Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ο καθοδηγητής του Γ. Σ. Βόλου

Σήμερα ο «Αθλητικός Κόσμος» φιλοξενεί τον προπονητή του Γυμναστικού Συλλόγου Βόλου Basketball, Παναγιώτη Τύμπα.

Σαν καλαθοσφαιριστής αγωνίστηκε στον Γ.Σ.Βόλου, Ολυμπιακού Βόλου, Ίκαρους Τρικάλων, πετυχαίνοντας ένα καλό ξεκίνημα στο άθλημα που αγαπούσε από μικρός, στη συνέχεια 14 χρόνια προπονητής στις μικρές ηλικίες, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια σαν πρώτος προπονητής της ανδρικής ομάδας στην Α1 ΕΣΚΑΘ και την ομάδα του Γ.Σ.Βόλου συνεχίζει να υπηρετεί το δημοφιλέστερο άθλημα της χώρας μας.

Εκτός από το μπάσκετ όμως, μας μίλησε και για την ιδιότητα του ως Διευθυντής στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Προμηθέας, κάτι που από μόνο του παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρον.

1) Τελικά Παναγιώτη τι από τα δύο είναι πιο συναρπαστικό και τι σε γεμίζει περισσότερο; Η καριέρα σου σαν προπονητής ή η καριέρα σου σαν καλαθοσφαιριστής;

«Eίναι σίγουρα δύο εντελώς διαφορετικοί ρόλοι, με τον κάθε ένα να έχει τη δική του γοητεία. Η καριέρα μου στην προπονητική ταυτίζεται, με την προσωπική και απόλυτα συνειδητή επιλογή που έκανα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το συγκεκριμένο χώρο. Είναι κάτι που αγαπώ και με γεμίζει απόλυτα».

2) Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι και ποιοι οι στόχοι της ομάδας;

«Έχω την ευκαιρία να εργάζομαι σε έναν σύλλογο του οποίου οι στόχοι εκφράζουν απόλυτα και τις προσωπικές μου φιλοδοξίες.
Α) Η δημιουργία μίας ανταγωνιστικής νεανικής ομάδας που θα παρουσιάζει όμορφο θέαμα και Β) η παραγωγή αθλητικών πρότυπων τόσο τεχνικά όσο και στη συμπεριφορά, αποτελούν κοινούς μας στόχους».

3) Ποια στοιχεία προσπαθείς να περάσεις στους παίκτες σου ως προς τη νοοτροπία, αλλά και ως προς τον τρόπο του παιχνιδιού σας;

«Η Εργατικότητα, η συνέπεια, η ομαδικότητα και η αγωνιστική πειθαρχεία είναι πολύ σημαντικά στοιχεία στη νοοτροπία των αθλητών. Η Ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα είναι ένας συνδυασμός που προσπαθούμε να επιτύχουμε στον τρόπο που αγωνιζόμαστε».

4) Πως αντιμετωπίζετε σαν ομάδα τις νέες συνθήκες λόγω Covid-19; Πιστεύεις πως έχει έρθει το τέλος του αθλητισμού, όπως τον είχαμε μάθει τόσα χρόνια;

«Προσπαθήσαμε σε όλο αυτό το διάστημα να δώσουμε έμφαση στην ατομική προπόνηση των αθλητών (διατήρηση και βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης) και να περάσουμε μηνύματα για την υιοθέτηση ενός πιο αθλητικού τρόπου ζωής.
Είμαι βέβαιος πως θα υπάρξουν πολύ μεγάλες αλλαγές. Ελπίζω να συμβούν για καλό και να δικαιώσουν τις ομάδες που καλλιεργούν τμήματα ακαδημιών και συνεργάζονται με νέους σε ηλικία αθλητές».

5) Είσαι ικανοποιημένος από το επίπεδο του ερασιτεχνικού μπάσκετ στη χώρα μας ή πιστεύεις πως πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα;

«Πιστεύω πως πρέπει πρωτίστως να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στην δημιουργία προγραμμάτων από τους συλλόγους που θα στοχεύουν περισσότερο στην ανάπτυξη του αθλήματος και την αξιοποίηση των ταλαντούχων αθλητών παρά στο κυνήγι των πρωταθλημάτων με οποιοδήποτε κόστος».

6) Πως αποφασίσατε να γίνετε γυμναστής και πόσο δύσκολο είναι να είστε διευθυντής;

«Ασχολούμαι από μικρός με τον αθλητισμό. Κάποια γυμνάστρια στο σχολείο με παρότρυνε να το κάνω γιατί έβλεπε κι εκείνη ό,τι θα μπορούσα. Νομίζω πως έκανα το σωστό γιατί είναι κάτι που αγαπώ. Είναι σημαντικό να βρίσκουμε τι πραγματικά μας ταιριάζει και τι μας αρέσει από μικρή ακόμη ηλικία. Όσο για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, δεν είναι δύσκολο όταν συνεργάζεσαι με εξαιρετικούς συναδέλφους και με μαθητές, οι οποίοι έχουν καλές συμπεριφορές. Είναι μία θέση που έχει τις ευθύνες της όπως αντίστοιχα έχει και κάθε θέση εργασίας. Προσπαθώ να είμαι σωστός, να γίνομαι καλύτερος και αυτό είναι κάτι που με απασχολεί».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ