Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

European Super League: Αναστολή ή διάλυση;

Όσο γρήγορα και αιφνιδιαστικά ίσως πήγε να μπει στη ζωή μας η ESL, άλλο τόσο σύντομη μπορεί να είναι και η διάρκεια ζωής της. Τα ιδρυτικά της μέλη-και κυρίως αυτά της Premier League-ανακοίνωσαν ήδη την αποχώρησή τους μετά και τις αντιδράσεις και πιέσεις των οπαδών τους αλλά και τις προειδοποιήσεις της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα μπορούσε να νομοθετήσει ώστε να εμποδίσει το εγχείρημα.

Επικεφαλής της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία της λίγκας έχει τεθεί ο πρόεδρος της Ρεάλ Φλορεντίνο Πέρεθ ο οποίος έχει επίσης εξασφαλίσει τη συμμετοχή των Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο από την Ισπανία και των Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν από την Ιταλία. Ωστόσο, το εγχείρημα θεωρείται ότι δεν θα είναι βιώσιμο χωρίς τη συμμετοχή και των βρετανικών ομάδων. Η αποδεκατισμένη Super League σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι η πρόταση συμμορφώνεται με τη νομοθεσία και θα μπορούσε να υλοποιηθεί με κάποια άλλη μορφή.

“Δεδομένων των τωρινών συνθηκών”, αναφέρει η Super League, “θα εξετάσουμε τα πιο κατάλληλα βήματα για την αναμόρφωση της πρότασης, επιδιώκοντας πάντα τον στόχο μας που είναι να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα”.

Την αποχώρηση των βρετανικών συλλόγων χαιρέτισε ο πρόεδρος της UEFA, Aleksander Ceferin. “Δήλωσα χθες ότι είναι αξιοθαύμαστο να παραδέχεται κανείς το λάθος του και αυτές οι ομάδες έκαναν ένα μεγάλο λάθος. Αλλά επέστρεψαν τώρα και γνωρίζω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν, όχι μόνο στις διοργανώσεις μας αλλά συνολικά στο ευρωπαϊκό παιχνίδι”, ανέφερε.

“Το σημαντικό τώρα είναι να προχωρήσουμε, να ξαναχτίσουμε την ενότητα που το παιχνίδι γνώριζε προηγουμένως και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός μαζί”, πρόσθεσε.

Αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι εξελίξεις και οι επόμενες κινήσεις από κάθε πλευρά για να δει και ο φίλαθλος κόσμος όλης της Ευρώπης αν θα υπάρξει αντίπαλο δέος για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της γηραιάς ηπείρου, το Champions League. Το σίγουρο είναι πως ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα των ημερών είναι η δύναμη που έχουν οι οπαδοί των (κορυφαίων) ομάδων της Ευρώπης.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ
Αθλητικός Συντάκτης

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ