Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αθλητισμός = παιδεία = υγεία!!

Η Αθλητική εκπαίδευση από το Δημοτικό έως και τις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου είναι ένα σημαντικό κομμάτι για το παιδί. Η Δημόσια εκπαίδευση Θα έπρεπε να δίνει ευκαιρίες για γνωριμία με όλα τα αθλήματα , ατομικά και ομαδικά . Ο μαθητής πρέπει να διαλέγει εφόσον γνωρίσει διαφορετικά αθλήματα, αυτό που του αρέσει και αυτό που με την προτροπή του γυμναστή ,του ταιριάζει καλύτερα σωματικά αλλά και ψυχικά. Για παράδειγμα να γνωρίσει το τένις , το μπάσκετ , το ποδόσφαιρο , το βόλλεϊ, το άλμα σε μήκος , σε ύψος , το τρέξιμο κ.λ.π. Να το γνωρίσει πραγματικά και με τις πιο ιδανικές συνθήκες σε χώρους κατάλληλους, αλλά και σε χρόνο επαρκή για να δείξει το παιδί το ταλέντο του και την προτίμηση του .
Σήμερα όμως το σχολείο δεν δίνει αυτές τις ευκαιρίες και έτσι πολλά ταλέντα χάνονται ή καταλήγουν σε διαφορετικά αθλήματα από αυτά από τα οποία θα μπορούσαν να διαπρέψουν. Τι μπορεί να γίνει όμως για να διορθωθεί η κατάσταση και να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι αθλητές ταλέντα; Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με:
1) αύξηση των ωρών διδασκαλίας γυμναστικής στα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.
2) πρόσληψη γυμναστών με όλες τις ειδικότητες .
3)Δημιουργία σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων (όχι απαραίτητα κλειστών χώρων)
4) Διοργάνωση σχολικών αγώνων , τοπικών και πανελληνίων.
5) διεξαγωγή δοκιμαστικών τεστ σωματικών ικανοτήτων ( ύψος, βάρος, άλμα, ταχύτητες κ.λ.π)
6) Δημιουργία αθλητικών γυμνασίων και εισαγωγή μαθητών σε αυτά ύστερα από εξετάσεις
7) παροχή υποτροφιών σε ταλαντούχους αθλητές για εισαγωγή σε πανεπιστήμια .
8) Δημιουργία Αθλητικών Λυκείων και αγώνων που θα μοριοδοτουν την εισαγωγή σε πανεπιστήμια
9) Πανεπιστημιακοι αθλητικοί αγώνες (τύπου κολλεγίων όπως στις ΗΠΑ)
10) Drafts για τους καλύτερους αθλητές των πανεπιστημίων και δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποια επαγγελματική ομάδα
11) επιχορήγηση των πανεπιστημίων και των σχολείων από τον ΟΠΑΠ.

Τα παραπάνω είναι η φυσική διαδικασία ανεύρεσης ταλέντων χωρίς να περιθωριοποιείται η εκπαίδευση των νέων και η παροχή ευκαιριών σε όλους με ίσους όρους . Έτσι εξασφαλίζεται η ανεύρεση αθλητών με υψηλά standards , μέσα από διαφανείς διαδικασίες και tests , μέσα από αθλητικούς αγώνες .
Όλο αυτό ακούγεται ουτοπικό αλλά με ένα 10ετη σχεδιασμό και δημιουργία σύγχρονων αθλητικών δομών , μπορεί να αλλάξει η αθλητική εικόνα της χώρας και πολλά παιδιά να στραφούν μέσα από ένα υγιή συναγωνισμό σε υψηλά επίπεδα απόδοσης που θα φέρουν την χώρα μας στα πιο top επίπεδα, πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια. Θα πουν κάποιοι “μα είναι δυνατόν μια χώρα σαν την Ελλάδα να καταφέρει να γίνει χώρα παραγωγής αθλητών ;
Ο στόχος δεν είναι μόνο η δημιουργία επαγγελματιών αθλητών , αλλά κυρίως να περάσει στην κουλτούρα των νέων ο αθλητισμός και η εκμετάλλευση των τόσων πλεονεκτημάτων που προσδίδει στον άνθρωπο.
Αθλητισμός = Υγεία= Οικονομία (εφόσον το κράτος θα σπαταλά λιγότερα για την υγεία). Ενα κράτος με κουλτούρα αθλητική, δημιουργεί υγιείς πολίτες !!!
Ένα κράτος με κουλτούρα αθλητική δημιουργεί πολίτες δραστήριους και δημιουργικούς .
Ας υπάρξει επιτέλους ένα όραμα από την εκάστοτε αθλητική πολιτική ηγεσία !!!

ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΜΕ!!!!

ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ