Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Θωμάς Μαύρος: Μεγάλος σκόρερ, με ατόφιο ταλέντο

Το σημερινό αφιέρωμα, είναι σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει συνδεθεί με την λέξη γκολ στο Ελληνικό πρωτάθλημα. Τον Θωμά Μαύρο.

Ο Θωμάς Μαύρος, γεννήθηκε στις 31 Μαΐου του 1954 στην Καλλιθέα Αττικής και ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε νεαρή ηλικία στα τσικό του Πανιωνίου. Το 1970 όταν ήταν 16 ετών άρχισε να παίρνει τα πρώτα του λεπτά με την ανδρική ομάδα και να δείχνει χρόνο με τον χρόνο την ικανότητα του στο σκοράρισμα. Το 1976, η ΑΕΚ αποφάσισε να τον κάνει δικό της και από εκεί και πέρα η πορεία του γνωστή.

Κύπελλα, Πρωταθλήματα, Ευρωπαϊκές πορείες, αλλά και τρεις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος. Η Ένωση, είχε δημιουργήσει μία πολύ σπουδαία ομάδα, με τον Λουκά Μπάρλο στο τιμόνι της και ήταν μία από τις σπουδαίες περιόδους της ιστορίας του συλλόγου την τριετία 1977-1980.

Στην ΑΕΚ έμεινε μέχρι το 1985 και μετά επέστρεψε και πάλι στον Πανιώνιο όπου έκλεισε την καριέρα του την σεζόν 1991, στα 37 του. Ο Μαύρος έχει συνδέσει το όνομα του με την λέξη γκολ, καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ του Ελληνικού πρωταθλήματος όλων των εποχών, με 260 τέρματα σε 501 συμμετοχές.

Συνολικά σε 579 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με τους δύο συλλόγους που αγωνίστηκε, σκόραρε συνολικά 297 τέρματα.

Με την Εθνική ομάδα, έχει αγωνιστεί τις σεζόν 1972-1984, καταγράφοντας 36 συμμετοχές και 11 γκολ. Ήταν μέλος της ομάδας που προκρίθηκε στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 1980 στην Ιταλία, η οποία ήταν η πρώτη συμμετοχή της Ελλάδας σε τελική φάση διοργάνωσης.

Ο Θωμάς Μαύρος, ήταν ένας γεννημένος σκόρερ και ένας άνθρωπος ο οποίος είχε σημαντική συμβολή στην πορεία των ομάδων που αγωνίστηκε. Το παρατσούκλι του ήταν Θεός, καθώς πολλές φορές από την κερκίδα ακουγόταν το σύνθημα: Ποιος; Ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός. Για πολλούς είναι ο κορυφαίος σέντερ φορ που έβγαλε το ποδόσφαιρο της χώρας μας, ενώ για άλλους είναι σίγουρα στους κορυφαίους.

Ένας πραγματικός <<κίλερ>>, Ο οποίος ξεχώριζε τόσο για τα τελειώματα του, όσο και για την ταχύτητα, την τεχνική, το πάθος αλλά και την ηγετική του φυσιογνωμία, η οποία έλυνε τα χέρια των προπονητών του. Το όνομα του θα μείνει χαραγμένο στην ιστορία όσα χρόνια και αν περάσουν, γιατί μέχρι στιγμής, δεν έχει απειλήσει κανείς το ρεκόρ του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ