γκολ με εξωτερικό φάλτσο και μετά από ομαδική προσπάθεια, όμως το έκανε σε ένα σημείο (90+5′) στο οποίο η ομάδα του ήταν ήδη καταδικασμένη (3-0 υπέρ των γηπεδούχων).

Απόκρουση του Μήνα

Draw credits: Premier League (Facebook account)

Δείτε τα video των αποκρούσεων εδώ

Ντέιβιντ Ράγια: Όπως βλέπετε η υποψηφιότητα του Ισπανού γκολκίπερ είναι διπλή. Και γι’ αυτό εμείς θα προσπαθήσουμε να δούμε τις δύο περιπτώσεις σε μια παράγραφο. Όσον αφορά την πρώτη λοιπόν βλέπουμε τον κίπερ της Άρσεναλ να πέφτει χαμηλά και παρότι έχει ανάποδο βηματισμό να καταφέρνει να διώξει τον κίνδυνο που δημιούργησε η κεφαλιά του Στραντ Λάρσεν. Ο οποίος στη δεύτερη περίπτωση αντικαταστάθηκε από τον Γκάμπριελ που στην προσπάθεια του να κόψει τον Ονάνα έβαλε την κόντρα με τη μπάλα να παίρνει περίεργη τροχιά και τον Ράγια να αναγκαζεται να προβεί σε μια εντυπωσιακότατη διπλή απόκρουση.

Μαρκ Φλέκεν: Από κόντρα προέκυψε και η απόκρουση με την οποία εμφανίζεται και ο Μαρκ Φλέκεν στη λίστα. Που τον φιλοξενεί χάρη στα πολύ καλά αντανακλαστικά που επέδειξε στο σουτ του Εμπερέτσι Έζε της Κρίσταλ Πάλας.

Αριγιάνετ Μούριτς: Πολύ πιο απλή ήταν η απόκρουση με την οποία συμμετέχει στην κουβέντα και ο Μούριτς της Ίπσουιτς. Ο οποίος τη συγκεκριμένη στιγμή μας δείχνει και τη μοναδική φορά που αντιστάθηκε στον Έρλινγκ Χάαλαντ.

Αλφόνς Αρεολά: Ενάντια στη Σίτι και συγκεκριμένα στον Κέβιν Ντε Μπρούιν έδωσε τα διαπιστευτήρια του και ο Γάλλος κίπερ της Γουέστ Χαμ που κατά την εκτέλεση ενός κόρνερ από τους πολίτες είδε τον Βέλγο να τον απειλεί με ένα τρόπο πονηρό, ο οποίος βέβαια δεν απέδωσε λόγω της πολύ σωστής τοποθέτησης του Αρεολά.

Έντερσον Μοράες: Δεν θα γινόταν να κλείσουμε με κάποιον άλλο πέραν του Έντερσον Μοράες. Καθώς, έπρεπε με κάποιο τρόπο να φανεί ότι και ανίκητοι “πολίτες” ακόμα κινδυνεύουν. Και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα σημαντικά. Όπως στην περίπτωση του σουτ του Κρισένσιο Σάμερβιλ. Που ανάγκασε τον Βραζιλιάνο τερματοφύλακα της ομάδας του Μάντσεστερ να χρησιμοποιήσει όλο του το μέγεθος για να γλιτώσει την ομάδα του έστω και από την μείωση του σκορ.

 

Δείτε ακόμη:

Premier League: Τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής και η βαθμολογία (videos)

Premier League: Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής και η βαθμολογία (videos)

Premier League: Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας και η βαθμολογία (videos)

Premier League: Ο επόμενος πρωταθλητής σύμφωνα με την Opta

PL Golden Boot: Η πρόβλεψη του AI για το καλύτερο “κανόνι” της φετινής Premier League

Premier League: Αυτός είναι ο πρωταθλητής σύμφωνα με το Chat GPT

Άρνε Σλοτ: Ο Ολλανδός genius με το δύσκολο έργο και την ευχή να μη γίνει Τεν Χαγκ

Χούλιαν Αλβάρεζ: Η μεταγραφή των 95 εκατομμυρίων και το μέλλον της εθνικής Νορβηγίας

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ