Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

European Super League και με τη βούλα;

Η “βόμβα” που έσκασε το Σαββατοκύριακο στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προχωράει ακάθεκτη και με γοργούς ρυθμούς. Η Ευρωπαϊκή Super League όπως θα λέγεται η νέα αυτή κλειστή λίγκα ανακοινώθηκε και επίσημα. Η Ρεάλ Μαδρίτης, ο ισχυρός άνδρας της οποίας Φλορεντίνο Πέρεθ θα ηγείται του εγχειρήματος αυτού, με ανάρτηση στον λογαριασμό της στο twitter έκανε γνωστές τις κινήσεις και προθέσεις της. Σε αυτές περιλαμβάνεται η… βιασύνη των συλλόγων που την απαρτίζουν για την έναρξη των αγώνων αυτού του ιδιότυπου πρωταθλήματος, αλλά και η διάθεση για συνομιλίες με FIFA και UEFA με γνώμονα το καλό του αθλήματος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Να θυμίσουμε ότι οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτή την κίνηση και λογίζονται ως ιδρυτικά της μέλη είναι κορυφαίοι σύλλογοι της γηραιάς ηπείρου όπως η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Ατλέτικο Μαδρίτης, η Ίντερ, η Μίλαν, η Γιουβέντους, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η Τσέλσι, η Τότεναμ και η Άρσεναλ. Το ισχυρό από κάθε άποψη αυτό σύνολο δεν πτοήθηκε από τις απειλές από πλευράς UEFA και Ομοσπονδιών των χωρών από τις οποίες προέρχονται για κυρώσεις και αποκλεισμό από τις εσωτερικές διοργανώσεις. Αντίθετα συνεχίζει ενωμένο και δυνατό την προσπάθεια να φέρει αυτόν τον νέο αέρα στην Ευρώπη.

Κατά την άποψη της Ευρωπαϊκής αλλά και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου πίσω από αυτό το πρότζεκτ κρύβονται τα ιδιωτικά συμφέροντα των συγκεκριμένων ομάδων. Για αυτόν και όχι μόνο το λόγο θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποτρέψουν τη δημιουργία της νεάς λίγκας και ετοιμάζονται να κινηθούν ακόμα και νομικά για να προασπίσουν τα συμφέροντα των συλλόγων τους. Γιατί όπως συγκεκριμένα αναφέρεται σε τιτίβισμα της UEFA στο twitter “Το ποδόσφαιρο βασίζεται στις ανοιχτές διοργανώσεις και τα αγωνιστικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.” Από την άλλη η European Super League θεωρεί ως μία από τις αιτίες σχηματισμού της την ίδια την πανδημία και τα νέα ήθη και έθιμα που έφερε.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της European Super League:

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.

Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ