Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ξένοι-λαβράκια!

Ο ΠΑΟΚ όπως είναι γνωστό, τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πλήθος οικονομικών προβλημάτων, τα οποία τον έφεραν πέρσι στην πολύ κακή προτελευταία θέση του πρωταθλήματος πριν τη διακοπή λόγω covid-19. Ουδέν κακόν αμιγές καλού που λένε!

Το παράδοξο όμως είναι ότι εκτός από την περσινή σεζόν, τις συντριπτικά περισσότερες χρονιές η ομάδα είχε τον τρόπο αγωνιστικά να παρουσιάζει μια πολύ καλή εικόνα και να τερματίζει σχεδόν πάντα στην πρώτη 5άδα. Μιλάμε για την τελευταία δεκαετία, από την εποχή Σούλη Μαρκόπουλου και μετά. Αυτός ο προπονητής λες και είχε το μαγικό ραβδάκι και ενώ είχε στα χέρια του ξένους παίκτες άσημους ως επί το πλείστον, τους μετέτρεπε σε πρωταγωνιστές ακόμη και ολόκληρης της κατηγορίας!

Μπορούμε να θυμηθούμε ονόματα όπως ο Ρόουλ Μάρσαλ (πρώτος σκόρερ πρωταθλήματος 2010-11), ο Ντιόντε Κρίστμας, ο Ρόμπερτ Ντόζιερ και ο Τζάστιν Γκρέι οι οποίοι βοήθησαν τα μέγιστα στην κατάληψη της 3ης θέσης τη σεζόν 2010-11. Την επόμενη χρονιά διακρίθηκαν ιδιαίτερα οι Άαρον Πέτγουεϊ και Τζέι Αρ Γκίντενς, ενώ ο Δικέφαλος τερμάτισε στην ασυνήθιστη γι’αυτόν 8η θέση. Το 2012-13 ήρθε για πρώτη φορά ο Ουίλιαμ Χάτσερ ο οποίος έδειξε αμέσως τα προσόντα του και βοήθησε τους ασπρόμαυρους να καταλάβουν την 5η θέση. 2013-14 και βλέπουμε τους Μαρκ Πέιν και Ντι Τζέι Κούπερ να αποτελούν ένα πολύ καλό και ποιοτικό δίδυμο ξένων και ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας πίσω από το πολύ ανώτερο πρώτο που αποτελούν οι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Το 2014-15 έχουμε την εμφάνιση των Κέβιν Λάνγκφορντ, Μαρκ Κάρτερ και Τζέικ Όντουμ οι οποίοι ήταν αυτό που λέμε “παίκτες-οικονομία” και οδήγησαν την ομάδα ξανά στην 3η θέση. Την επόμενη σεζόν είχαμε την επιστροφή Χάτσερ και τον ρούκι στην ομάδα Κιθ Κλάντον ο οποίος κατέβαζε τα ριμπάουντ με την ίδια ευκολία που κάποιος παίζει γιο-γιο και ο ΠΑΟΚ 5ος. Το 2017-18 ήρθε ο ΝΒΑer Φιλ Γκος, ένας από τους ποιοτικότερους ξένους που έχουν περάσει από την ομάδα. Μαζί με τους Νταρνέλ Τζάκσον και Τεράν Πέτεγουεϊ συνέθεσαν μια πολύ καλή τριάδα Αμερικανών που βοήθησαν τον Δικέφαλο να τερματίσει για άλλη μια φορά στην εξαιρετική 3η θέση. 2018-19 και η ασπρόμαυρη περιφέρεια παίρνει φωτιά με δίδυμο  Χάτσερ-Γκος. Για να φτάσουμε στο περσινό… ναυάγιο από το οποίο ο μόνος διασωθείς ήταν με διαφορά ο μέχρι να φύγει πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Άνταμ Σμιθ. Τη φετινή σεζόν παρατηρούμε άλλο ένα Αμερικάνικο τρίο που είναι όλα τα λεφτά στην κυριολεξία. Λοβ, Γκρίφιν και Τέρνερ έχουν πάρει τον ΠΑΟΚ από το χέρι και τον οδηγούν εκ του ασφαλούς σχεδόν στην πρώτη 6άδα της βαθμολογίας.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το ρόστερ καμιά φορά ακόμη και αν δεν κοστίζει εκατομμύρια μπορεί να κάνει… θαύματα. Αρκεί να έχεις σκάουτερ που “πιάνει το μάτι του”! Και ο ΠΑΟΚ της τελευταίας δεκαετίας αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα για αυτό.

Αθλητικά είδη BDTK-New collection SS’21

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ