Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024

Δύο Έλληνες που διαπρέπουν στο Λουξεμβούργο

Η FC Berbourg αυτό το Σαββατοκύριακο υποδέχεται την Canach στο πλαίσιο της 10ης ημέρας της Promotion d’Honneur και το Γαλλικό σάιτ «MENTAL.lu» είχε την ευκαιρία να μιλήσει πριν τον αγώνα με τους δύο Έλληνες ποδοσφαιριστές της Berdenia, Χρήστο και Κώστα Καρακώστα, οι οποίοι πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα της 2ης κατηγορίας του Λουξεμβούργου. Ο «Αθλητικός Κόσμος» εξασφάλισε αποκλειστικά τα δικαιώματα της συνέντευξης των Θεσσαλονικέων αθλητών και σας την παρουσιάζει:

 

1) Μπορείς να μας πεις για την αρχή της καριέρας σου;

Χρήστος: «Είχαμε προπονηθεί και οι δύο στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Είναι καλό το επίπεδο, αλλά είναι δύσκολο στην Ελλάδα να εδραιωθείς διαχρονικά στην πρώτη ομάδα, γιατί πρέπει να γνωρίζεις τους κατάλληλους ανθρώπους. Από Ηρακλή, πήγα αρχικά στον Πανσερραϊκό στην Ελλάδα, μετά έφτασα στο Reutlingen τον Αύγουστο του 2018 στη Γερμανία και μετά στο TUS Koblentz τον Σεπτέμβριο του 2019. Εδώ ήρθε μαζί μου ο Κώστας».

2) Γιατί ακριβώς στη Γερμανία ή πιο συγκεκριμένα στο Koblenz;

Χρήστος: «Ο μπαμπάς μας κάνει προπονήσεις και καμπ ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Έπαιξα με τον αδερφό μου σε ένα από αυτά και ένας από τους προπονητές ήταν από το Koblenz. Μας είδε να παίζουμε και προσφέρθηκε να δοκιμάσουμε την τύχη μας στη Γερμανία. Έτσι φτάσαμε εκεί».

3) Μετά επέστρεψες στην Ελλάδα…

Χρήστος: «Ναι, έτσι είναι, επέστρεψα στην Ελλάδα στον Ολυμπιακό Βόλου. Πρόκειται για έναν σύλλογο που έπαιζε στο Γιουρόπα Λιγκ πριν και είχε συναντήσει την Ντιφερντάνζ εκεί στα προκριματικά και την είχε νικήσει 0-3 και 3-0 τη σεζόν 2011-12. Στον επόμενο γύρο είχε κληρωθεί με την Παρί Σεν Ζερμέν, αλλά αποκλείστηκε από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή δραστηριότητα από την UEFA λόγω οικονομικών προβλημάτων. Ήμουν πρωταθλητής με αυτήν την ομάδα τη σεζόν 2018-19 στην 3η κατηγορία και έτσι ανεβήκαμε στη δεύτερη κατηγορία».

Κώστας: «Από την πλευρά μου, ήμουν στο σύλλογο της Νίκης Βόλου και είμασταν στη δεύτερη κατηγορία της Ελλάδας».

4) Έπρεπε λοιπόν να παίξετε ο ένας εναντίον του άλλου…

Χρήστος: «Θα έπρεπε ναι και είχε πολύ ενδιαφέρον… ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εμάς. Δυστυχώς δεν παίξαμε μεταξύ μας, επειδή ο αγώνας αναβλήθηκε και στη συνέχεια ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας».

5) Στη συνέχεια για τη σεζόν 2020-21, αποφασίζετε να φύγετε από την Ελλάδα για να ενταχθείτε στη Syra Mensdorf. Τι σας ώθησε να κάνετε μια τόσο δραστική αλλαγή;

Χρήστος: «Φτάσαμε στο Λουξεμβούργο με τη συμβουλή ενός παίκτη που γνωρίσαμε στο Koblenz, του Amodou Abdullei (παίκτης που πέρασε στο πρωτάθλημά μας από Dudelange, Käerjeng και Grevenmacher). Του άρεσε ο τρόπος που παίζαμε και μια μέρα, όταν ήρθε να μας δει στην Ελλάδα, προσφέρθηκε να δοκιμάσει την τύχη μας στο Λουξεμβούργο. Ήμασταν νέοι, 20 χρονών και λέγαμε ο ένας στον άλλον γιατί όχι. Ήρθαμε εδώ για να δοκιμάσουμε κάτι νέο στην καριέρα μας. Είναι αλήθεια ότι το Λουξεμβούργο δεν είναι ο πιο γνωστός προορισμός. Αλλά όπως και να έχει, το θέμα είναι να παίζεις. Πρώτα στο D1, τώρα στο Promotion d’Honneur και πάντα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε. Στόχος μας είναι να φτάσουμε στο υψηλότερο επίπεδο στο Λουξεμβούργο».

6) Δεν υπάρχει τεράστια διαφορά επιπέδου ανάμεσα στην 2η κατηγορία της Ελλάδας και την 3η τη δική μας;

Κώστας: «Δεν θα σου πω ψέματα, στο Mensdorf δεν παίζαμε σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο. Αλλά για μένα, ως 19χρονος τερματοφύλακας, αυτό που είχε σημασία ήταν να παίξω και να αποκτήσω εμπειρία για να ανέβω επίπεδο. Προτιμώ να παίζω παρά να ανεβαίνω πολύ γρήγορα στην BGL League και να βρίσκομαι στον πάγκο».

7) Δεν ήταν πολύ δύσκολο να αλλάξεις τη ζωή σου, έτσι από τη μία στιγμή στην άλλη;

Χρήστος: «Είναι πάντα δύσκολο να αλλάξεις τη ζωή σου έτσι, αλλά για μένα το μόνο που έχει σημασία είναι το ποδόσφαιρο. Είμαι αφοσιωμένος στο ποδόσφαιρο. Δεν βγαίνω για παράδειγμα, γιατί σκέφτομαι μόνο το ποδόσφαιρο και προσπαθώ να είμαι όσο πιο σοβαρός γίνεται. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις ομάδες και χώρες κάθε χρόνο. Αλλά αυτό δεν είναι πρόβλημα. Θεωρώ το ποδόσφαιρο μια δουλειά και δεν έχω πρόβλημα να κάνω αυτές τις θυσίες για τη δουλειά μου. Όταν φτάσαμε στη Γερμανία, ήταν ακόμα πιο δύσκολο στην αρχή επειδή δεν μιλούσαμε Γερμανικά, αλλά φροντίσαμε να μάθουμε τη γλώσσα. Ήταν πολύ σημαντικό να μπορώ να παίξω».

8) Από το Mensdorf μεταφέρθηκες εδώ. Πώς έμαθαν για σένα η Berdenia;

Κώστας: «Πέρσι ξεκινήσαμε πολύ καλά τη σεζόν με τον Mensdorf. Ξέρετε καλύτερα από εμένα, αυτός είναι ένας σύλλογος που δεν έχει συνηθίσει στην πρώτη κατηγορία και έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξής του μεταξύ 2ης και 3ης κατηγορίας. Στο Κύπελλο Λουξεμβούργου δημιουργήσαμε έκπληξη κερδίζοντας 1-0 τον Μάμερ με ένα γκολ του Χρήστου. Σε αυτόν τον αγώνα, υπήρχαν άνθρωποι από την Μπερντένια Μπέρμπουργκ. Μας κάλεσαν να κάνουμε μια δοκιμή εκεί κατά τη διακοπή λόγω της πανδημίας και ήταν επιτυχής. Ο μάνατζερ, Μάρτιν Φόρκελ, ήθελε να μας υπογράψει και έτσι υπογράψαμε».

9) Πώς κρίνετε την αρχή της σεζόν;

Κώστας: «Είχαμε ένα πολύ καλό ξεκίνημα στη σεζόν, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Η ατμόσφαιρα είναι καλή και έχουμε έναν εξαιρετικό προπονητή, τον Μάρτιν Φόρκελ. Έχει μεγάλη εμπειρία στο γερμανικό ποδόσφαιρο και σε πολλές άλλες χώρες. Έχουμε επίσης έναν εξαιρετικό προπονητή τερματοφυλάκων, τον Ντάνιελ Μπέκερ. Είμαι πολύ χαρούμενος εδώ».

Χρήστος: «Βεβαίως, δεν παίζω τον αριθμό των λεπτών που θα ήλπιζα και θεωρούσα ότι αξίζω, αλλά συνεχίζω να δουλεύω σκληρά. Ξεκινήσαμε καλά τη σεζόν. Το κλίμα είναι καλό, προπονούμαστε καλά και το προσωπικό μας επιβλέπει πολύ καλά. Αυτή τη σεζόν νομίζω ότι μπορούμε να στοχεύσουμε στην πρώτη 6άδα».

10) Πώς κρίνετε το γενικό επίπεδο του ποδοσφαίρου στο Λουξεμβούργο;

Κώστας: «Είμαι πολύ χαρούμενος που παίζω στο Λουξεμβούργο, γιατί είναι ένα έθνος που ποδοσφαιρικά έχει προχωρήσει 20 επίπεδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Είδαμε την Ντουντελάνζ να προκρίνεται στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και να αποδίδει καλά εκεί. Ο Sébastien Thill σκοράρει πολύ εύκολα αυτή τη στιγμή στο Champions League. Βλέπουμε επίσης πολλούς παίκτες να υπογράφουν για καλούς συλλόγους, όπως ο Τιμ Κιπς που τώρα παίζει στην Άουε στη δεύτερη Bundesliga. Στην Ελλάδα, από την άλλη, τα τελευταία δέκα χρόνια το ποδόσφαιρο έχει πέσει κατά 20 επίπεδα. Το τρέχον σύστημα στο Λουξεμβούργο επιτρέπει στους νέους παίκτες να εξελιχθούν καλά και να κάνουν το βήμα προς μεγαλύτερους συλλόγους στην Ευρώπη. Τουλάχιστον έτσι βλέπω το σύστημα του Λουξεμβούργου».

11) Και πιο συγκεκριμένα το πρωτάθλημα της Honor Promotion;

Κώστας: «Το επίπεδο της Honor Promotion είναι πολύ υψηλό. Όλοι οι σύλλογοι αποδίδουν σε υψηλό επίπεδο. Μπορεί η Käerjeng να προηγείται, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να χάσει από τον Steinsel ή από εμάς. Με τις αντιξοότητες που υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, ένας νεαρός παίκτης δεν πρέπει να φοβάται να μείνει 2-3 χρόνια στην Honor Promotion. Είναι το τέλειο μέρος για μετά την προπόνηση και ένας νεαρός μαθαίνει πολλά, ειδικά στον τομέα της τακτικής. Θα συμβούλευα σε κάθε νεαρό να έρθει να αγωνιστεί εδώ».

12) Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του λουξεμβουργιανού ποδοσφαίρου σε σύγκριση με το ελληνικό;

Κώστας: «Το ποδόσφαιρο του Λουξεμβούργου επηρεάζεται έντονα από το γερμανικό, το γαλλικό και το βελγικό ποδόσφαιρο. Αυτό κάνει το ποδόσφαιρο τακτικής και τεχνικής ποιότητας ανώτερο από το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, όπου παίζεις πολύ περισσότερο με δύναμη και αθλητικότητα. Προτιμώ τον τρόπο παιχνιδιού των ομάδων στο Λουξεμβούργο».

13) Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ο στόχος σας είναι να μπείτε στο BGL League. Υπάρχει όμως κάποιος σύλλογος στον οποίο θα ήθελες να παίξεις;

Χρήστος: «Θα ήθελα να παίξω για τη Ντιφερντάνζ, γιατί έχουν τεθεί αντιμέτωπη με την παλιά μου ομάδα. Είναι η πρώτη ομάδα του Λουξεμβούργου που γνώρισα. Θα ήθελα επίσης να παίξω για τη Χαμ Μπενφίκα, γιατί πέρυσι έπρεπε να παίξουμε εναντίον τους στο Κύπελλο Λουξεμβούργου, αλλά το παιχνίδι διακόπηκε λόγω του Covid».

Κώστας: «Μου αρέσουν μερικοί σύλλογοι της BGL Ligue, ξεκινώντας από τη Ντουντελάνζ και τη Ράσινγκ. Είναι προφανώς πολύ καλές ομάδες και για μένα ο προπονητής της Racing (Jeff Saibene) είναι ο καλύτερος στη Λίγκα».

14) Προτιμάτε να είστε συμπαίκτες ή ο ένας εναντίον του άλλου;

Χρήστος: «Είναι πάντα ενδιαφέρον να παίζω στην ίδια ομάδα με τον αδερφό μου, γιατί ξέρω ακριβώς πώς παίζει. Παίζαμε χρόνια μαζί».

Κώστας: «Θα ήθελα να παίξω κόντρα στον αδερφό μου. Καθώς είμαστε δίδυμοι, παίζουμε σχεδόν πάντα μαζί από μικροί. Ξέρω πώς είναι να έχεις τον αδερφό σου συμπαίκτη. Τώρα θέλω να μάθω πώς είναι να έχεις αντίπαλο τον αδερφό σου και φυσικά θέλω να κερδίσω… αποκρούοντας το πέναλτι του μετά την παράταση (Γέλια) ».

15) Κάτι που θα θέλατε να προσθέστε για το κλείσιμο της συνέντευξης;

Χρήστος: «Έχω μια συμβουλή για παίκτες που είναι σήμερα 6 ή 7 ετών και ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες. Πρέπει να δουλεύεις σκληρά, κάθε μέρα. Το ποδόσφαιρο δεν είναι εύκολο. Μερικές φορές πρέπει να φύγεις από το σπίτι πολύ νέος. Το δικό μου το άφησα στα δεκαπέντε μου. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε συγκεντρωμένοι στο ποδόσφαιρο και να προπονούμαστε σοβαρά. Δεν χρειάζεται να αρχίσετε να βγαίνετε έξω και να χάνετε την εστίασή σας. Είναι ένα από τα καλύτερα αθλήματα στον κόσμο, αλλά δεν είναι εύκολο να κάνεις καριέρα από αυτό».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ