Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Νίκος Αλαβάντας: Σύγχρονο μπακ, με σέντρες φαρμάκι

Στο σημερινό αφιέρωμα, πρωταγωνιστής είναι ο Νίκος Αλαβάντας, ένας παίκτης σύγχρονος που μπορούσε να παίξει ως μπακ, αλλά και σαν εξάρι, λόγω της καλής του τεχνικής κατάρτισης, αλλά και τις σέντρες φαρμάκι του.

Κατάγεται από τον Κριό Έβρου και γεννήθηκε στις 13 Απριλίου το 1959. Τα πρώτα του βήματα τα έκανε στον ΠΑΟΚ, όπου και ήταν η πρώτη του ομάδα. Ο Δικέφαλος του Βορρά, στα τέλη της δεκαετίας του 70, βλέποντας την μεγάλη ομάδα να κλείνει σιγά σιγά τον κύκλο της, αποφάσισε να κάνει στροφή σε νέα παιδιά τα οποία δίπλα στους μεγάλους παίκτες θα πάρουν εμπειρίες και θα οδηγήσουν την ομάδα σε νέες επιτυχίες. Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι και ο Αλαβάντας. Το 1978, εντάσσεται στην πρώτη ομάδα και σιγά σιγά, δείχνει ότι είναι πολύ ικανός και καλός παίκτης.

Κάλυπτε συνήθως το δεξί άκρο της άμυνας, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις αγωνίστηκε και σαν αμυντικός μέσος. Βασικός για πολλά χρόνια στην ομάδα και εκ των πρωταγωνιστών της πορείας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 1984-85. Στον Δικέφαλο, κατέγραψε συνολικά 250 συμμετοχές με 4 τέρματα σε όλες τις διοργανώσεις, ωστόσο ήταν και δημιουργός πολλών τερμάτων για τους συμπαίκτες του με τα ανεβάσματα που έκανε και τις φαρμακερές του σέντρες. Στον ΠΑΟΚ έμεινε μέχρι το 1989 κι έπειτα πήγε στην Ξάνθη μέχρι την σεζόν 1992 όπου και έκλεισε την καριέρα τους στους Ακρίτες, με συνολικό απολογισμό 75 συμμετοχές.

Με την Εθνική Ελλάδος, αγωνίστηκε από το 1983 έως το 1987, καταγράφοντας 31 συμμετοχές. Έχει μείνει στην μνήμη όλων η τεράστια του εμφάνιση απέναντι στην Ουγγαρία όπου η Εθνική πέρασε με σκορ 2-3 και τον Αλαβάντα να μοιράζει δύο ασίστ σε Κωστίκο και Αναστόπουλο, με δύο υπέροχες ατομικές ενέργειες.

Ένας παίκτης με τρομερά φυσικά προσόντα σε άμυνα και επίθεση, τρομερά γρήγορος και με πόδι διαβήτη. Αναμφίβολα ένας παίκτης ο οποίος ήταν πολύ σύγχρονος για την εποχή του, με τρομερά ανεβάσματα και με πόδι διαβήτη, δημιουργούσε γκολ για την ομάδα του. Για πολλούς, είναι ίσως από τα κορυφαία μπακ που είχε ο ΠΑΟΚ στην ιστορία του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ