Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Μλάντεν Φορτούλα: Εξαιρετικός και ουσιώδης γκολκίπερ

Σήμερα θα μιλήσουμε για τον Μλάντεν Φορτούλα, έναν γκολκίπερ ο οποίος ήρθε στην Ελλάδα την δεκαετία του 70 και έγραψε την δική του ιστορία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου το 1950 στο Σαράγεβο και από μικρή ηλικία αποφάσισε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο από την θέση του τερματοφύλακα, λόγω του ύψους και των σωματικών του προσόντων. Η Παρτιζάν του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί σε ανδρικό επίπεδο όταν έκλεισε το δέκατο ένατο έτος της ηλικίας του. Στην Παρτιζάν έμεινε από το 1969-1974 καταγράφοντας 23 συμμετοχές.

Το καλοκαίρι του 1974, αποφάσισε να φύγει από την Γιουγκοσλαβία, με προορισμό την Ισπανία, αλλά λόγω του καθεστώτος και το γεγονός ότι προερχόταν ο ίδιος από χώρα που είχε Κομμουνισμό, η ιστορία δεν προχώρησε. Στην Ελλάδα είχε πρόταση από τον Ηρακλή, ωστόσο στο τέλος η συμφωνία χάλασε και βρέθηκε στον Πανσεραϊκό.

Στις Σέρρες έμεινε για έναν χρόνο, κάνοντας εξαιρετικές εμφανίσεις σε 34 συνολικά συμμετοχές και το καλοκαίρι του 1975, αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ. Στον Δικέφαλο του Βορρά, κέρδισε άμεσα γάντια βασικού και καθιερώθηκε για σχεδόν μία δεκαετία κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Βασικός πρωταγωνιστής στο πρώτο πρωτάθλημα του Δικεφάλου την σεζόν 1975-76, καθώς έκανε μερικές εξαιρετικές εμφανίσεις, σώζοντας πολλές φορές την ομάδα του.

Στον ΠΑΟΚ αγαπήθηκε πολύ, καθώς ήταν εξαιρετικός επαγγελματίας, αλλά και πολύ σταθερός στην απόδοση του. Συνολικά στον Δικέφαλο αγωνίστηκε από το 1975-1984, καταγράφοντας 280 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Έχουν μείνει χαραγμένες οι εικόνες στο μυαλό των φιλάθλων του ΠΑΟΚ, κυρίως στις Ευρωπαϊκές μάχες που έδινε η ομάδα εκείνα τα χρόνια, αλλά έχει μείνει επίσης στην ιστορία για τις επεμβάσεις του από το σημείο του πέναλντι με την καλή του αντίληψη.

Ένας πολύ ολοκληρωμένος γκολκίπερ με ουσία και τρομερά φυσικά προσόντα. Είναι ίσως ο κορυφαίος τερματοφύλακας στην ιστορία των ασπρόμαυρων και έχει υπάρξει πολλές φορές η κουβέντα γύρω από το όνομα του, γιατί έπειτα από αυτόν, ελάχιστοι έφτασαν έστω και λίγο κοντά σε σύγκριση με αυτόν. Ο Μλάντεν Φορτούλα, είναι ένας πολύ σπουδαίος τερματοφύλακας που αγωνίστηκε στα γήπεδα της Ελλάδας και ο κορυφαίος που είχε ποτέ ο ΠΑΟΚ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Αθλητικός Δημοσιογράφος

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ